53212

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГРА “НАЙРОЗУМНІШИЙ”

Конспект урока

Педагогика и дидактика

На роздуми вам дається 15 секунд за які ви повинні вибрати правильну відповідь. Правильна відповідь: в пташка Спеціальність лікаря Айболита: а хірург; б ветеринар; в санітар; г окуліст. Правильна відповідь: б ветеринар 3. Правильна відповідь: в33 4.

Украинкский

2014-02-24

244 KB

14 чел.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГРА “НАЙРОЗУМНІШИЙ”

Мета: 1. Перевірити інтелектуальний розвиток дітей.

 2. Виявити їхні знання і нахили з певних основ наук.

 3. Розвивати швидкість мислення і пізнавальні інтереси.

 4. Виховувати бажання здобувати знання з інших джерел  

   літератури.

Обладнання: таблиці, ребуси, закодовані слова.

ХІД  ГРИ

Сьогодні ми проводимо гру “Найрозумніший”, серед учнів нашого класу. У відбірній грі братимуть участь 12 учасників (представлення учасників, кожен коротко розповідає про себе).

1 тур. Відбірна гра.

Правила відбірної гри такі:

Зараз вам буде поставлено 12 питань. До них буде дано декілька відповідей, одна з яких є правильною. На роздуми вам дається 15 секунд, за які ви повинні вибрати правильну відповідь. Шестеро учасників, які наберуть найбільшу кількість балів, продовжать боротьбу за звання “Найрозумніший” у півфінальній грі. У разі, якщо не вдалося вибрати одразу 6 півфіналістів, ставляться додаткові питання.

Запитання відбірної гри:

  1.  Без сокири і без рук, а дім будує.

а) тінь;

б) мороз;

в) пташка;

г) людина.

Правильна відповідь: в) пташка

  1.  Спеціальність лікаря Айболита:

а) хірург;

б) ветеринар;

в) санітар;

г) окуліст.

Правильна відповідь: б) ветеринар

3.  Скільки  літер в  українському  алфавіті?

    а) 29;

б) 35;

в) 33;

г) 40.

Правильна відповідь: в)33

4.Яке з чотирьох  чисел  є  найменшим  

а)99;

б) 19;

в) 9;

г) 39.

Правильна відповідь: в) 9

5Без очей, а сльози має:

а) хмара;

б) роса;

в) сніг;

г) дощ.

Правильна відповідь: а) хмара

6Які птахи перші прилітають із вирію?

а) шпаки, граки;

б) горобці, ластівки;

в) снігурі, ворони;

г) журавлі.

Правильна відповідь: а) шпаки, граки

7  О якій порі року відмічають  свято Різдва?

а) навесні;

б) улітку;

в) восени;

г) узимку.

Правильна відповідь: г) узимку

8Скільки сантиметрів в 1дм?

а) 1 см;

б) 10 см;

в) 100 см;

г) 5 см.

Правильна відповідь: б) 10 см

9Скільки звуків у слові Юра?

а)чотири;

б)три

Правильна відповідь: а) чотири

10 Яка з цих тварин є гризуном?

а) тигр;

б) кішка;

в) хомяк;

г) сова

Правильна відповідь: в) хомяк

11 З чого виростають рослини?

а) плода;

б)кореня;

в) квітки;

г)насіння.

Правильна відповідь: г) насіння

12 Яким залягає ведмідь у барліг?

а) худим;

б) сильним;

в) жирним;

г) слабким

Правильна відповідь: в) жирним

Додаткові завдання:

13 Що утворюють зв`язані за  змістом речення?

а) текст;

б) розповідь;

в) слова;

г) опис.

Правильна відповідь: а) текст

14 Кавун важить 2 кг, та ще стільки ж. Скільки важить його половина?

а) 4 кг;

б) 6 кг;

в) 1 кг;

г) 2 кг

Правильна відповідь: г) 2 кг

15Який важливий вітамін міститься в лимоні?

а) вітамін А;

б) вітамін С;

в) вітамін Д;

г) вітамін В

Правильна відповідь: б) вітамін С

16 Що належить до живої природи:

а)  зорі;

б) сонце;

в)  рослини;

г) вода.

