54758

Попит, пропозиція, ціна

Конспект урока

Педагогика и дидактика

Яка залежність між величиною попиту й ціною: пряма чи обернена 3.Чи завжди зі зменшенням ціни збільшується величина попиту 5. Дайте характеристику еластичності попиту за доходом для нижчих і нормальних товарів. Що означають поняття зміна обсягу попиту і зміни що відбулися у попиті 6.

Украинкский

2014-03-18

94 KB

19 чел.

Попит, пропозиція, ціна.

1. Ревізор.

    Як відомо, усім підприємцям іноді доводиться розв’язувати якісь непередбачувані проблеми. Наприклад  швидко навести лад у своїх справах та документації  перед приїздом ревізору. Для цього вони змушені завчасно включати свою « швидку реакцію». Отже, кожній компанії буде запропоновано 10 питань. Ціна питання – 1 у.о.       

                     Перевірка Компанії  «Шалена бджілка» Олег

1.Що спільного та відмінного, з вашого погляду, в поняттях «потреба» і «попит»?

2.Яка залежність між величиною попиту й ціною: пряма чи обернена?

3.Хто на ринку представляє пропозицію?

4.Чи завжди зі зменшенням ціни збільшується величина попиту?

5.Що таке «підприємницький хист»?

6.Назвіть головні елементи ринкового саморегулювання .

7.Що таке товари-комплементи?

8.Дайте характеристику еластичності попиту за доходом для нижчих і нормальних товарів.

9.Що таке еластичність пропозиції?

10.Назвіть чинники, що впливають на попит .

                    Перевірка Компанії мережа аптек  Дима

1. Що називають еластичністю?

2.Яка залежність між величиною пропозиції й ціною: пряма чи обернена?

3.Хто на ринку представляє попит?

4.Чи завжди зі збільшенням ціни збільшується пропозиція?

5.Що означають поняття «зміна обсягу попиту» і «зміни, що відбулися у попиті»?

6.Як визначається ринкова пропозиція?

7.Назвіть нецінові фактори впливу на пропозицію.

8.Сформулюйте закон попиту.

9.Що таке «коефіцієнт еластичності»?

10.Що таке «ринок»?

 

                               Перевірка Компанії  Ярослав

1.Що означає переміщення точки по кривій?

2.Звязок яких явищ виражає закон попиту?

3.Назвіть нецінові чинники попиту.

4.Якими способами може виражатися функція пропозиції від ціни?

5.Що таке товари-субститути?

6.Назвіть фактори, що впливають на цінову еластичність попиту.

7.Що таке рівноважна ціна? Які функції вона виконує?

8.Який економічний зміст мають поняття «пропозиція» та «величина пропозиції»?

9.Що таке «гранична корисність»?

10.Що таке «нормальні товари» та «нижчі товари»?

                 2. Знайди вихід з ситуації. (визначте, які ситуації визначають зміну попиту, а які – зміну величини попиту) Ціна питання – 1 у.о.

                        

                             Компанія  «Шалена бджілка»

Ситуація 1  «Після підвищення цін на залізничні квитки на швидкій потяг «Київ – Москва» попит на авіаквитки рейсу «Київ – Москва»зріс

(попит).  

Ситуація 2 «Зниження цін на мед збільшило попит на нього»

(величина попиту).

Визначте, чи правильне  твердження. Обґрунтуйте власну позицію.

 Величина пропозиції прямо залежить від ціни, тому крива пропозиції має вигляд низхідної кривої.  

( Ні. Величина пропозиції прямо залежить від ціни, але крива пропозиції має вигляд висхідної кривої) .                                   

                                

Мережа аптек  «    »

Ситуація 1  Рекомендації дієтологів уживати в їжу більше вітамінів для профілактики вірусу «грипу» спричинили збільшення попиту на відповідні медичні препарати

(попит).

 

Ситуація 2 Підвищення цін на автомобілі призвело до зменшення попиту на бензин  (величина попиту).

Визначте, чи правильне твердження. Обґрунтуйте власну позицію.

Зміщення кривої пропозиції праворуч означає, що виробники пропонують більшу кількість продукту за кожну з можливих цін.

