88183

ДДҰ бағдарламасы бойынша балалар ауруларын біріктірген түрде жүргізу

Лекция

Медицина и ветеринария

Анасына үй жағдайында арнайы емдік шараларды жүргізуді, анасына тамақтану жөнінде кеңес беру және қандай жағдайларда көмек шақыруды түсіндіру дағдыларын қалыптастыру. Пациент және оның ата-анасымен қарым-қатынас дағдыларын үйрету.

Казахский

2015-04-26

111.63 KB

7 чел.

С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ

ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ

КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ  УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ  С.Д.АСФЕНДИЯРОВА

АмбулаторЛЫҚ-ЕМХАНАЛЫҚ педиатриЯ КафедраСЫ

ӘДІСТЕМЕЛІК  НҰСҚАУЛЫҚ

ТӘЖІРИБЕЛІК САБАҚҚА АРНАЛҒАН

ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР

Тақырып №8: «ДДҰ бағдарламасы бойынша балалар ауруларын біріктірген түрде жүргізу»

5-курс

Дайындаған: асс. Смагулова А.Б.

2012 ж.

Кафедра мәжілісінде талқыланды

Хаттама №____, «_____»____________2012 ж.

«Бекітемін»

Каф.меңгерушісі, профессор                                                                        Дадамбаев Е.Т.

1.Тақырып № 8: ДДҰ бағдарламасы бойынша балалар ауруларын біріктірген түрде жүргізу»

2. Мақсаты:

      ЖРИ-мен науқас балаларды интегрирленген түрде жүргізу бойынша кәсіби шеберлігін,  білім  жүйесін қалыптастыру.

     ЖІИ-мен науқас балаларды интегрирленген түрде жүргізу бойынша кәсіби шеберлігін,  білім  жүйесін қалыптастыру.

     Студенттерде аурудың ауырлығын анықтау, амбулаторлық емдеуге, стационарға жатқызуға көрсеткіштерді және клиникалық көріністерді анықтауға мүмкіндік беретін, ары қарай бақылау үшін шеберлікті қалыптастыру.

ЖРИ және ЖІИ емдеу, ары қарай бақылау және диагноз қою  мәселесі бойынша алған білімдерін тәжірибеде қолдана білуді қалыптастыру.

      Клиникалық ойлау негіздерін, науқастармен, оның туыстарымен  қарым-қатынас жасау дағдыларын, әріптестерімен медициналық этика және деонтология ережесін сақтау дағдыларын, кәсіптік білім алу қажеттігіне және пәнді оқуға қызығушылығын қалыптастыру.

3. Оқыту талаптары:

   Науқас балаларды интегрирленген түрде жүргізумен студенттерді таныстыру.

   Бала жағдайын ДДҰ бағдарламасы бойынша бағалауды үйрету.

   ДДҰ бағдарламасы бойынша «Ауруды жіктеуді»студенттерге үйрету.

   Науқас баланың жасына және патологиясына сәйкес  амбулаторлық жағдайда ДДҰ бағдарламасы бойынша ем жүргізудің сәйкес үлгісін таңдауды үйрету.

   Анасына үй жағдайында арнайы емдік шараларды жүргізуді, анасына тамақтану жөнінде  кеңес беру және қандай жағдайларда көмек шақыруды түсіндіру дағдыларын қалыптастыру.

    Пациент және оның ата-анасымен қарым-қатынас дағдыларын үйрету.

    Қанның зертханалық көрсеткіштеріне интерпретация жасауды студенттерге үйрету.

   Дәрігер-педиатрдың құқықтық және адамгершілік тәқалыптарын тәрбиелеу.

   Студенттерде нақты және толық клинико-эпидемиялық анамнез жинау үшін науқас және оның туыстарымен сенімді қарым-қатынас жасау қабілеттерін дамыту.

   Әріптестерінің  пікірін ескере отырып шешім қабылдау дағдыларын қалыптастыру.  

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

-  Бала жағдайы туралы анасына сұрақтар.