Правильна відповідь: в) рослини

17 Маленьке, кругленьке, всьому світу миленьке?

а) білочка;

б) помідор;

в) яблуко;

г) сонце

Правильна відповідь: г) сонце

18 Родич рака, ходить боком, живе в морі?

а) скорпіон;

б) краб;

в) морський коник;

г) рак

Правильна відповідь: б) краб

2 тур. Півфінал.

За більшою кількістю балів у півфіналі будуть брати участь такі учні... Щоб встановити черговість наступного туру гри школярів у півфіналі, проводиться гра “Шифрувальник”.

Правила гри:

Необхідно якнайшвидше розшифрувати слово. Учень, який першим вгадав слово, буде грати перший, другий – другим... Принцип шифрування слова – кожна цифра означає декілька букв, як на телефонному апараті:

Наприклад:

1 – А, Б, В

2 – Г, Д, Е

3 – Ж, З, И і так далі

.

Зашифроване слово – 1 2 6 2 3 1 – назва дерева.

Відповідь: береза

Після гри “Шифрувальник” учні змагаються за вихід у фінал. Їм пропонується 6 тем. Кожен вибирає собі тему, яку він найкраще знає. За одну хвилину потрібно відповісти на якнайбільше запитань. Якщо гравець не знає відповіді, він каже: “Далі”. За найбільшою кількістю набраних балів, троє учасників виходять у фінал.

   Теми півфінальної гри:

  1.  Українська мова
  2.  Математика
  3.  Основи здоров`я
  4.  Я і Україна
  5.  Держава
  6.  Загальні знання   

Українська мова

1.З яких частин складається текст? (зачин, основна частина, кінцівка).

2. Які типи текстів ви знаєте?(Розповідь.опис, міркування).

3. Які є види мовлення? ( Усне і писемне).

4. Що виражає речення?( Закінчену думку)

5. З чого складається речення?(Зі слів).

6. Які бувають речення за метою висловлювання? (Розповідні, питальні,       спонукальні)

7. Як виділяється звертання на письмі? (комою  або знаком оклику).

8. Вилучи “зайве слово”: гора, гірка, горювати, гірський (горювати)

9. До слова сонячний добери антонім (похмурий)

10. Скільки голосних  звуків в українській мові?(шість)

10 Як позначається на письмі подовжений приголосний звук(Двома однаковими літерами).

11.Як пишуться  імена, по батькові,   прізвища людей, клички тварин, назви міст, сіл вулиць, річок( З великої літери).

12. Мова українського народу (українська)

13. Який корінь у словах: море, моряк, морячка, морський? (мор)

14. Як називаються слова, протилежні за значенням? ( антоніми)

15 За  допомогою чого встановлюється  зв`язок слів у реченні?( За допомогою питань).

Математика

1. Як називаються числа при додаванні? (доданок, доданок, сума)

2. Яким знаком позначають дію “додавання”? (плюс)

3. Яким знаком позначають математичний вираз “зменшити на”? (мінус)

4. Щоб порівняти два числа, треба... (від більшого числа відняти менше)

5. Як називається сума всіх  сторін чотирикутника?(Периметр).

6. Десяток – це... (десять)

7. Вилучи зайве слово: чотирикутник, прямокутник, трикутник, коло (коло)

8Як називають іінструмент, за допомогою якого креслять відрізок? (Лінійка).

9. 1дм – це... ( 10 см)

10. 2, 4, 6, 8, 10 – це... (парні числа)

11. Скільки вершин у трикутника? (три)

12. Скільки десятків у числі 48?(чотири)

13. Чотирикутник, у якого всі сторони рівні – це... (квадрат)

14. Що важче: 1кг вати чи 1 кг заліза? (однаково)

15. Як називається пряма, обмежена з двох сторін? (відрізок)

Основи  здоров`я

1.Що потрібно робити, щоб бути здоровим? (Загартовуватися, правильно    харчуватися, виконувати гімнастику).

2З яких частин складається тіло людини? (Голова, шия,  тулуб, руки, ноги).

3. Яка їжа є корисною? (З великою кількістю вітамінів).

4. Якими є обов`язки учня?(Сумлінно вчитися, поважати дорослих, дотримуватися правил шкільної гігієни).

