10486

Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Поняття про періоди і групи. Структура періодичної системи

Конспект урока

Химия и фармакология

Тема: Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Поняття про періоди і групи. Структура періодичної системи. Мета: навчальна: сформувати знання про структуру періодичної системи малі та великі періоди групи елементів та поділ їх на підгрупи: головні та по

Украинкский

2013-03-27

54.5 KB

56 чел.

Тема: Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Поняття про періоди і групи. Структура періодичної системи.

Мета:

навчальна: сформувати знання про структуру періодичної системи, малі та великі періоди, групи елементів та поділ їх на підгрупи: головні та побічні. Розглянути основні закономірності періодичної системи, а саме звернути увагу на зміну властивостей металів та неметалів у головних підгрупах і на винятки, що зустрічаються в елементів побічних підгруп.

виховна:

  •  виховувати в учнів наполегливість, працьовитість, самостійність, вміння вчитися;
  •  зацікавити до вивчення хімії, як цікавої теоретичної, експериментальної та прикладної науки.

розвивальна: забезпечити розвиток розумових здібностей учнів, формування інтелектуальних умінь, а саме: формування вмінь логічно розмірковувати, порівнювати й узагальнювати, висловлювати припущення, доводити й заперечувати, встановлювати нові зв’язки між знаннями, переносити нові знання й уміння в нові ситуації.

Обладнання і матеріали: Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Структура уроку:

  1.  Організаційний етап………………………………………………..3хв.
  2.  Актуалізація і корекція опорних знань…………………………....5хв.
  3.  Вивчення нового матеріалу…………………………………….….20хв.
  4.  Узагальненя та систематизація знань учнів……………………...15хв.
  5.  Домашнє завдання………………………………………………….1хв.
  6.  Підбиття підсумків уроку………………………………………….1хв.

Хід уроку:

І. Організаційний етап.

Доброго дня діти !

 Сьогодні ми з вами розглянемо структурні одиниці періодичної системи хімічних елементів Д. І. Менделєєва, ознайомимось з закономірностями періодичної системи.

    II. Актуалізація і корекція опорних знань.

 Бесіда.

  1.  Ким і коли був відкритий періодичний закон?

 (1869 р., Д. Менделєєв.)

  1.  Сформулюйте періодичний закон.

 (Властивості елементів, а тому і властивості утворених ними простих і складних тіл перебувають у періодичній залежності від величини атомних мас елементів.)

  1.  Що покладено в основу класифікації хімічних елементів?

 (Величину відносних атомних мас елементів.)

  1.  Який зміст вкладається в поняття періодичність?

 (Повторюваність однакових ознак серед хімічних елементів.)

  1.  Що є графічним зображенням періодичного закону?

 (Періодична система хімічних елементів.)

  1.  Існування яких хімічних елементів було передбачене Менделєєвим?

 (екабору, екаалюмінію і екасиліцію.)

III. Вивчення нового матеріалу.

 Розповідь учителя.

 Як вам вже відомо періодична система є графічним відображенням періодичного закону Д.І.Менделєєва. Існує два основні варіанти зображення періодичної системи: короткоперіодичний варіант- більш розповсюджений у нашій країні, тоді як довгоперіодичний варіант частіше використовується в західних країнах. У короткоперіодичному варіанті періодична система складається з 7 періодів і 8 груп. Отже, періоди і групи-це основні структурні одиниці періодичної системи елементів.

Періоди

 Періоди поділяють на малі і великі. Період, що складається з одного ряду, називається малим, а з двох рядів- великим. Перший період містить 2 елементи, другий і третій – по 8, четвертий і пятий – по 18, шостий – 32 і сьомий (незавершений) – 29 елементів.

 Елементи першого і третього періодів називаються типовими, їх властивості закономірно змінюються від типового металу до інертного газу.

 У малих періодах (перший, другий, третій) зі зростанням відносних атомних мас елементів спостерігається поступове послаблення металічних і наростання неметалічних властивостей.

 Кожний великий період складається з двох рядів. У парних рядах великих періодів металічні властивості елементів послаблюються повільно, в результаті всі елементи парних рядів- метали. У непарних рядах великих періодів властивості елементів змінюються так само, як і в елементів малих періодів: металічні властивості послаблюються, а неметалічні- посилюються.