-  Науқас баланы қарау.

-  Қиындаған тыныс және жөтелді жіктеу.

-  Тамағындағы ауырсынуды жіктеу және бағалау.

-  Вирусты инфекцияны жіктеу және бағалау.

-  Пневмонияны жіктеу және бағалау.

-  Диареяны жіктеу және бағалау.

-  Қызбаны жіктеу және бағалау.

-  Ауыр жіктелуі бар баланы жолдау.

-  Стационарға жолдама қажет етпейтін балаларға ем тағайындау.

 - Регидратация методикасы.

  1.  Оқыту және үйрету тәсілдері:

Оқытудың жиынтықты әдістері

р/с

Оқытудың қолданылған әдісі

Нәтижесі

1

Аз топта жұмыс

Сабақ тақырыбын еркін игерген, топпен жұмыс істеу қабілеті бар, өз көзқарасын нақты дәлелдермен қорғай алады.  

2

Тақырыптық науқастың амбулаторлық картасын талдау

Алғын білімдері негізінде науқаспен және оның ата-анасымен қарым-қатынас дағдыларын, науқасты тексеру әдістерін, егу түрлерін таңдай білу дағдыларын қалыптастыру. ҚР ДМ бұйрықтарын, заң актілерін есепке ала отырып, баланы егу жөнінде шешім қабылдауда жауапкершілікті тәрбиелеу.  

3

Ситуациялық  есептер шешу

Баланың жасын есепке ала отырып және қауіп тобын анықтай отырып егу жасау шеберлігін  қалыптастыру

4

Презентация

Кәсіптік  білім алу қажеттілігін және тақырыпты оқып үйренуге қызығушылығын қалыптастыру.

  1.  Әдебиеттер

Негізгі:

1. Учебный курс Интегрированное Ведение Болезней Детского Возраста. ВОЗ. 2008, С.1-97.

2. ИБВД. Введение. ВОЗ и ЮНИСЕФ МЗРК, 2008, С.1-218.

3. Ведение больного младенца в возрасте до 2 месяцев. ВОЗ, 2008, С.1-94.

4. Оцените и классифицируйте больного ребенка в возрасте от 2-х месяцев до 5-ти лет. ВОЗ и ЮНИСЕФ МЗРК, 2008, С.1-20.

Қосымша:

1. Головенко М.В., Наурызбаева М. С.и др. Клиническое руководство по диагностике, лечению и

профилактике острых кишечных инфекций у детей до 5 лет. Алматы, 2009.

2. ИБВД. Определите лечение. ВОЗ и ЮНИСЕФ МЗРК, 2008, С.1-54.

3. ИБВД. Последующее наблюдение. ВОЗ и ЮНИСЕФ МЗРК, 2008, С.1-41.

4. ИБВД. Консультируйте мать. ВОЗ и ЮНИСЕФ МЗРК, 2008, С.1-26.

  1.  Бақылау:

Меңгерген компетенцияларды бағалау әдістері:

р/с

Қолданылған бағалау әдісі

Бағаланатын компетенция

1

Тест тапсырмаларын орындау

Когнитивті компонент: сабақ тақырыбы бойынша игерген білімі

2

Тақырыптық науқасты амбулаторлық картасы бойынша таладу

Когнитивті, операциялық, аксиологиялық, құқықтық компоненттер

3

Ситуациялық  есептер шешу

Когнитивті, операциялық, аксиологиялық, құқықтық компоненттер

4

Презентация дайындау

Өзін өзі жетілдіру қабілеті

Тесттік тапсырмалар (25), 

Ситуациялық есептер (5).

