52424

Chocolate is good for you

Конспект урока

Педагогика и дидактика

INTRODUCTION t the lesson we re going to tlk with you bout chocolte nd its role nd plce in our life.CHOCOLTE: Wlk round the clss nd tlk to other students bout chocolte. studies fntstic news reserch diet hert ttcks milk chocolte risks suffering stroke nutrition blood pressure weight gin clories sweets snck Hve cht bout the topics you liked.

Английский

2014-02-15

94.5 KB

0 чел.

Урок английского языка в 10 классе

Chocolate is good for you

Suggested levels – A2+, B1

Objectives:

-to develop student’s speaking and listening skills;

-to develop student’s communicative skills;

-to develop student’s creative thinking;

-to develop student’s skills in pair/group work;

-to practice topical vocabulary;

-to practice grammar.

PROCEDURE

I.INTRODUCTION

At the lesson we are going to talk with you about chocolate and its role and place in our life.

II.WARM-UPS

1.CHOCOLATE: Walk around the class and talk to other students about chocolate. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

studies / fantastic news / research / diet / heart attacks / milk chocolate / risks / suffering a stroke / nutrition / blood pressure / weight gain / calories / sweets / snack

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NAUGHTY BUT NICE: Complete this table. Talk with your partner(s) about what you wrote. Change partners and share what you heard.

Things

Good/Bad (why)

These things in my life

Chocolate

Television

Fast food

Coffee/Cola

Spending lots of money

Gossip

4. HEALTH: Students A strongly believe that one day, we will all eat very healthily; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. HEALTHY: Are these healthy? Rate them and share your ratings with your partner: 10 = Super healthy 1 = Will send you to an early grave Change partners and share again.

  •  

  •  chocolate              
  •  KFC                   
  •  cheese
  •  red wine
  •  raw fish (sushi / sashimi)
  •  pizza
  •  ice cream
  •  coffee

6. HEART: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘heart’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

II.MAIN PART

BEFORE READING

What springs to mind when you hear the word ‘chocolate’?

Do you worry about eating chocolate?

How important is chocolate in your life?

Do you think it’s OK to give chocolate to children?

WHILE READING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a. The article says German chocolate is the healthiest in the world.                   T / F

b. A study looked at 20,000 people over an eight-year period.                           T / F

c. Researchers followed people who were on a chocolate diet.                           T / F

d. Researchers found white chocolate helped reduce heart attacks.                   T / F

e. Chocolate cut the chances of strokes more than heart attacks.                   T / F

f. Chemicals in chocolate called flavonols are not found in nature.                   T / F

g. The lead researcher warned people not to eat too much chocolate.                   T / F

h. The researcher suggested replacing sweets with chocolate.                           T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1. found                                 a.   chance                   

2 fantastic                           b.   experiencing

3. extensive                           c.   cut

4. risk                                 d.    volumes

5.     exhibits                                 e.    discovered

6. reduced                                f.    wide-ranging

7. suffering                           g.    mixtures

8. compounds                           h.    wonderful

9. amounts                           i.     if possible

10. preferably                               j.    shows

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1. chocolate may

a. of heart disease

2 This is fantastic news for

b. called flavonols

3. They compared how much chocolate

c. eat lots of chocolate

4. lower the risk

d. be good for your heart

5. dark chocolate was the healthiest

e. stroke was cut

6. at least one

f. sweets or snacks

7. The risk of suffering a

g. was in their diet

8. natural compounds in chocolate

h. kind to eat

9. Buijsse warns people not to suddenly

i. bar per week

10. other high-calorie

j. all chocolate lovers

                         Chocolate is good for you

A study carried out in Germany has found that chocolate may be good for your heart. This is fantastic news for all chocolate lovers. The extensive research was conducted over eight years. The research team followed the chocolate-eating habits and health of almost 20,000 people. They compared how much chocolate was in their diet to the number of heart attacks and strokes people had. Lead researcher Brian Buijsse said: "The good news is that chocolate is not as bad as we used to think, and may even lower the risk of heart disease and stroke." Mr Buijsse said his team found that dark chocolate was the healthiest kind to eat: "Dark chocolate exhibits the greatest effects, milk chocolate fewer, and white chocolate no effects," he said.

The German study showed that people who ate the most chocolate (at least one bar per week) reduced their risk of having a heart attack by 27 per cent. The risk of suffering a stroke was cut by as much as 48 per cent. Nutrition experts believe that natural compounds in chocolate called flavonols are good for our heart. Flavonols also help reduce blood pressure. They are found in cocoa beans so dark chocolate (which has more cocoa) contains more of them than milk chocolate (which has more fat). Buijsse warns people not to suddenly eat lots of chocolate: "Eating higher amounts will most likely result in weight gain. If people start eating small amounts of chocolate, it should replace something else, preferably other high-calorie sweets or snacks."

AFTER READING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘heart’ and ‘attack’.

heart

attack

 

  •  Share your findings with your partners.
  •  Make questions using the words you found.
  •  Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  •  Share your questions with other classmates / groups.
  •  Ask your partner / group your questions.