5.Які емоції сприяють зміцненню здоров`я?(Позитивні).

6.Що потрібно робити,щоб уберегтися від хвороб?(Мити овочі,фрукти, чистити зуби, загартовуватися).

7. Які звички називаються корисними? (Чистити зуби,  робити зарядку).

8. Продовж послів`я: «Чистота - ……  (основа здоров`я).

9 Що таке перша медична допомога?(Це те, що потрібно  зробити негайно,

  не  чекаючи на лікаря)

10. Що сприяє здоровому ростові та розвиткові? (Свіже повітря, правильне харчування, здоровий сон, гарний настрій).

11. Чи можна дітям самостійно користуватися газом?( Ні).

12.Що треба робити,щоб мати гарну поставу?(Виконувати вправи на зміцнення м`язів спини, спати на жорсткому  ліжку з невисокою подушкою).

13. Що називається перехрестям?(Перетин двох доріг).

14. Яких правил дорожнього руху треба дотримуватися пішоходам? ( Ходити

тротуарами, переходити там, де позначений перехід).

15. Як поводитися в лісі? (Не ламати гілки, після відпочинку сміття винести з лісу).

                                          Я і Україна

1. Які пори року ти знаєш? (осінь, зима, літо, весна).

2. Зранку на траві зявляється... (роса).

3. Природа буває... (жива, нежива).

4. Чим укрите тіло птахів?(Пір`ям).

5. Вилучи “зайве слово”: ведмідь, парта, заєць, білка, лисиця (парта)

6. Які круглі озерця ніколи не замерзають? (очі)

7. Будинок, зошит, стілець, ручка – це природа? (ні)

8. Що належить до природи? (сонце, люди, рослини, тварини)

9. Що є причиною зміни пір року? (сонце)

10. Як називається прилад для вимірювання температури тіла людини, води, повітря? (термометр).

11Які спільні ознаки мають дерева і кущі?(Корінь, стовбур, квіти, плоди, насіння).

12. Чим людина відрізняється від тварин?(Людина працює, розмовляє, думає).

13. Які рослини шанують в Україні? (верба, калина, чорнобривці, мальви)

14. Чому птахи відлітають у теплі краї?( Для них узимку немає їжі).

15. Які тварини належать до звірів?( Ведмеді, борсуки, їжаки).

Держава

1. Як називається наш герб? (Тризуб)

2. Столиця України – місто... (Київ)

3. Річка, що протікає у нашій місцевості? (Дніпро)

4. Назви символи України (герб, прапор, гімн)

5. Назви кольори прапора нашої Держави. (синій і жовтий)

6. Як називається гімн України? (Ще не вмерла України...)

7. Як називається область, в якій ми проживаємо? (Дніпропетровська)

8. Які моря омивають Україну? (Чорне море, Азовське море)

9. Грошова одиниця України. (гривня)

10. Які гори розміщені на Україні? (Кримські гори, Карпати)

11. Який кущ є символом України? (калина)

12. Державна мова України -... (українська)

13. Автором слів пісні-гімну “Ще не вмерла України...” є... (П.Чубинський)

14. Як називається місто, в якому ти живеш? (Дніпродзержинськ)

15. На якій вулиці ти проживаєш?

                                                                                                                                                                                                                             

Загальні знання

1. Головна зброя бджоли? (жало)

2. Кому кричав Вовк у мультфільмі “Ну, постривай!” (Зайцю)

3. Вилучи “зайве слово”: береза,стіл, дуб, верба (стіл).

4. Де живуть білки? (у дуплі)

5. Як називається місце стоянки, злітання й посадки літаків? (аеродром)

6. Які зимові свята ви знаєте?(Миколая, Новий рік, Різдво).

7. Як називається планета, на якій ми живемо? (Земля)

8. Ансамбль з трьох співців? (тріо)

9. Як називається житло мурахів? (мурашник)

10. Які звірі літають і сплять униз головою? (кажани)

11. Як називають пісні, які співають, коли колишуть маленьку дитину? (колискові)

12. Що за трава, що кусається? (кропива)

13. Як називається людина, яка пише музику? (композитор)

14. Продовж прислівя: Книга вчить, як... (на світі жить)

15. Вилучи “зайве слово”: звук, склад, цифра, слово (цифра)

3 тур. Фінал.