Тәжірибелік сабақтың жоспары және ұйымдастыру құрылымы

Сабақтың кезеңі

Сабақ өткізу құралы

Хронометраж

1

Ұйымдастыру бөлімі: тақырыппен және сабақ жоспарымен таныстыру, қатысуын бақылау

Тәжірибелік сабақтың тақырыптық жоспары, оқу журанлы

8.00-8.05

2

Тест тапсырмалары арқылы тақырып бойынша теориялық білімдерін бағалау

Тесттік тапсырмалар

8.05-9.30

Үзіліс

9.30-9.40

3

  1.  Амбулаторлық қабылдау және тақырыптық науқасты амбулаторлық карта бойынша талдау
  2.  Аз топтағы жұмыс
  3.  Презентация дайындау

Бүйрек аурулары бар балалардың  даму тарихы (ф.112/у), тақырып бойынша әдебиеттер, компьютер

9.40-11.10

4

Үзіліс

11.10-11.20

5

Сабақ тақырыбы бойынша теориялық білімдерін ситуациялық есептер арқылы бағалау.  

Ситуациялық есептер

11.20-13.20

6

Қортынды

3 академиялық сағат немесе 5 астрономиялық сағат

 

ТЕСТІК ТАПСЫРМАЛАР

1. Бала 1 жас 6 айда, кеуде қуысының төменгі бөлімі ішіне тартылған. Тыныс алу жиілігі 40. БАБЖ жіктелуі бойынша қандай диагноз дұрыс:

А) Ауыр пневмония

B) ЖРВИ, ЖТЖ ІІ-дәрежелі

C) ауыр пневмония немесе өте ауыр ауру

D) Жедел бронхит, ЖТЖ І

E) Обструктивті бронхит. ЖТЖ І

2. Бала 1 жаста. Ауырғанына 1 күн болды. Жөтелі құрғақ, үрген тәрізді. Тыныс алу жиілігі – 57. БАБЖ бағдарламасы бойынша осы жасқа сәйкес тыныс алу жиілігінің қандай көрсеткіштеріне қарап жиілеген тыныс туралы айтуға болады:

А) 49

B) 30

C) 61

D) 45

E) 38

3. БАБЖ бағдарламасы бойынша 5 жасқа дейінгі балаларда қандай мәселелер қаралады:

А) Диарея

B) Мұрын бітелуі

C) Бөртпе

D) Артралгия, миалгия

E) Түшкіру

4. Қабылдау бөлімінде дәрігер 2 жастағы ұл балада жиілеген тыныс, тыныштықта кеуде қуысының ішіне тартылуын анықтаған. БАБЖ бағдарламасына сәйкес осы жағдай қалай жіктеледі:

А) Пневмония, ЖТЖ ІІ-дәрежелі

B) Ауыр пневмония немесе өте ауыр ауру

C) Жайылмалы пневмония, ЖТЖ ІІІ-дәрежелі, ауыр ағым

D) Жедел обструктивті бронхит, ЖТЖ ІІ-дәрежелі

E) Өте ауыр пневмония

5. Қараған кезде балада пнвмония немесе өте ауыр аурудың белгілері болмаса, бірақ жөтел бар, дене қызуы 37,4 °С; БАБЖ бағдарламасына сәйкес қандай категория қойылады:

А) Бронхит

B) Ларинготрахеит

C) ЖРВИ

D) Пневмония жоқ, жөтел немесе тұмау

E) Трахеит

6. Қыз бала стационарға 37,8°С дене қызуымен, коньюнктивитмұрын бітелуі  ылғалды жөтелмен түседі. Аускультативті: қатты тыныс,сырылдар. БАБЖ бағдарламасы бойынша диагноз қойыңыз:

А) Асқынған қызылша

B) Созылмалы қызба

C) Қызылша

D) Бактариялық инфекция болуы мүмкін

E) Ауыр асқынған қызылша

7. Бала 1,5 жаста,ауырғанына 1 апта болған. Сұйық нәжіс тәулігіне 5-6 ретке дейін, 1 рет құсу болған. БАБЖ бағдарламасы бойынша сусыздану дәрежесін анықтау үшін қандай белгіні табу керек:

А) Құсу

B) Жастың болуы

C) Іші тартылған

D) Тері қатпары тез қалпына келеді,өте тез,өте баяу  

E) Диурезды тексеру

8. Бала 2 жаста. Диарея. Әлсіз,мазасыз,құсу 2 ретке дейін болған,сұйық нәжіс 3 рет,шырыш аралас. БАБЖ бағдарламасы бойынша қандай белгі бойынша сусыздану дәрежесін анықтайды:

А) Іші тартылған

B) Көзі ішіне кірген

C) Шырышты қабаттары құрғақ

D) Сфинктерит

E) Жастың болуы

9. Бала 5 жаста, қабылдау бөліміне 38,8°С дене қызуымен түсті,шүйде бұлшық еттерінің ригидтілігі байқалады. БАБЖ бағдарламасы бойынша қызба қалай жіктеледі:

А) Менингококкты инфекция

B) Белгісіз этиологиялы қызба

C) Өте ауыр фебрильды ауру

D) Менингит

E) Мүмкін бактериальды инфекция

10. Бала 1 жаста. Қызба 7-күн, ата-анасы дене қызуын парацетамолмен түсіреді, бірақ температура қайта көтеріледі. БАБЖ бағдарламасы бойынша бала диагнозы:

А) Асқынбаған қызба

B) Аса ауыр фебрильді ауру

C) Ұзаққа созылған қызба

D) Белгісіз этиологиялы қызба

E) Менингит

11. Баланың ауырғанына 2-күн, мұрнынан бөлініс бар,жөтел, дене қызуы 37,5°С жоғарлаған. Ұйқысы бұзылмаған. Антибиотиктер қабылдамайды. БАБЖ бағдарламасы бойынша қызба жіктеледі:  

А) Аса ауыр фебрильді ауру

B) Белгісіз этиологиялы қызба

C) Менингит

D) Асқынбаған қызба

E) Ұзаққа созылған қызба

12. Баланы қару кезінде тыныс алу жиілігі минутына-45. Жасы 2,5-да, жөтелі бар. Тыныс алу жиілігінің қандай көрсеткіші жиілеген тынысты көрсетеді:

А) 32

B) 42

C) 36

D) 39

E) 20

13. Балада жиілеген тыныс және жөтел бар. БАБЖ бойынша мүмкін болатын диагноз:

А) Жедел бронхит

B) Белгісіз этиологиялы ЖРВИ

C) Жедел ринит

D) Вирусты-бактериальды пневмония

E) Жедел гайморит

14. 3 жастағы ұл бала қабылдау бөліміне тыныс алудың қиындауымен, жөтелмен түседі. Науқас балада интегрирленген түрде жүргізу бойынша (БАБЖ) жөтел мен тыныс алу қиындығының көрсеткішін анықтаңыз:

А) Жөтелдің сипаты

B) Тамақтың ауыруы

C) Кеуде торының төменгі бөлімінің тартылуы

D) Ес  бұзылуы

E) Тамағында ақ жабынды

15. БАБЖ бағдарламасы бойынша тыныс алу жиілігін санауда келесі ережелерді сақтау керек:

А) 15 секунд ішінде санау, 4-ке көбейту

B) Фонендоскопты қойып 30 секунд ішінде санау, 2-ге көбейту  

C) 20 секунд ішінде санау,3-ке көбейту, негізгі шарт-бала тыныш жағдайда болу керек

D) Фонендоскоппен санау, «көзбен» 1 минут ішінде, тек бала тыныштықта болу керек

E) 10 секунд ішінде санау, 6-ға көбейту

16. Бала 1,5 жаста. Тыныс алуы қиындаған. БАБЖ бағдарламасы бойынша астмоидты тыныс немесе обструкцияны есту үшін не істеу керек:

А) Фонендоскопты қойып –аускультацияны жүргізу

B) Бала ұйықтап жатқанда аускультацияны жүргізу

C) Баланың аузына құлақты жақындату керек, себебі ысқырық әлсіз естілуі мүмкін

D) Тынысты қашықтықтан  бағалау керек

E) Белсенді жағдайда тынысты санау керек

17. Астмоидты тыныс кезінде БАБЖ бойынша қандай бронходилятор қолданылады:

А) Содалы ингаляциялар

B) Амтерсол

C) Сальбутамол

D) Амбросан

E) Лазолван

18. Қабылдау бөлімінде 2 жастағы балада тыныс алу қиындаған. Тыныштықта стридор. БАБЖ бойынша диагноз қойыңыз:

А) Суық тию

B) Пневмония

C) Ауыр пневмония немесе өте ауыр ауру

D) Бөгде зат

E) Демікпе

19. 11 айлық балада астмоидты тыныс. Дене қызуы 37,9с. Жөтел бар, сұйықтықты нашар ішеді. Тыныс алу жиілігі 58. БАБЖ бойынша диагноз қойыңыз:

А) Пневмония

B) Пневмония  жоқ. Астмоидты  тыныс

C) Ауыр пневмония

D) Демікпе

E) Ауыр пневмония

20. Қабылдау бөлімінде бала асталинмен тыныс алды. 20 минуттан кейін жиілеген тыныс жоғалды. Тыныс алу жиілігі – 36. Жасы – 1,5. Температурасы – 37,2°С. БАБЖ бойынша диагноз қойыңыз

А) Жөтел немесе тұмау

B) Пневмония

C) ЖРВИ

D) Обструктивті  бронхит

E) Пневмония жоқ. Астмоидты  тыныс

21. 3 жастағы балада астмоидты тыныс бар,кеуде қуысының төменгі бөлімінің тартылуы көрінеді.Дене қызуы 37,8°С. Жөтелі бар. БАБЖ бойынша диагноз қойыңыз:

А) Пневмония

B) Демікпе

C) Ауыр пневмония немесе өте ауыр ауру

D) Обструктивті бронхит, ЖТЖ ІІ-дәрежелі

E) Жоғарыда айтылғандардың барлығы

22. БАБЖ бағдарламасы бойынша 5 жасқа дейінгі балаларда жиі кездесетін келесі мәселелерді қарастыруға болады:

А) Түшкіру

B) Мұрын бітелуі

C) Артралгия

D) Диарея

E) Миалгия

23. Балада 2 күн бойы қызба. Дәрігер БАБЖ бойынша асқынбаған қызба категориясын қойды. БАБЖ бойынша температураны төмендету үшін қандай препарат ұсынылады:

А) Аспирин

B) Нимез

C) Тайленол

D) Парацетамол

E) Тромбо – ас

24. «Қызба» алгоритмін өтуде БАБЖ бағдарламасына қандай ауа-тамшы инфекциясы еңгізілген:

А) Қызамық

B) Жаншау

C) Желшешек

D) Қызылша

E) Паротитті инфекция

25. Бала 1 жаста, стационарға ауыр жағдайда түседі. БАБЖ бойынша қандай жалпы қауіп белгілерінің болуын тексереміз:

А) Цианоз – бар немесе жоқ

B) Жұту және сору рефлекстерінің болуы

C) Мұрын бітелуінің болуы

D) Есінің болуы немесе болмауы

E) Перифериялық  лимфа түіндерінің ұлғаюы

ЖАУАП ЭТАЛОНДАРЫ

1 – С

2 – D

3 – А

4 – B

5 – D

6 – C

7 – D

8 – B

9 – C

10 – C

11 – D

12 – B

13 – D

14 – C

15 – D

16 – C

17 – C

18 – C

19 – А

20 – E

21 – С

22 – D

23 – D

24 – D

25 – D

СИТУАЦИЯЛЫҚ ЕСЕПТЕР

№1 есеп

    Бала 3 айлық, дене салмағы 5 кг, секреторлы диареямен ауырады. Қараған кезде мазасыз, су ішкенде тез, асығып ішеді,ауызы мен тілі құрғақ, тері қатпарлары тез жазылады, көздері аздап ішіне кірген.

