88184

Диспепсиялық синдроммен, бауыр ауруларымен науқас балаларды жүргізу ерекшеліктері

Лекция

Медицина и ветеринария

Оқыту міндеттері: Студенттерге диспепсиялық синдром бауыр ауруларымен науқас балаларды жүргізу тактикасын үйрету. Балалардағы диспепсиялық синдром бауыр ауруларына диагноз қоюда дұрыс негіздеп зерттеу әдістерін тағайындау зерттеу нәтижелерін интерпретациялау дағдыларын қалыптастыру...

Казахский

2015-04-26

214 KB

29 чел.

С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ

ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ

КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ  УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ  С.Д.АСФЕНДИЯРОВА

Амбулаторлық-ЕМХАНАЛЫҚ педиатриЯ Кафедрасы

ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛЫҚ

ТӘЖІРИБЕЛІК САБАҚҚА АРНАЛҒАН

ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛЫҚ

№ 5тақырып: «Диспепсиялық синдроммен, бауыр ауруларымен науқас

балаларды жүргізу ерекшеліктері»

5-курс

                                                                    

Дайындаған: асс. Мамбетова И.З.

                                                               толықтырған: доц.Сарбасова Ж.О.                                                                                              

2012 ж.

Кафедра мәжілісінде талқыланды

Хаттама №____, «_____»____________2012ж.

«Бекітемін»

Каф.меңгерушісі, профессор                                                                                              Дадамбаев Е.Т.

1.Тақырып: «Диспепсиялық синдроммен, бауыр ауруларымен науқас балаларды жүргізу ерекшеліктері»

2.Мақсаты:

     Амбулаторлық жағдайда диспепсиялық синдроммен, бауыр ауруларымен науқастарды жүргізу туралы студенттердің білім жүйесін қалыптастыру. 

     Диспепсиялық синдром, бауыр ауруларымен науқас балаларды ауруханаға жатқызу көрсеткіштерін анықтау дағдыларын, амбулаторлық жағдайда емдеу көрсеткіштерін және қатер тобын анықтай білу дағдыларын қалыптастыру.

     Диспепсиялық синдроммен, бауыр ауруларымен науқастарды жүргізу жөніндегі алған білімдерін қолдану тәжірибесін қалыптастыру.

      Клиникалық белгілері ұқсас аурулармен дифференциялдық диагноз қою дағдылары мен алынған клиникалық-зертханалық мәліметтерді сыни түрде талдай білу дағдыларын игеру.

     Клиникалық ойлау, науқаспен, оның туыстарымен  қарым-қатынас дағдылары, әріптестерімен медициналық этика және деонтология ережелерін сақтау негіздерін, кәсіптік білім алу қажеттілігін және пәнді оқып үйренуге қызығушылығын қалыптастыру.   

      

3. Оқыту міндеттері:

Студенттерге диспепсиялық синдром, бауыр ауруларымен науқас балаларды жүргізу тактикасын үйрету.

Балалардағы диспепсиялық синдром, бауыр ауруларына диагноз қоюда дұрыс негіздеп, зерттеу әдістерін тағайындау, зерттеу нәтижелерін интерпретациялау дағдыларын қалыптастыру;

Диспепсиялық синдроммен, бауыр ауруларымен ауыратын  балаларды емдеу және диетотерапия принциптерін оқыту.

Диспепсиялық синдром, бауыр ауруларымен балаларды диспансерлік бақылау жоспарын құру принциптерін үйрету.

Балалардағы бауыр аурулары мен диспепсиялық синдромның дамуының алдын алу  жүргізілетін әдістермен таныстыру.

Халық арасында  санитарлық-ағарту жұмыстарын жүргізу.

Педиатр-дәрігер қызметінің құқықтық және құлықтық нормаларына тәрбиелеу.

Нақты және толық клиникалық-эпидемиялық анамнез жинау үшін науқас және оның туыстарымен сенімді қарым-қатынас жасау қабілеттерін дамыту.

Әріптестерінің пікірін ескере отырып шешім қабылдау дағдыларын қалыптастыру.  

4.Тақырыптың негізгі сұрақтары:

- Балалар емханасындағы гастроэнтерологиялық бөлменің жұмыс принципі.

- Гастроэнтеролог-дәрігердің функционалды міндеттері.

- Емшек жасындағы балаларда диспепсиялық синдромның даму себептері.