 Особливу подібність властивостей виявляють елементи, розміщені всередині великих періодів, наприкінці кожного парного ряду. Це так звані тріади: Ферум-Кобальт-Нікель, що утворюють родину Феруму, і дві інші: Рутеній-Родій-Паладій та Осмій-Іридій-Платина, що утворюють родину платинових металів (платиноїдів).Виділяють ще родину лантаноїдів (14 елементів шостого періоду) і родину актиноїдів (14 елементів сьомого періоду). Елементи кожної з цих родин за властивостями дуже подібні між собою.

 У періодах максимальна валентність елементів (формальна) у сполуках з Оксигеном зростає від 1 до 8.

Групи

 Кожна група періодичної системи поділяється на головну і побічну підгрупи. Головні підгрупи містять елементи малих і великих періодів, побічні- тільки елементи великих періодів. До головних підгруп можуть входити як металічні, так й неметалічні елементи, до побічних- лише металічні (вони називаються перехідними елементами, містяться всередині великих періодів).

 У групах у міру зростання відносних атомних мас елементів їхні металічні властивості посилюються, а неметалічні послаблюються.

 У групах вища формальна валентність за Оксигеном, як правило, відповідає номеру групи. Це справедливо для елементів головних підгруп, крім Флору, Оксигену, Нітрогену та інертних газів. Елементи побічних підгруп можуть виявляти й іншу валентність. Так, Купрум- елемент першої групи побічної підгрупи ,буває як одно-, так і двовалентний.

 Елементи головних підгруп IV- VII груп можуть утворювати леткі сполуки з Гідрогеном. Формальна валентність елементів за Гідрогеном дорівнює різниці між числом 8 і номером групи, в якій розміщується елемент.

 У періодичній системі посилення металічних властивостей елементів у групах зверху вниз і послаблення їх у періодах зліва направо зумовлюють появу діагональної подібності. Так, Берилій більше подібний до Алюмінію, ніж до Магнію, Бор- до Силіцію, ніж до Алюмінію.

    IV. Узагальненя та систематизація знань учнів.

 Тестування.

  1.  Вкажіть групу елементів, які входять до складу побічної підгрупи VI групи:

    а) S, O, Ne;     б) O, S, Se;     в) Po, Te, O;     г)Cr, Mo, W.

    Відповідь: г.

  1.  Вкажіть елемент, який розташований у 3 періоді й утворює оксид типу R2O:

    а) Магній;     б) Фосфор;     в)Хлор;     г) Натрій.

    Відповідь: г.

  1.  Вкажіть елемент, який розташований у побічній підгрупі III групи та в 4 періоді:

    а) Скандій;     б)Галій;     в)Алюміній;     г)Силіцій.

    Відповідь: а.

  1.  Вкажіть елемент, який утворює оксид з вищою валентністю VII:

    а)Літій;     б) Силіцій;     в)Селен;     г)Йод.

    Відповідь: г.

  1.  Вкажіть періоди, які належать до малих:

    а) 1 і 3;     б) 4 і 5;     в) 2 і 4;     г) 5 і 6.

    Відповідь: а.

  1.  Як змінюються неметалічні властивості в елементів головних підгруп зі зростанням відносних атомних мас елементів?

    а) посилюються;     б) послаблюються;     в) спочатку послаблюються, а далі посилюються;     г) не змінюються.

    Відповідь: а.

  1.  Скільки елементів входить до родини платинових?

    а) 3;     б) 8;     в) 6;     г) 14.

    Відповідь: в.

  1.  Вкажіть групу, до якої належить елемент, що утворює летку сполуку з Гідрогеном типу H2R:

    а) IV;     б) V;     в)VI;     г)VII.

    Відповідь: в.

  1.  Як змінюється металічний характер елементів у ряді Li-Na-K-Rb?

    а)Не змінюється; б)посилюється; в)послаблюється; г)спочатку посилюється, а потім послаблюється.

    Відповідь: б.

  1.   Вкажіть елемент 2 періоду, який виявляє найсильніші металічні властивості:

         а) Берилій;     б) Літій;     в) Нітроген;     г) Флуор;

         Відповідь: б.

    11. Вкажіть елемент, який утворює летку сполуку з Гідрогеном:

           а) Алюміній;     б) Силіцій;     в) Натрій;     г) Магній;

         Відповідь: б.

    12. У якому періоді розташована родина лантаноїдів?

         а)4;   б)5;      в)6;    г)7.