Тапсырма:Диагноз қойып, дәрігер тактикасын таңдаңыз:

А) аздап сусыздану,  ауыз арқылы регидронды тұз (ПРС), мырыш дәрілерін тағайындау, тамақтану үлгі бойынша (Б жоспары) 

B)ауыр сусыздану, қажетті антибиотиктің алғашқы дозасын беріп, дееру стационарға жіберу

C) ауыр созылмалы диарея, стационарға жіберу алдында сусыздануды емдеу

D) дизентерия, 3 күн бойы ципрофлоксацин беріп, сусыздануды емдеу және мырыш беру

E) мүмкін бактериальды инфекция, антибиотик тағайындау.

№2 есеп

Бала 8 айлық. Жөтелгеніне 1 айдай уақыт болғанына анасы шағымданады. Учаскелік педиатр қараудан кейін пневмонияның немесе ауыр аурудың белгілерін тапқан жоқ. Қойылған диагноз: суық тию, жедел бронхит.

Тапсырма: Дәрігердің тактикасын таңдаңыз:

А) үйде емдеуді жалғастыру

B) баланы профилакторийге жіберу

C) баланы ары қарай тексеруге және жағдайын бағалау үшін стационарға  жіберу

D) баланы санаторийге жіберу

E) баланы күндізгі стационарға жіберу

№3 есеп

    4 жастағы баланы қараған кезде ылғалды жөтелі бір апта бойы мазалайды, тыныштықта  жиілеген тыныс бар, стридор жоқ, кеуде қуысының төменгі бөлімінің ішке тартылуы жоқ. БАБЖ бағдарламасы бойынша келесі категория таңдалды-пневмония.

Тапсырма: БАБЖ алгоритмі бойынша емдеу тактикасын таңдаңыз:

А) кеуде қуысының R-графиясын жасап, стационарға шұғыл жіберу

B) ауыз арқылы 3 күн антибиотик беру, тамағын жұмсартып, жөтелді жеңілдету, дәрігерге 2 күннен кейін келеді

C) кеуде қуысының R-графиясын жасамай, тексеруге жіберу

D) кеуде қуысының R-графиясын жасап, келесі қабылдау 5 күннен кейін

E) кеуде қуысының R-графиясын жасамай, оральды регидротацияны жүргізу

                                                  

№4 есеп

Машаға 14 ай. Анасының айтуынша, балада 3 апта бойы диарея. Жалпы қауіп белгілері жоқ. Үлкен дәретінде қан жоқ. Қарағанда бала жылайды, мазасызданады. Көздері ішіне қарай кірген. Су ішкенде тез, асығып ішеді. Тері қатпары тез жазылады.

Тапсырма: Бала жағдайын бағалаңыз:

А) сусыздану жоқ

B) аздаған  сусыздану

C) ауыр сусыздану

D) дизентерия

E)ауыр ұзаққа созылған диарея

№5 есеп

    Бала 7 айлық. Анасының айтуынша, 5 күн бойы қан аралас сұйық нәжіс тәулігіне 2-3 ретке дейін,қайталап құсқан. Бала мазасыз, жылайды, әлсіздеу, мүлдем тамақ  жемейді, көздері ішіне кірген,тері қатпарлары баяу жазылады.

Тапсырма:Бала жағдайын бағалап, учаскелік дәрігердің тактикасын таңдаңыз:

А) дизентерия, антибиотик, мырыш тағайындап,  сусыздануды емдеу, келесі қабылдау 2 күннен кейін