- Ересек жастағы балаларда диспепсиялық синдром дамуының этиологиялық фокторлары.

- Балалардағы асқазанның жара аурулары, 12 елі ішектің ойық жара ауруларына диагноз қою критерийлері, зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау.

- Балалардағы созылмалы гастрит, гастродуоденит диагноз қою  критериялары, зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау.

- Жедел және созылмалы колит, энтероколитке диагноз қою критериялары, зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау.

- Балалардағы жедел және созылмалы панкреатит диагнозын қою критериялары, зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау.

- Балалардағы жедел және созылмалы холецистит, холецистохолангит диагноз қою критериялары, зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау.

- Балалардағы гастроинтестинальды жүйенің функционалды бұзылыстарына (функционалды диспепсия, өт қабының дискенезиясы, тітіркенген ішек синдромы) диагноз қою критериялары, зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау;

- Балаларда бауыр ауруларының даму себептері (Вильсон ауруы, кистозды фиброз, гепатиялық порфириялар, аутоиммунды  гепатиттер,созылмалы  гепатиттер, бауыр циррозы);

- Бауыр аурулары бар балаларды кешенді зерттеу принциптері, емі, реабилитациясы, диспансерлік бақылау.

5. Сабақ беру және оқыту әдістері:

Оқытудың жиынтықты әдістері

р/с

Оқытудың қолданылған әдісі

Нәтижесі

1

Аз топта жұмыс

Сабақ тақырыбын еркін игерген, топпен жұмыс істеу қабілеті бар, өз көзқарасын нақты дәлелдермен қорғай алады.  

2

Тақырыптық науқастың амбулаторлық картасын талдау

Алғын білімдері негізінде науқаспен қарым-қатынас дағдыларын, науқасты тексеру әдістерін, диагноз қою әдістерін таңдай білу және қойылған диагноз бойынша ем тағайындау дағдыларын қалыптастыру. ҚР ДСМ бұйрықтарын, заң актілерін есепке ала отырып науқасты жүргізу тактикасы бойынша шешім қабылдауда жауапкершілікті тәрбиелеу.  

3

Ситуациялық  есептер шешу

Диагностиканың маңызды мәліметтері негізінде диагноз қою дағдысын, науқасты жүргізу тактикасын қалыптастыру

4

Презентация

Кәсіптік  білім алу қажеттілігін және тақырыпты оқып үйренуге қызығушылығын қалыптастыру.

6. Әдебиет

Негізгі:

1. Шабалов Н.П. Детские болезни-  Том 1.- Питер: 2008, Бөлім 9; Бөлім 10.  

2. Калмыкова А.С. Поликлиническая педиатрия –Москва, 2008, 371-381, 445-447 бет.

3.Авдеева Т.Г.с соавт. Детская  гастроэнтерология- М,2009, 192 бет.

 Қосымша:

1 М. Ю. ДенисоВ, Т. И. Рябиченко. Синдром раздраженного кишечника у детей: современные принципы  реабилитации. -Новосибирск, 2004, 75 б.

2.НазаренкоО.Н., Мирутко Д.Д., Загорский С.Э. Функциональные гастроинтестинальные расстройства у детей: пособие для врачей. – Минск, 2006,  40 б.

3.Под ред. Каганова Б.С. Детская гепатология.-М.: Династия, 2009, 332 б.

 4. Печкуров Д.В., Щербаков П.Л., Канганова Т.И. Синдром диспепсии у детей: современные подходы к диагностике и лечению. Информационно-методические материалы для педиатров, гастроэнтерологов и семейных врачей. Самара, 2005, 20 б.                                                                                 5.Диагностика и дифференциальная диагностика заболеваний печени у детей: Пособие для практ. врачей.- А.А.Ключарёва и др. – М, 2001, 75 б.

7.Бақылау:

Меңгерген компетенцияларды бағалау әдістері:

р/с

Қолданылған бағалау әдісі

Бағаланатын компетенция

1

Тест тапсырмаларын орындау

Когнитивті компонент: сабақ тақырыбы бойынша игерген білімі

2

Тақырыптық науқасты амбулаторлық карта бойынша талдау

Когнитивті, операциялық, аксиологиялық, құқықтық компоненттер

3

Ситуациялық  есептер шешу

Когнитивті, операциялық, аксиологиялық, құқықтық компоненттер

4

Презентация дайындау

Өздігінен білім алу қабілеті

Тесттік тапсырмалар (25),

Ситуациялық есептер (5).