(Так. Зі збільшенням пропозиції крива пропозиції зміщується праворуч).

                                 

Будівельна компанія  «   »

Ситуація 1  Очікуване зростання цін на київському ринку житла викликало різке збільшення попиту на квартири в Києві

(попит).  

Ситуація 2 Підвищення цін на послуги з пошиття одягу викликало зменшення попиту на послуги ательє.

 (величина попиту).

Визначте, чи правильне  твердження. Обґрунтуйте власну позицію.

Із часом пропозиція послуг забудовників стане еластичнішою за умови, що ціна на їх послуги зросла.

 (Так. Будівельні компанії зможуть збільшити обсяги послуг що надаються, із часом використовуючи інтенсивні та екстенсивні методи).

3.Увага! Задача. Ціна питання – 2 у.о. за кожну правильно розв’язану задачу.

(Студенти застосовують отримані знання на практиці.)

Задача 1. З’ясуйте на конкретному прикладі залежність величини попиту від ціни та визначте різні способи вираження цієї функції.

Функція щоденного попиту на мед в місті має вигляд:

QD  = 15-0,5Р, де  QD  - величина попиту на мед (кг/день), а Р – ціна меду(грн./кг)

1) Складіть таблицю попиту на мед в місті (надайте ціні значення від 6 до 12).

2) Використовуючи дані таблиці, побудуйте криву попиту.

Задача 2. Розрахуйте коефіцієнт цінової еластичності попиту, якщо відомо, що ціна на товар зросла з 500 до 600 грн., а величина попиту скоротилася від 20 000 до 16 000 одиниць. (до якої категорії належить товар).

Задача 3. Використовуючи досвід складання шкали та графіка попиту, побудуйте шкалу та криву пропозиції за заданою функцією.

 Функція пропозиції товару А має вигляд QS  = 7Р – 4. Ціні надайте значення від 1 до 6 грн.

1) Як змінюється величина пропозиції при збільшенні ціни товару від 3 до 4 грн.? Як така зміна відображається на кривій пропозиції?

(Зміна величини пропозиції залежно від зміни ціни на товар графічним способом виглядає як рух по кривій пропозиції (наприклад А – Б ).

2) Чим можна пояснити прямий зв'язок між ціною пропозиції й величиною пропозиції та додатний нахил кривої пропозиції? (Пряму залежність між ціною та величиною пропозиції теоретично можна пояснити так:

- при зростанні ціни виробник може підвищити пропозицію даного товару шляхом залучення не задіяних раніше малоефективних ресурсів. Його втрати через використання дорожчих технологій, менш кваліфікованої робочої сили, дорожчих або менш якісних природних ресурсів і комплектуючих покриватимуться за рахунок вищої ціни  товару; виробник, нарощуючи залучення оборотних ресурсів із часом стикається з проблемою нарощування основних ресурсів. Верстати, стаціонарні виробничі площі виявляються перевантаженими, унаслідок чого на виробництво кожної наступної одиниці зростають. Це зростання можна покрити за рахунок підвищення цін)

Задача 4. Функція пропозиції має вигляд  QS  = 2Р – 200.

1) Визначте кількість товару, яка буде запропонована на ринку за цінами 200, 300, 500грн. (200, 400, 800шт.)

2) Що відбудеться, якщо державними органами буде встановлено фіксовану ціну в розмірі 100грн.? ( QS  = 0, тобто товар на ринку відсутній).

3) Уведено дотацію виробникові у розмірі 150 грн. на одну одиницю проданого товару. Яка буде запропонована на ринку за цінами 200, 300, 500грн. ( QS = 2(Р+150) – 200 = 2Р+300- 200 = 2Р+100; 500, 700, 1100 відповідно)

Задача 5. Проаналізуйте взаємодію попиту та пропозиції за даними функціями. Покажіть розв’язання ситуації аналітичним та графічним способами.

Пропозиція вітрин для аптеки описується кривою  QS  = 3Р – 60, ат попит на них  QD  = 360 – 3Р.

1) Визначте рівноважну ціну та рівноважний обсяг продажів вітрин на ринку.