B) аздаған сусыздану, регидрон ішкізу

C) сусыздану жоқ, келесі қабылдау 5 күннен кейін

D) ауыр ұзаққа созылған диарея, ауруханаға жатқызу

E) ұзаққа созылған диарея, регидрон ішкізу

Ситуациялық есептер

\ЖАУАП ЭТАЛОНЫ

1 - А

2 - C

3 - B

4 - E

5 - А


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

42052. Изучение принципа измерения температуры при помощи термометра сопротивления 128.5 KB
  Изучение принципа действия и конструкции термопреобразователей сопротивления и вторичных приборов работающих в комплекте с термопреобразователями сопротивления. Закрепление знаний по разделу Измерение температуры при помощи термометров сопротивления теоретического курса Технические измерения и приборы.1 Термопреобразователи сопротивления Измерение температуры термопреобразователями сопротивления основано на свойстве металлов и полупроводников изменять свое электрическое сопротивление с изменением температуры.
42053. Математические модели исследования операций. Задача линейного программирования 422.5 KB
  Цель работы изучить возможности табличного процессора MS Excel для решения задач линейного программирования ЛП. Технология компьютерной реализации прямой задачи ЛП Основным методом решения ЗЛП является симплексметод. Этот метод реализуется с помощью утилиты Поиск решения и решающего блока Solver в табличном процессоре MS Excel. Вызывается командой меню СервисПоиск решения при отсутствии утилиты необходимо вызвать пункт меню Надстройки и в предложенном списке дополнительных модулей выбрать Поиск решения.
42054. Информационные технологии при решении целочисленной задачи линейного программирования 231.5 KB
  Информационные технологии при решении целочисленной задачи линейного программирования Цель работы изучить возможности табличного процессора MS Excel для решения задач целочисленного линейного программирования ЦЛП. Задача целочисленного линейного программирования Задачи оптимизации в результате решения которых искомые значения переменных должны быть целыми числами называются задачами моделями целочисленного дискретного программирования: Если то задачу называют полностью целочисленной; если же то имеем частично целочисленную...
42055. Технологии заправки воздушного судна специальными газами 2.68 MB
  Для этих целей предусмотрены как прицепные так и самоходные газозарядные станции для пополнения запасов специальных газов в бортовых система ВС. Пример простейшей прицепной газозарядной станции содержащей на тележке два баллона и компрессорную станцию показан на рис. Заправка бортовых систем ВС медицинским кислородом является самым сложной и опасной технологической операцией поэтому рассмотрим наиболее общий случай и конструкцию самоходной автомобильной кислородозарядной станции. Назначение конструкция и работа станции Автомобильная...
42056. Технологии заправки воздушного судна специальными жидкостями. Технические характеристики ЗСЖ-66 4.26 MB
  Технологии заправки воздушного судна специальными жидкостями Цель работы: изучить технологическое оборудование и особенности технологии его применения для заправки бортовых систем ВС специальными жидкостями Краткие теоретические сведения 1. Назначение конструкция и работа ЗСЖ66 Заправщик специальными жидкостями ЗСЖ66 предназначенный для заправки ВС синтетическими и минеральными маслами маслосмесями пусковым топливом бензином гидросмесями. В отсеках левого борта размещено оборудование систем заправки жидкостью для гидросистем и пусковым...
42057. Воздушный запуск авиационных двигателей 492 KB
  Воздушный запуск авиационных двигателей Цель работы ознакомление с оборудованием предназначенным для воздушного запуска авиационных двигателей. Короткие теоретические сведения Для воздушного запуска газотурбинного двигателя без работы вспомогательной силовой установки ВСУ применяются специальные самоходные или прицепные Установки Воздушного Запуска УВЗ. Они доставляют сжатый непрерывный поток воздуха к штуцеру воздушного запуска для привода колеса турбины воздушного стартера размещенного на каждом реактивном двигателе который...
42058. Электро-стартерный запуск авиационных двигателей 710 KB
  Это экономит топливо потребляемое маршевыми реактивными двигателями и вспомогательной силовой установкой и заряд бортовых аккумуляторов ВС. Когда агрегат используется для запуска двигателя напряжение в разъеме не должно быть меньше чем 20 V. Аэродромный подвижной агрегат смонтированный на автоприцепе Специальное оборудование Аэродромного Подвижного Агрегата состоит из генератора приводимого дизельным двигателем который размещен в кожухе системы обеспечения двигателя панель управления панель реле бункер для складывания кабелей....