Тәжірибелік сабақтың жоспары және ұйымдастыру құрылымы

Сабақтың кезеңі

Сабақ өткізу құралы

Хронометраж

1

Ұйымдастыру бөлімі: тақырыппен және сабақ жоспарымен таныстыру, қатысуын бақылау. Тест тапсырмалары арқылы тақырып бойынша теориялық білімдерін бағалау

Тәжірибелік сабақтың тақырыптық жоспары, оқу журанлы

Тесттік тапсырмалар

8.00-9.30

2

 Үзіліс

9.30-9.40

3

  •  Амбулаторлық қабылдау және тақырыптық науқасты амбулаторлық карта бойынша талдау
  •  Аз топтағы жұмыс
  •  Презентация дайындау

Диспептикалық синдроммен, бауыр аурулары бар балалардың  даму тарихы (ф.112/у), тақырып бойынша әдебиеттер, компьютер

9.40-11.10

4

Үзіліс

11.10-11.20

5

Ситуациялық есептер арқылы сабақ тақырыбы бойынша теориялық білімдерін бағалалу

Ситуационные задачи

11.20-13.20

Қорытынды

3 академиялық сағат немесе 5 астрономиялық сағат

ТЕСТІК ТАПСЫРМАЛАР

1. Диспепсиялық  синдром  келесі ауруда кездеседі:

А) Марфан синдромы

B) Целиакия

C) Асқазан және 12-елі ішектің ойық жарасы

D) Гломерулонефрит

E) Пиелонефрит

2. Диспепсиялық  синдромға жатады:

А) Ауыздан жағымсыз иістің шығуы

B) Қыжыл

C) Ықылық тию

D) Тұрақты емес үлкен дәрет

E) Ауызға қышқыл дәм келу

3. Тұрақты құсуда болатын асқыну:
A) Көмірсу алмасуының бұзылуы
 
B) Поллакиурия
C) Полиурия
D)
 Кетоацидоз
E) Полидипсия

4. Келесі белгінің болмауы функционалды диспепсияға тән патогномды белгі болып табылады:

А) Асқазан-ішек жолдарының моторикасының бұзылуы

B) Ас қорыту мүшелерінің органикалық патологиясы

C) Ас қорыту және сіңірудің бұзылыстары

D) Ішек микробиоценоз бұзылысы

E) Эпигастралды ауырсыну синдромы

5.Диспепсиялық синдроммен науқастың жиынтықты зерттеуіне кіреді:

А) ЭКГ

B) Кеуде қуысы мүшелерінің рентгенографиясы

C) Иммунограмма

D) Ацитотест

E) Іш қуысы мүшелерінің УДЗ

6. Асқазан және 12-елі ішектің ойық жара ауруына тән ауырсыну синдромы:

А) Тұрақты ауру сезімі

B) Тағам қабылдауға байланыссыз ауру сезімі

C) Аш қарында және түңгі ауру сезімі

D) Ауру сезімі тағам қабылдағаннан кейін жиі пайда болады

E) Бел аймағымен айналмалы ауру сезім

7. Асқазан және 12-елі ішектің ойық жара ауруымен науқасты диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) 2 жыл

B) 3 жыл

C) 4 жыл

D) 5 жыл

E) Ересектер бөліміне өткізгенше

8.Асқазан және 12-елі ішектің ойық жара ауруымен науқасты стационардан шыққаннан кейін 1-жылы диспансерлік бақылау жиілігі:

А) Әр 10-14 күн сайын

B)  Ай сайын

C) Тоқсан сайын

D) 2 рет айына

E) 1 рет айына

9. Асқазан және 12-елі ішектің ойық жара ауруының ремиссия кезеңінде диспансерлік бақылау жиілігі:

А) Жылына 6 рет

B) Жылына 4 рет

C) Жылына2 рет

D) Жылына1 рет

E) 2 жылда 1рет

10.Асқазан және 12-елі ішектің ойық жара ауруын емдеуде қолданады:

А)  Ацидин-пепсин

B)  Нативті асқазан сөлі

C) Де-нол

D) Тұз қышқылы

E) Түймежапырақ сөлі

11.Асқазанның ойық жара ауруының физиотерапевтік еміне қолданбайсыз:  