У фіналі будуть грати такі учні... Щоб встановити послідовність гри у фіналі знову проводиться гра “Шифрувальник”

Зашифроване слово – 5 6 7 2 – назва геометричного тіла

Відповідь – круг.

Отже за жовтим столом  буде грати..., за червоним -..., за синім -... Правила фінальної гри такі:

Перед вами табло, на якому 36 віконичок з номерами від 1 до 36. ви повинні запам’ятати свої номери, які зафарбовані у ваш колір. Для цього у вас є 20 секунд. Якщо вибираєш своє запитання і даєш правильну відповідь, то отримуєш 2 бали, якщо відповідаєш на запитання суперника – 3 бали, а якщо на запитання, яке зафарбоване у білий колір, то отримаєш один бал. Кожному учаснику буде запропоновано 6 питань. Хто набере найбільшу кількість балів, той стане переможцем сьогоднішньої гри.

Запитання фінальної гри.

1. Перерва в заняттях у навчальних закладах, яка надається учням, студентам для відпочинку (канікули) 

2. Де працював листоноша Печкін? (на пошті)

3. Який місяць має найменше днів?(Лютий).

4.Скільки  літер містить число 89? (Жодної).

5. З яких плодів росли роблять томат? (помідори)

6. Що купила Муха Цокотуха на базарі? (самовар)

7. Спортивна гра двох команд, під час якої гравці намагаються загнати мяч у ворота противника? (футбол)

8. Командна гра на льоду з ключкою та шайбою? (хокей)

9. Спортивна гра двох команд в мяч, який перекидають руками через сітку? (волейбол)

10. Скільки нот  у музиці? (сім)

11. Заміни вислів “Тримати язик за зубами” одним словом (мовчати)

12. Чим годують всі звірі своїх немовлят? (молоком)

13. Навіщо павуки плетуть павутинки? (щоб ловити свою жертву) 

14. Як звали тітку, яка постійно набридала крокодилові Гені? (Шапокляк)

15. Заміни вислів “Вставати разом з півнями” одним словом  (рано)

16. Яку тварину називають “вусатий – волосатий”? (тигр) 

17. Як називають артистку балету? (балерина)

18. Попередники сучасних поколінь, люди що жили задовго до теперішніх часів – це... (предки)

19. Як визначити вік зрубаного дерева? ( полічити кільця на зрізі)

20. Що приводить в рух кістки? язи)

21. У якого слона більші вуха: у індійського чи африканського? (африканського)

22. Що знаходиться в центрі Сонячної системи? (Сонце)

23. Яку рослину з шипами називають “Королевою квітів” (троянду)

24. Хто подорожує у повітрі на нитці? (павук)

25. Назвати жанри усної народної творчості. (казка, пісня, загадка, прислівя, приказки)

26. Які місяці року отримали свої назви від дерев? (березень, липень)

27. Хто спить з відкритими очима? (риба)

28. Картини, на яких зображено природу  - це... (пейзаж)

29. Скільки гравців у футбольній команді? (одинадцять)

30. Як називають людину, яка вивчає і досліджує природу? (натураліст)

31. У колесі дванадцять спиць. Скільки проміжків між спицями? (дванадцять)

32. Зі школи йдуть троє хлопчиків, а назустріч – двоє дівчаток. Скільки всього дітей іде зі школи? (троє)

33. Найвищий військовий керівник козацького війська? (гетьман)

34. Яка частина капусти є їстівною: корінь, листки, насіння? (листки)

35. Знайди “зайве слово”: кінь, корова, коза, заєць, вівця. (заєць)

36. Що дід посадив, а витягти не міг? (ріпку).