2) Припустивши, що на ринку встановилася ціна 80 дол. за вітрину, установіть, яка ситуація на ринку складеться  та яким буде обсяг продажів за даною ціною.

Розв’язання.

( 1) Для визначення рівноважної ціни прирівнюємо функції попиту та пропозиції:

            QD  = QS = 360 – 3Р = 3Р – 60 = РЕ = 70 дол.

Підставляючи рівноважну ціну у функцію попиту (пропозиції), визначаємо рівноважний обсяг продажів:

     QЕ = 360 – 3 * 70 = 150 шт.

2) Якщо на ринку встановиться ціна 80 дол. за вітрину, то утворюється надлишок товару.

               QS = 3* 80 – 60 = 180 шт.

              QD  = 360 – 3 * 80 = 120 шт.

             180 – 120 = 60 шт. (надлишок)

Відповідь: РЕ = 70 дол.;  QЕ = 150 шт.  При 80 дол. на ринку буде надлишок, що дорівнюватиме 60 одиницям товару.

Задача 6.  Спрогнозуйте наслідки заданої ситуації. Покажіть розв’язання графічно.

У країні А основним засобом пересування є автомобіль. у результаті оптимізації технології виробництва виробники автомобілів змогли значно знизити витрати виробництва та збільшити пропозицію автомобілів. Як це позначиться на рівноважній ціні бензину?

4.Мислитель.

Кажуть, що ділові люди є тонкими психологами й розуміють співрозмовника з півслова. Отже, конкурсна номінація «Мислитель». Завдання полягає в доповненні висловів відомих людей, а також у стислому поясненні самих афоризмів. Завдання виконується протягом 0,5 хвилин. Ціна питання – 1 у.о

Картка 1 .

Харві Маккей : «На ринку не дають медалі за відвагу. Ринок може запропонувати лише одну нагороду – це…….».

(гроші).

Невідомий: «….. – це життя торгівлі і смерть торговців».

(конкуренція).

Картка 2 .

А. Маршалл: «Ринок – це інститут або механізм, що зводить разом ... і…

(покупців і продавців).

Б.Франклін: «Час – це ….»

(гроші)

Картка 3.

Поль Самуельсон : «Навчіть папугу вимовляти «попит» і «пропозиція» - і перед вами ….»   (економіст)

Невідомий: «Крик моди може заглушити лише…»

(ціна)

 

5. «Чорна скринька».

Сучасним людям подобається неординарність. Наступна конкурсна номінація має саме такий характер. Сконцентрувавши увагу, слід вгадати, що знаходиться в «чорній скриньці». Ціна питання -1 у.о.

1) Кажуть, що це те, від чого залежать функції попиту й пропозиції. Покупці хочуть бачити її меншою, продавці – більшою. Проте . як дві частини ножиць ріжуть папір, так і вони формують те, що лежить у «чорній скриньці».

(цінник)

2) Попит на цей товар досить еластичний. Якщо ціни на бензин подвояться, то попит на товар, що лежить у чорній скриньці, зменшиться, оскільки це товари-комплементи. (автомобіль-іграшка)

3) Це одна із витратних частин виробників. Коли зростають певні відсотки, то пропозиція зменшується, а деякі виробники приховують свої реальні прибутки, щоб записати сюди менші цифри. Що лежить у «чорній скриньці» ?

(податкова декларація).

4)  Спочатку послуги на виготовлення товару, який знаходиться у «чорній скриньці», коштував близько 1грн. далі зі збільшенням

кількості виробників крива пропозиції почала пересуватися праворуч. Оскільки попит на ці товари був майже незмінним, то ціни стали падати до 80 – 60 – 50 – 45 коп. за один примірник середнього розміру – формату. Що в «чорній скриньці»? (фотокартка).

5) Це відбувалося після періоду поширення бартеру. Наш товар, що лежить «чорній скриньці», сьогодні назвали б товарними грошима народів півночі. А в Київській Русі це називали кунами.  Що в «чорній скриньці»?

(хутро)

6)  Її родичі народилися і 1991р., вона – у 2001р. Проте, на відміну від своєї сестри-близнючки, на якій є руїни Херсонесу, вона буде жити удвічі-утричі довше. Що в «чорній скриньці»?

