85122

Застосування способу округлення при додаванні і відніманні

Конспект урока

Математика и математический анализ

Ознайомити учнів з прийомом округлення при додаванні і відніманні; закріплювати навички письмового додавання і віднімання багатоцифрових чисел вміння розвязувати задачі. а Записати кожне з чисел 79 і 346 у вигляді суми й різниці круглого числа та одноцифрового. Суму чисел 3600 і 1200 зменшити на 325. Число 100800 збільшити на різницю чисел 19374 і 8752.

Украинкский

2015-03-23

38.13 KB

0 чел.

Тема. Застосування способу округлення при додаванні і відніманні. Розв'язування задач (№№ 372—380).

Мета. Ознайомити учнів з прийомом округлення при додаванні і відніманні; закріплювати навички письмового додавання і віднімання багатоцифрових чисел, вміння розв'язувати задачі.

Обладнання. Таблиця усних обчислень; картки для опитування; схеми задач.

Зміст уроку

І. Контроль, корекція і закріплення знань.

1. Перевірка домашнього завдання.

2. Завдання для опитування.

а) Записати кожне з чисел 79 і 346 у вигляді суми й різниці круглого числа та одноцифрового.

б) Виконати дії.

3 км 950 м + 4 км 806 м;

28 ц 06 кг – 9 ц 19 кг. (Результати: 8 км 756 м; 18 ц 87 кг.)

3. Картки для опитування.

№ 1.

1) Виконай дії.

50674 + 384947;    10 ц 08 кг – 4 ц 18 кг;

10 км 076 м + 3 км 830 м;  37805 – 8337.

2) У скільки разів 1 т більша за 1 ц?

3) Запиши вираз і знайди його значення. Суму чисел 3600 і 1200 зменшити на 325.

(Результати:

1) 435621; 5 ц 90 кг; 13 км 906 м; 4632.

2) у 10 разів.

3) 4475.)

№ 2.

1) Виконай дії.

107250 – 23475;   10 км 076 м + 7 км 970 м

10 т 08 ц – 2 т 02 ц;  640309 + 28736.

2) На скільки 1 ц менший, ніж 1 т?

3) Запиши вираз і знайди його значення.

Число 100800 збільшити на різницю чисел 19374 і 8752.

(Результати:

1) 83775; 18 км 046м; 8т 06 ц; 669045.

2) На 9 ц, або 900 кг.

3) 111422.)

4. Усні обчислення.

а)

а

530

810

49

216

а+ 126

1000 - а

б) Математичний диктант.

• На скільки 1 кг менший за 1 т?

• На скільки 1 дм менший за 1 м?

• Число 10560 зменш у 10 разів.

• Число 830 збільш у 100 разів.

• Знайди різницю чисел 1800 і 1550.

• Суму чисел 1000 і 15000 зменш на 6000.

• Знайди т; кг.

(999 кг; 9 дм; 1056; 83000; 250; 10000; 200 кг; 250 г.)

II. Вивчення нового матеріалу.

1. Підготовча вправа.

— До кожного з наведених чисел назвіть найближче кругле число.

27; 359; 711; 896; 333.

2. Пояснення.

— При додаванні і відніманні іноді застосовують прийом округлення.

— Розгляньте записи і спробуйте самі пояснити, як застосовується спосіб округлення.

35 + 29 = 64

35 + 30 = 65

65 – 1 = 64

Аналогічно пояснюють знаходження різниці чисел.

187 – 118 = 69

187 – 120 = 67

67 + 2 = 69

3. Первинне закріплення.

а) Виконання вправи № 372 (усно).

б) Самостійне виконання завдання № 373.

38 + 18 = 56;   47 + 99= 146;

360 – 37 = 323;   92 – 46 = 46;

485 + 198 = 683.

Фізкультхвилинка.

III. Розвиток математичних знань.

1. Завдання № 374 виконують з коментуванням.

2. Розв'язування задач.

а) Задача № 375.

На дошці подано скорочений запис задачі.

Виїхало — ? к. по 11 ос.       

217 ос

Залишилося — 173 ос.

— Поясніть розв'язання задачі.

б) Задача. На складі було 468 кг цукру в дев'яти однакових мішках. Коли деяку масу цукру відправили в магазин, то на складі залишилося 5 мішків цукру. Скільки кілограмів цукру відправили в магазин?

— На дошці записано 2 способи розв'язання задачі. Поясніть розв'язування задачі кожним способом.

1-й спосіб:

1) 468 : 9 = 52 (кг); 2) 9 – 5 = 4 (м.); 3) 52  • 4 = 208 (кг).

2-й спосіб: 1) 468 : 9 = 52 (кг); 2) 52 • 5 = 260 (кг); 3) 468 – 260 = 208 (кг).

в) Задача № 376 (самостійно).

(Розв'язання. (3800 + 3800 : 10) - 3250 = 930 (кг))

г) Задача № 377 (з коментуванням).