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  •  carried
  •  lovers
  •  diet
  •  bad
  •  healthiest
  •  milk  
  •  least
  •  risk
  •  blood
  •  suddenly
  •  gain
  •  calorie

STUDENT CHOCOLATE SURVEY

Write five GOOD questions about chocolate in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

Student 1

Student 2

Student 3

Q.1

Q.2

Q.3

Q.4

Q.5

  •  Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  •  Make mini-presentations to other groups on your findings.

CHOCOLATE DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a) What did you think when you read the headline?

b)     Will you eat more chocolate if it’s healthy for you?

c) What do you think of this research?

d) Do you prefer dark, milk or white chocolate (why)?

e) Have you changed your chocolate-eating habits since you were a child?

f) What part does chocolate play in your country’s culture?

g) Can you describe how you eat chocolate (what happens in your mouth)?

h) What’s the best chocolate in the world?

                           -----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a) Did you like reading this article?

b) Do you think the study in this article is an important one?

c) What other benefits are there of eating chocolate?

d) What’s your favourite chocolate dessert (and why)?

e) What’s the most you’d pay for a bar of chocolate?

f) Will you now eat more dark chocolate instead of other sweets and snacks?

g) Why is chocolate so nice (or not nice)?

h) What questions would you like to ask Brian Buijsse?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

A study carried (1) ____ in Germany has found that chocolate may be good for your heart. This is fantastic news for all chocolate lovers. The extensive research was conducted (2) ____ eight years. The research team followed the chocolate-eating habits and health of almost 20,000 people. They compared how much chocolate was in their (3) ____ to the number of heart attacks and strokes people had. Lead researcher Brian Buijsse said: "The good news is that chocolate is not as bad as we used to think, and may even (4) ____ the risk of heart disease and stroke.” Mr Buijsse said his team found that dark chocolate was the healthiest kind to eat: "Dark chocolate (5) ____ the greatest effects, milk chocolate (6) ____, and white chocolate no effects," he said.

The German study showed that people who ate the most chocolate (at least one  (7) ____ per week) reduced their risk of having a heart attack by 27 per cent. The risk of suffering a stroke was cut by as (8) ____ as 48 per cent. Nutrition experts believe that natural compounds in chocolate called flavonols are good for our heart. Flavonols also help reduce blood pressure. They are found in cocoa beans (9) ____ dark chocolate (which has more cocoa) contains more of them than milk chocolate (which has more fat). Buijsse warns people (10) ____ to suddenly eat lots of chocolate: "Eating higher amounts will most (11) ____ result in weight gain. If people start eating small amounts of chocolate, it should replace something else, (12) ____ other high-calorie sweets or snacks."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)   in

(b)   on

(c)   out

(d)   up

2.

(a)  under

(b)    around

(c)   above

(d)   over

3.

(a)  diet

(b)    food

(c)   weight

(d)   nutrition

4.

(a)  low

(b)    lower

(c)   lower

(d)   lows

5.

(a)  exhibition

(b)    exhibits

(c)   exhibited

(d)   exhibit

6.

(a)  fewer

(b)    lower

(c)   least

(d)   last

7.

(a)  par

(b)    ear

(c)   bar

(d)   tar

8.

(a)  more

(b)    many

(c)   most

(d)   much

9.

(a)  so

(b)    as

(c)   such

(d)   should

10.

(a)  now

(b)    no

(c)   not

(d)   non

11.

(a)  liked

(b)    likely

(c)   likelihood

(d)   likes

12.

(a)  prefer

(b)    preference

(c)   prefers

(d)   preferably

WRITING

Write about chocolate for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about chocolate and health. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CHOCOLATE LOVERS: Write a magazine article about two people who love chocolate. Include imaginary interviews with them.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.F b.T c.F d.F e.T f.F g.T h.T

SYNONYM MATCH:

1. found

a. discovered

2 fantastic

b. wonderful

3. extensive

c. wide-ranging

4. risk

d. chance

5. exhibits

e. shows

6. reduced

f. cut

7. suffering

g. experiencing

8. compounds

h. mixtures

9. amounts

i. volumes

10. preferably

j. if possible

PHRASE MATCH:

1. chocolate may

a. be good for your heart

2 This is fantastic news for

b. all chocolate lovers

3. They compared how much chocolate

c. was in their diet

4. lower the risk

d. of heart disease

5. dark chocolate was the healthiest

e. kind to eat

6. at least one

f. bar per week

7. The risk of suffering a

g. stroke was cut

8. natural compounds in chocolate

h. called flavonols

9. Buijsse warns people not to suddenly

i. eat lots of chocolate

10. other high-calorie

j. sweets or snacks

LANGUAGE WORK

1 - c 2 - d 3 - a 4 - b 5 - b 6 - a 7 - c 8 - d 9 - a 10 - c 11 - b

12 - d


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

28243. Направленность личности. Потребности и мотивы, мотивация. Ценностные ориентации 48 KB
  Потребности и мотивы мотивация. Маслоу: Основой мотивов являются потребности которые в процессе развития индивида образуют своего рода пирамиду иерархию. В основании пирамиды лежат физиологические потребности голод жажда секс и т. Аффилиативные потребности потребность в принадлежности к какойлибо группе людей в общении и т.
28244. Когнитивный (Ж. Пиаже и Л.Колберг) СОЦИАЛЬНО-КОГНИТИВНЫй (А.БАНДУРА, Д.РОТТЕР), и когнитивно-бихеворальный ( Б.Ф. Скиннер, А. Бек, А. Эллис) подходы к исследованию формирования личности 44 KB
  Причины функционирования человека нужно понимать в терминах непрерывного взаимодействия поведения познавательной сферы и окружения. Данный подход к анализу причин поведения который Бандура обозначил как взаимный детерминизм подразумевает что факторы предрасположенности и ситуационные факторы являются взаимосвязанными причинами поведения. внутренние детерминанты поведения такие как вера и ожидание и внешние детерминанты такие как поощрение и наказание являются частью системы взаимодействующих влияний которые действуют не только на...
28245. Номонетический (Кеттел и Айзенк) и идеографический (Олпорт и Келли) подходы к описанию личности. Метод факторного анализа в психологии личности 108.5 KB
  Номонетический Кеттел и Айзенк и идеографический Олпорт и Келли подходы к описанию личности. Метод факторного анализа в психологии личности. ДИСПОЗИЦИОННАЯ ТЕОРИЯ ЛИЧНОСТИ Г. В своей первой книге Личность: психологическая интерпретация Олпорт описал и классифицировал более 50 различных определений личности.
28246. Жизненный путь личности: исследования и описаия процессов социализации и индивидуализации 47.5 KB
  Сущность человеческой личности находит себе своё завершающее выражение в том что она не только развивается как всякий организм но и имеет свою историю. В отличие от всех живых существ человечество имеет историю а ее просто повторяющиеся циклы развития потому что деятельность людей изменяя действительность объективируется в продуктах материальной и духовной культуры которые передаются от поколения к поколению. Не только человечество в целом но и каждый человек является в какойто мере участником и субъектом истории человечества и в...
28247. Личность, сознание, деятельность в Концепциях Московской психологической школы. (В.М. Леонтьев и др.) 60 KB
  Общая психология личности и персоналии. Понятие личности характеризуется двумя положениями: Л целостное и неповторимое единство. Эмпирицзм в исследованиях личности желание набрать максимальное количество данных и комплексно исследовать личностью Личность как субъект общественных отношений. Считал что никакое комплексное исследование не в состоянии заменить знанияисторию развития этой личности.
28248. Сознательное и бессознательное в личности: отечественный подход (школа установки Узнадзе) и зарубежный подход (психодинамические концепции) 51 KB
  Являясь исходной структурой психики ид выражает первичный принцип всей человеческой жизни немедленную разрядку психической энергии сдерживание которой приводит к напряжению в личностном функционировании. С целью преобразования и реализации потребностей в социально приемлемом контексте эго черпает из €œид€ часть энергии обеспечивая безопасность и самосохранение организма. Освобождение некоторого количества энергии эго для решения проблем на более высоком уровне психики является одной из основных целей психоаналитической терапии. Трактуя...
28249. Гуманистический (К.Роджерс, А. Маслоу), экзистенциальный (В.Франкл, Р.Мэй, И. Ялом) и гештальт (Ф. Перлз, К.Левин) подходы к исследованию личности и психотерапия 68 KB
  Основные положения гуманистической психологии: 1человек должен изучаться в его целостности; 2каждый человек уникален поэтому анализ отдельных случаев не менее оправдан чем статистические обобщения; 3переживания человеком мира и себя в мире являются главной психологической реальностью; 4человеческая жизнь единый процесс становления и бытия человека; 5человек открыт к непрерывному развитию и самореализации которые являются частью его природы; 6человек обладает определенной степенью свободы от внешней детерминации благодаря смыслам и...
28250. Культурно-историческая психология (Выготский Л.С., Леонтьев А.Н.) 49 KB
  В основе теории лежат 2 гипотезы: об опосредованном характере психической деятельности о происхождении внутренних психических процессов из деятельности первоначально внешней и €œинтерпсихической€ Выготский выдвигает предположение что в психике человека существует особенность соответствующая той роли которую играют труд употребление и создание орудий в его производственной деятельности. Эта особенность в опосредованном характере психической деятельности людей основа исторического подхода к изучению человека. Психическая деятельность...
28251. Гуманистическая психология (А.Маслоу, К.Роджерс и др.) 48 KB
  Бихевиоризм фактически сводит жизнедеятельность к манипуляциям и тем самым низводит человека до уровня стимульнореактивного механизма. Основные положения гуманистической психологии: человек должен изучаться в его целостности; каждый человек уникален поэтому анализ отдельных случаев не менее оправдан чем статистические обобщения; переживания человеком мира и себя в мире являются главной психологической реальностью; человеческая жизнь единый процесс становления и бытия человека; человек открыт к непрерывному развитию и самореализации...