А)  Жаға аймағына броммен электрофорез

B)  Эпигастралды аймаққа новокаинмен электрофорез

C)  Парафинды аппликациялар

D) Емдік балшықтар

E) Озокеритті аппликациялар

12. Балалардағы созылмалы  гастродуодениттің соңғы өршуінен кейінгі диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) 1 жыл

B)  2 жыл

C) 3 жыл

D) 4 жыл

E) Жасөспірімдер бөліміне өткізгенше

13. Созылмалы гастриттің ем-дәмі (Певзнер бойынша):

А) Үстел №1 жоғары, үстел№2төмен қышқылдықта

B) Үстел №2 жоғары, үстел№1 төмен қышқылдықта

C) Үстел№ 4 жоғары, үстел№5 төмен қышқылдықта

D) Үстел №5 жоғары,үстел №4 төмен қышқылдықта

E) Үстел №7 төмен, үстел№9 жоғары қышқылдықта

14.   Гастроэнтерологиялық профильді санаториялар:

А) Боровое, Щучинский

B) Сарыағаш,Манкент

C)  Жанақорған,Мойылды

D)  Алатау, Карғалы

E)  Мерке, Рахман кілті

15. Созылмалы бейспецификалық жаралы колитпен ауыратын баланы диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) 1 жылдан кем емес

B) 3 жылдан кем емес

C) 4 жылдан кем емес

D) 5 жылдан кем емес

E) Есептен шығарылмайды

16. Созылмалы жаралы емес колитпен ауыратын баланы диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) 1 жылдан кем емес

B) 3 жылдан кем емес

C) 4 жылдан кем емес

D) 5 жылдан кем емес

E) Есептен шығарылмайды

17. Тітіркенген ішек синдромына тән клиникалық симптом:

А) Іш қату, дефекациядан кейін жоғалмайтын іштегі ауырсынулар

B) Үлкен дәреттің жиілігінің өзгеруімен жүретін, дефекациядан кейін жоғалатын іштегі ауырсыну мен дискомфорт

C)  Өтпен тұрақты құсу

D.) Шырыш және қан аралас сұйық нәжіс

E) Тік ішектің түсуі

18.Созылмалы панкреатитпен ауыратын балаларды диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) 1 жыл

B) 2 жыл

C) 3 жыл

D) 5 жыл

E) Жасөспірімдер  бөліміне өткізгенше

19. Созылмалы панкреатитпен ауыратын балалардыдиспансерлік бақылау жиілігі:

А) Ай сайын

B) Тоқсан сайын

C) Жарты жылда 1 рет

D) Жылына 1 рет

E) 2 жылда 1 рет

20. Созылмалы панкреатиттің этиологиялық факторы болып саналады:

А) Зәр-тас ауруы

B) Гломерулонефрит

C) Өт-тас ауруы

D) Ұзақ аспирин қабылдау

E) Психоэмоционалды стресс

21. Холангиттің негізгі клиникалық симптомы:  

А) Дене температурасының субфебрилды сандарға дейін жоғарлауы

B) Жүрек шекараларының кеңеюі
C) Сарғаю

D) Ацетонемиялық құсу

E) Сол жақ қабырға астында ауыру сезімі

22. Созылмалы холецистит және холецистохолангитпен ауыратын балаларды диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) Өршуден кейін 1 жыл

B) Өршуден кейін 3 жыл

C) Өршуден кейін4 жыл

D) Өршуден кейін5 жыл

E) Жасөспірімдер бөлмесіне  өткізгенше

23. Холекинетикалық әсері бар дәрілер:
А) Аллохол
B)   Но-шпа
C) Фуразолидон

D) Эссенциале-форте

E) Силимарин

24. Өт шығару жолдарының дискенезиясы бар балаларды диспансерлік бақылау ұзақтығы:

А) Өршуден кейін 1,5 жыл

B) Өршуден кейін 2,5  жыл

C) Өршуден кейін3 жыл

D) Өршуден кейін5 жыл

E) Жасөспірімдер бөлмесіне  өткізгенше

25. Бауырлық сарғаюға тән:
А) Гипогликемия

B) Аминотрансфераза белсенділігінің жоғарлауы

C) Гипергликемия
D) Зәрде қант болу
E) Бактериурия.