(монета номіналом 1грн.).

Тестування.

1. Крива попиту ілюструє залежність:

А. ціни від попиту.

Б. попиту від ціни.

В. величини попиту від ціни.

Г. величини попиту від пропозиції

2. Яка із зазначених подій не приведе до зміщення кривої попиту на каву.

А. зміна у смаках людей щодо кави

Б. збільшення грошових доходів споживачів кави.

В. падіння ціни на каву.

Г. сподівання, що ціна на каву впаде в майбутньому.

3.Якщо два товари є взаємозамінними, то зростання ціни на перший викличе:

А. падіння попиту на другий товар.

Б. зростання попиту на другий товар

В. збільшення величини попиту на другий товар.

Г. падіння величини попиту на другий товар.

4. Який із наведених чинників не має безпосереднього впливу на попит?

А. кількість покупців

Б. ціни на ресурси

В. доходи споживачів

Г. ціни товарів-субститутів.

5. Крива пропозиції ілюструє залежність:

А. величини пропозиції від попиту

Б. пропозиції від ціни

В. ціни від пропозиції

Г. величини пропозиції від ціни

6. Якщо ціни зростають, а інші умови залишаються незмінними, закон пропозиції виявляється:

А. у зростанні пропозиції

Б. зменшенні пропозиції

В. зростанні величини пропозиції

Г. падінні величини пропозиції.

7. Удосконалення технології спричиняє:

А. зміщення кривої попиту праворуч

Б. зміщення кривої пропозиції ліворуч

В. зміщення кривої попиту ліворуч

Г. зміщення кривої пропозиції праворуч

8. Ринкова пропозиція безпосередньо не зазнає впливу:

А. цін на ресурси

Б. зміни технології

В. кількості фірм

Г. доходів споживачів

9. Якщо ринкова ціна вища за рівноважну, то:

А. з’являються надлишки товарів

Б. виникає дефіцит товарів

В. знижується ціна ресурсів

Г. збільшуються доходи споживачів

10. Якщо величина пропозиції бобів у країні з ринковою економікою більша за величину попиту, то:

А. виробництво бобів збільшиться

Б. ціни на боби зменшаться

В. попит на боби зросте

Г. ціни на боби підвищаться.

11. Якщо функція попиту на яблука  QD  = 400 – 70Р, а функція пропозиції QS  = 80Р – 50, то на на ринку встановиться рівноважна ціна:

А. 3 горш. од.

Б. 5  грош. од.

В. 10 грош. од

Г. 15 грош. од

12. Якщо зменшення ціни товару на 5% призводить до збільшення величини попиту на 3%, то такий попит вважають:

А. еластичним

Б. нееластичним

В. абсолютно еластичним

Г. абсолютно нееластичним

Ключ : 1- В; 2.-В;  3.-Б; 4-.Б; 5- Г;  6.- В; 7.- Г;  8.- Г; 9.-А; 10. Б; 11.- А; 12.- Б.

Підсумки заняття .

Підраховуються зароблені бали, визначається компанія-преможець, виставляються оцінки.

Домашнє завдання:

           - повторити матеріал теми;

           - намалювати асоціативні малюнки-схеми до вивчених понять, термінів, економічних законів.

              