КА = АС = 24 мм;

DB = ВМ = 18 мм; АВ = 60 мм.

Отже, КМ = КА + АВ + ВМ = 24мм + 60мм+18мм=102мм=10см2мм;

CD = АВ - (АС + DB) = 60 - (24 + 18) = 18 (мм).

— Результати обчислень перевірте вимірюванням.

ґ) Задача № 378 (з логічним навантаженням).

— Поясніть розв'язання задачі.

IV. Підсумок уроку.

— Застосовуючи спосіб округлення, розв'яжіть приклади.

48 + 19;   380 – 47.


№ 1.

1) Виконай дії.

50674 + 384947;    10 ц 08 кг – 4 ц 18 кг;

10 км 076 м + 3 км 830 м;  37805 – 8337.

2) У скільки разів 1 т більша за 1 ц?

3) Запиши вираз і знайди його значення. Суму чисел 3600 і 1200 зменшити на 325.

№ 2.

1) Виконай дії.

107250 – 23475;   10 км 076 м + 7 км 970 м

10 т 08 ц – 2 т 02 ц;  640309 + 28736.

2) На скільки 1 ц менший, ніж 1 т?

3) Запиши вираз і знайди його значення.

Число 100800 збільшити на різницю чисел 19374 і 8752.

№ 1.

1) Виконай дії.

50674 + 384947;    10 ц 08 кг – 4 ц 18 кг;

10 км 076 м + 3 км 830 м;  37805 – 8337.

2) У скільки разів 1 т більша за 1 ц?

3) Запиши вираз і знайди його значення. Суму чисел 3600 і 1200 зменшити на 325.

№ 2.

1) Виконай дії.

107250 – 23475;   10 км 076 м + 7 км 970 м

10 т 08 ц – 2 т 02 ц;  640309 + 28736.

2) На скільки 1 ц менший, ніж 1 т?

3) Запиши вираз і знайди його значення.

Число 100800 збільшити на різницю чисел 19374 і 8752.

№ 1.

1) Виконай дії.

50674 + 384947;    10 ц 08 кг – 4 ц 18 кг;

10 км 076 м + 3 км 830 м;  37805 – 8337.

2) У скільки разів 1 т більша за 1 ц?

3) Запиши вираз і знайди його значення. Суму чисел 3600 і 1200 зменшити на 325.

№ 2.

1) Виконай дії.

107250 – 23475;   10 км 076 м + 7 км 970 м

10 т 08 ц – 2 т 02 ц;  640309 + 28736.

2) На скільки 1 ц менший, ніж 1 т?

3) Запиши вираз і знайди його значення.

Число 100800 збільшити на різницю чисел 19374 і 8752.


 


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

52925. Речовий етикет і загальна культура молодших школярів 9.99 MB
  Виявити, теоретично обґрунтувати педагогічні умови формування базової культури учнів початкової школи й емпірично довести ефективність їх реалізації
52926. Сценарій уроку - гри „Еврика” 60 KB
  Як називається чотирикутник у якого сторони протилежні паралельні 2. Як називається паралелограм у якого всі сторони рівні 6. 7 Як називається паралелограм у якого діагоналі перпендикулярні 8. Як називається відрізок що сполучає протилежні вершини 10.
52928. Сценарій пісенного конкурсу «Євробачення – 2012» 71.5 KB
  Ведучий 1: Увага Увага Починаємо пісенний конкурс гімназійної молоді Євробачення 2012 звучить патетична мелодія Ведучий 2: Дім наш рідний Україна Ріки гори і озера У Європу несемо ми Жовтосинії знамена. Ведучий 1: Бо є доля в нас єдина...
52929. Донецк -- один из городов-хозяев Евро-2012» для 5 класса 97.5 KB
  Донецк один из городов хозяев Евро 2012 Цель: познакомить детей с Донецком городом где будет проходить Евро 2012 с его историей значимыми местами города выда ющимися людьми Донбасса прославившими родной край Украину; развивать познавательный интерес желание и возможность прославить родной город своими достижениями; ...
52931. Поняття допоміжного алгоритму. Алгоритми-процедури та алгоритми-функції. Створення програм з використанням функцій 12.67 MB
  Алгоритмипроцедури та алгоритмифункції. Мета: навчаюча дати поняття про допоміжні алгоритми типи допоміжних алгоритмів навчити оформлювати підпрограмифункції мовою Паскаль; розвиваюча активізувати пізнавальну діяльність учнів; розвивати логічне мислення; застосовувати набуті знання до розвязування конкретних завдань; розвивати абстрактне і логічне мислення; виховна виховувати інформаційноосвічену людину; виховувати самостійність в роботі і...
52932. Перспективи входження України до Євросоюзу 66 KB
  Перспективи входження України до Євросоюзу. розкрити місце України у розширенні Євросоюзу. розкрити причини низького рівня розвитку економіки України. показати шляхи економічного розвитку та зростання України.