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

30745. Возникновение и приход к власти фашизма в Италии и Германии: общее и особенное 24 KB
  Так в 1919 г возникла 1 фашистская организация в Италии а в Германии националсоциальнеческая. В Италии её возглавил Муссолини а в Германии Гитлер фюрер. фашистское движение в Италии было преобразовано в национальную фашистскую партию с 1922 г.
30746. США и Латинская Америкак: эволюция и проблемы взаимоотношений во второй половине 20 столетия 26.5 KB
  Во время Второй мировой войны создались благоприятные условия для развития национального капитала в Латинской Америке. Выросли цены на сырье ослабло влияние национального капитала увеличились средства для вложения в национальную промышленность. Новый уровень глобализации иначе говоря огромная роль мировых хозяйственных связей привлечение современной технологии и иностранного капитала стал частью стратегии латиноамериканских стран. Основным источником накопления капиталов и модернизации стали широкое привлечение иностранного...
30747. Причины зарождения и сущность фашизма 24 KB
  в конкретной исторической обстановке фашизм нужен определенным кругам империализма чтобы справиться с возрастанием революционного движения разрешить в свою пользу классовые противоречия которые нельзя разрешить старыми методами и формами борьбы. Мировому капиталу фашизм был нужен чтобы разрушить главной оплот международного революционного процесса и антиимпериалистической борьбы СССР. Германский фашизм сопровождался политическими убийствами погромами и др.
30748. Латинская Америка: что принесли неолиберальные преобразования (на опыте 1980 - 1990-х гг.) 27 KB
  стимулировал экономический рост Латинской Америки в начале 90х гг. Другая болевая точка современной Латинской Америки безработица принявшая беспрецедентные масштабы. Финансовоэкономическая стратегия Латинской Америки на 90е гг. В задачи консенсуса входило преодоление инфляции сокращение бюджетного дефицита укрепление национальных валют Латинской Америки.
30749. Причины и характер первой мировой войны, цели воюющих сторон. (28 июля 1914 — 11 ноября 1918) 23.5 KB
  28 июля 1914 11 ноября 1918 стремление к переделу мира в результате противостояния двух военных блоков: Тройственного Союза Германия АвстроВенгрия Италия и Антанты Англия Франция Россия борющихся за гегемонию на континенте. слабое рабочее движение в результате в ряде стран победили партии войны в правящих кругах ряда Западных стран Германия Великобритания АвстроВенгрия и Франция. Цели: Германия создать Новую Европу где влияния Англии Франции и России свелись бы к нулю. АвстроВенгрия как и Германия за...
30750. Бетонирование колонн, стен, перекрытий 14.54 KB
  При возведении стен в разборнопереставной опалубке смесь укладывают участками высотой не более 3 м. В стены толщиной более 05 м при слабом армировании подают бетонную смесь подвижностью 4. Бетонную смесь подают непосредственно в опалубку в нескольких точках по длине участка бадьями виброжелобами бетононасосами. При высоте стен более 3 м используют звеньевые хоботы при этом смесь укладывают горизонтальными слоями толщиной 03.
30751. Назначение и виды опалубок. Требования к опалубке. Оборачиваемость опалубных форм 16.57 KB
  Поверхность опалубки непосредственно примыкающая к бетону должна быть плотной иметь малую с бетоном адгезию и не иметь щелей чтобы не вытекало цементное молоко. Важнейшим показателем качества опалубки является ее оборачиваемость т. Применение инвентарной многооборачиваемой опалубки из унифицированных элементов с модульным изменением размеров и укрупненных блоков способствует снижению трудоемкости и стоимости опалубочных работ. Для изготовления опалубки используют доски из древесины II III и IV сортов хвойных пород допускается...
30752. Разборно-переставная опалубка. Область применения, конструкция 15.58 KB
  Технологический процесс устройства опалубки состоит в следующем. Щиты опалубки или собранные из них крупные опалубочные элементы устанавливают вручную или краном и закрепляют в проектном положении. Масса элемента этой опалубки до 70 кг. Щиты опалубки изготовляют из досок толщиной 19.
30753. Объёмно-переставная опалубка. Конструкция, область применения 17.24 KB
  Секции при соединении образуют туннели опалубки на квартиру или на всю ширину здания. Секции опалубки могут иметь переменную ширину в зависимости от принятого шага стен и различную длину. П и Гобразные секции опалубки устанавливают на перекрытии ранее забетонированного этажа выверяют и закрепляют между собой в продольном и поперечном направлениях. Общие конструктивные признаки опалубки: наличие системы механических домкратов для выверки и установки в проектное положение; катучие опоры для перемещения секций опалубки при монтаже и...