         Відповідь: в.

    V. Домашнє завдання.

 Вивчити § 21. Підготувати цікаве повідомлення про будь-який хімічний елемент.

    VI. Підбиття підсумків уроку.


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

44564. Сервисы-посредники (Proxy-services) 30 KB
  Для того чтобы обратиться к удаленному сервису клиент-пользователь внутренней сети устанавливает логическое соединение с сервисом-посредником работающим на межсетевом экране. Сервис-посредник устанавливает отдельное соединение с настоящим сервисом работающим на сервере внешней сети получает от него ответ и передает по назначению клиенту пользователю защищенной сети.
44565. Критерии выбора корпоративной ОС 31 KB
  Среди основных требований которым должна отвечать корпоративная ОС можно указать следующие: функциональная полнота разнообразие поддерживаемых сервисов; производительность запросы к серверам должны обрабатываться с преемлемым уровнем задержек; масштабируемость характеристики производительности сетевой ОС должны сохраняться неизменными в широком диапазоне изменения параметров системы то есть сеть должна хорошо работать и тогда когда число пользователей и рабочих станций измеряется тысячами число серверов сотнями объемы...
44566. Функционал КИС как определяющий фактор выбора ее структуры 35.5 KB
  Очевидно что в состав КИС должны войти средства для документационного обеспечения управления информационной поддержки предметных областей коммуникационное программное обеспечение средства организации коллективной работы сотрудников и другие вспомогательные технологические продукты. Из этого в частности следует что обязательным требованием к КИС является интеграция большого числа программных продуктов. Наполнение предметной части КИС может существенно изменяться в зависимости от профиля деятельности предприятия включая например...
44567. Создание инфосистем на основе системы автоматизации деловых процессов 36 KB
  Из зарубежных систем это в первую очередь ction Workflow фирмы ction Techologies и продукт фирмы Stffwre Inc. Работа workflowсистем как правило основывается на том что большая часть деловых процессов представляет собой периодически повторяемую отрегулированную последовательность действий выполнение заданий которая может быть легко формализована. Таким образом без всякого программирования можно за считанные минуты получить реально работающее workflowприложение. В некоторых workflowсистемах создание информационных моделей деловых...
44568. Основные компоненты и типы ЛВС 44.5 KB
  ЛВС имеют модульную организацию. Компоненты ЛВС Выделяется два основных типа ЛВС: одноранговые peertopeer ЛВС и ЛВС на основе сервера server bsed. Выбор типа ЛВС зависит от: размеров предприятия; необходимого уровня безопасности; объема сетевого трафика; финансовых затрат; уровня доступности сетевой административной поддержки.
44569. Одноранговые сети. Рабочая группа 45.5 KB
  Все пользователи решают сами какие данные и ресурсы каталоги принтеры факсмодемы на своем компьютере сделать общедоступными по сети Одноранговая сеть Рабочая группа это небольшой коллектив объединенный общей целью и интересами. Эти сети относительно просты.
44570. Сети на основе сервера 70.5 KB
  Поэтому большинство сетей используют выделенные серверы Выделенными называются такие серверы которые функционируют только как сервер исключая функции РС или клиента. Круг задач которые выполняют серверы многообразен и сложен. Чтобы приспособиться к возрастающим потребностям пользователей серверы в ЛВС стали специализированными. Так например в операционной системе Windows NT Server существуют различные типы серверов: Файлсерверы и принтсерверы.
44571. Комбинированные сети 46 KB
  На рабочих станциях ЛВС устанавливают Windows NT WorkSttion или Windows 95 98 которые будут управлять доступом к ресурсам выделенного сервера и в то же время предоставлять в совместное использование свои жесткие диски а по мере необходимости разрешать доступ и к своим данным Структура комбинированной ЛВС Комбинированные сети наиболее распространенный тип ЛВС но для их правильной и надежной защиты необходимы определенные знания и навыки планирования. А вот различия между одноранговыми сетями и ЛВС с выделенными серверами существенно...
44572. Понятие топологии сети и базовые топологии 31 KB
  Термин топология сети или просто топология характеризует физическое расположение компьютеров сетевых сред передачи данных и других компонентов сети. Топология это стандартный термин который: используется при описании основной компоновки сети; дает способ сравнивать и классифицировать различные сети. Топология сети обуславливает ее технические характеристики.