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

41706. Программная реализация алгоритмов линейной структуры на языке программирования Turbo Pascal 153.86 KB
  Описание объявление данных содержит упоминание всех объектов используемых в программе и включает в себя: раздел подключаемых библиотек модулей определяется служебным словом USES и содержит имена подключаемых модулей: uses CRT Grph; раздел описания меток: любой оператор в программе может быть помечен меткой. Типы данных. Под типом данных понимается множество допустимых значений этих данных а также совокупность операций над ними. Тип определяет также и формат внутреннего представления данных в памяти компьютера.
41707. Знакомство и приемы работы в интегрированной среде языка Турбо-Паскаль 52.4 KB
  на экране монитора ПК могут формироваться следующие видимые компоненты среды: меню окна диалоговые окна и строка состояния. Меню называется прямоугольный участок экрана содержащий ряд ключевых слов и предназначенный для выбора одного из предлагаемых вариантов работы. Содержащиеся в меню ключевые слова обозначают возможные альтернативы называемые в дальнейшем опциями option выбор. Интегрированная среда Турбо-Паскаля обеспечивает иерархическую систему меню.
41708. ИССЛЕДОВАНИЕ ТИПОВЫХ ЗВЕНЬЕВ ЛИНЕЙНЫХ АСР 165.27 KB
  Переходная характеристика Время сек Импульсная характеристика Время сек Рисунок 1 Переходная и импульсная характеристика звена W1 Переходная характеристика Время сек Импульсная характеристика Время сек Рисунок 2 Переходная и импульсная характеристика звена W2 Переходная характеристика Время сек Импульсная характеристика Время сек Рисунок 3 Переходная и импульсная характеристика звена W3 Переходная характеристика Время сек Импульсная характеристика Время сек Рисунок 4 Переходная и импульсная характеристика звена W4...
41709. Расчет поперечной рамы стального каркаса одноэтажного здания на действие постоянной нагрузки 702.68 KB
  Поперечное сечение в виде 2х уголков с параметрами уголка 160×100×10 Высота низа колонн 8 м Поперечное сечение в виде трубы с параметрами 720×12 Высота верха колонн 6 м Поперечное сечение в виде трубы с параметрами 720×8 q = 24 кН м P = 32 кН ℓ = 32 м Цели лабораторной работы: Произвести расчет поперечной рамы стального каркаса одноэтажного здания с помощью ПК ЛИРА Определить для основных сечений колонн и ригеля максимальные значения нормальных и касательных напряжений Сделать вывод о работе конструкции Ход работы: Создание расчетной...
41710. Команды MSDOS 251.68 KB
  Название команды Синтаксис команды Создание файла с консоли copycon имя файла Удаление файла del имя файла Переименование файла ren имя файла 1 имя файла 2 Редактирование файла edit имя файла Переход на диск имя диска Переход в каталог cd путь Создание каталога md имя каталога Удаление каталога rd имя каталога Очистка экрана Cls Вывод содержимого файла на экран type имя файла Копирование файла copy путь 1 что копируется путь 2 куда копируется Поиск файла filefind имя файла Работа с командной строкой Prompt Информация о команде команда ...
41711. Индекс FTSE 100 109.84 KB
  Индекс начал рассчитываться с 3 января 1984 года с уровня 1000 пунктов. Компании чьи акции учитываются в расчете индекса FTSE 100 должны удовлетворять условиям выставляемым FTSE Group: а должны входить в список Лондонской фондовой биржи; б стоимость акций индекса FTSE 100 выражается в фунтах или евро;в пройти тест на принадлежность к определенному государству;г акции FTSE 100 должны быть в свободном обращении и быть легко ликвидными. Индекс FTSE 100 включает 100 компаний британской экономики хотя на самом деле список состоит из...
41712. Основы работы в ГИС ArcView 1.75 MB
  Интерфейс пользователя rcView Окно программ Окно приветствия Строка меню Строка кнопок Строка инструментов Окно вида Меню работы с файлами Меню редактирования Меню вид Меню тема Меню графика Меню окно Строка кнопок:
41713. Классы. Основные понятия 260.14 KB
  Основные понятия Цель работы: Познакомиться с понятием класса. Продемонстрировать работу с классом создание экземпляра класса изменение значений полей вызов перегруженных методов Выполнить требования к лабораторным работам см. Контрольные вопросы: Что такое метод Что такое возвращаемый тип каким он может быть Что значит void Что такое параметры метода какие параметры бывают Что такое перегрузка методов и для чего она нужна Что такое класс Какие члены класс может содержать Что такое конструктор для чего служит...
41714. Таблицы, сортировка таблиц, вычисление в таблицах в редакторе Word 54.82 KB
  С помощью Microsoft Grph можно создавать высококачественные информативные диаграммы и включать их в документы Word. Создание диаграммы Диаграммы строятся на основе данных содержащихся в таблице данных также внедряемой в документ Word. Можно создавать диаграммы четырнадцати основных и двадцати дополнительных типов. Тип диаграмм Правильный выбор типа диаграммы позволяет представить данные самым выигрышным образом.