Тестілік тапсырмалар

ЖАУАП ЭТАЛОНДАРЫ

1 - B                                                        

2 - D                                                                                         

3 - D                                                                                    

4 - B                                                                          

5 - E                                                                                

6 - C                               

7 - E                                                        

8 - C                                

9 - C                                                          

10 - C                                                  

11 - D                                                                                     

12 - C                                                     

13 - А                               

14 - B                                                                 

15 - E                               

16 – D

17 – B

18 – E

19 – B

20 – C

21 – C

22 – B

23 – А

24 – А

25 – B

СИТУАЦИЯЛЫҚ ЕСЕПТЕР

№1есеп

Қыз бала 11 жаста, учаскелік педиатрге мынандай шағымдармен келді: оң жақ қабырға астындағы кезеңді шаншып ауру сезімі, майлы тамақ қабылдауына байланысты жүрек айнуы. Қараған кезде іші жұмсақ, өт қабы нүктесі проекциясында Кер және Ортнер симптомдары оң. Іш қатуға бейім. Өт қабының УДЗ-де қойылған диагноз: Өт шығару жолдарының дискенезиясы (ӨШЖД).

Тапсырма: Диспансерлік бақылаудың ұзақтығын және жиілігін анықтаңыз:

А) «Д» бақылау – 1,5 жыл. Учаскелік педиатр және гастроэнтерологтың бақылауы-жылына 2 рет. B) «Д» бақылау – 1 жыл. Учаскелік педиатр және гастроэнтерологтың бақылау жиілігі өршуден  кейін ай сайын, ремиссия кезеңінде– жылына 2 рет.

C) «Д» бақылау– 3 жыл. Учаскелік педиатр және гастроэнтерологтың бақылау жиілігі өршуден  кейін  1 жыл бойы ай сайын, ремиссия кезеңінде тоқсан сайын.

D) «Д» бақылау – 4 жыл. Учаскелік педиатр және гастроэнтерологтың бақылау жиілігі  алғашқы 2 жылда тоқсан сайын, ремиссия кезеңінде жылына 2 рет.

E) «Д» бақылау – 5 жыл. Учаскелік педиатр және гастроэнтерологтың бақылау жиілігі өршуден кейін жылына 2 рет, ремиссия кезеңінде жылына 1 рет.

№2есеп

Бала 7 жаста. Невропатологта бассүйекішілік гипертензия. Астено-вегетативті синдром диагнозымен «Д» есепте тұрады. Соңғы жарты жыл бойы кезеңді ішінің ауруына шағымданады, әсіресе сабақта, үлкен дәреті тұрақсыз.  Ауырардың алдында туған күнде шұжық, торт жеген. Қазір кіндік айналасындағы ауру сезімі мазалайды, құсқан. Қараған кезде: бала әлсіз, тілі қою кір-ақ жабындымен жабылған, пальпация кезінде іші жұмсақ, кіндік маңы аймағында ауырсыну бар, үлкен дәреті тәулігіне 2 рет, ботқа тәрізді  қорытылмаған бөліктермен, зәр шығаруы бұзылмаған.

Тапсырма:Сіздің болжам диагнозыңыз және тексеру тактикаңыз:

А) Вирусты гепатит А .ЖҚТ,ЖЗТ,бауыр сынамаларына биохимиялық қан талдауы. Невропатолог, инфекционистың кеңесі.

B) Жедел гастрит.ЖҚТ,ЖЗТ, асқазанды зондылау. Гастроэнтеролог,невропатологтың кеңесі.

C) Функциональды диспепсия.ЖҚТ,ЖЗТ,  ФГДС, бауыр, өт шығару жолдарының УДЗ, копрограмма.Гастроэнтеролог,невропатологтың кеңесі.

D) Тағамдық токсикоинфекция.ЖҚТ,ЖЗТ, құсық массасын және нәжісті бак.себу.Невропатолог, инфекционистың кеңесі.

E) Асқазанның  ойық жара ауруы. ЖҚТ, ЖЗТ,  ФГДС, копрология. Невропатолог, гастроэнтеролог кеңесі.

 

№3есеп

Бала 9 жаста, 2 жыл бойы гастроэнтерологтың бақылауында, шағымдары: оң жағынан кіндік аймағында болатын ауыру сезімі, тамақ ішкен соң 1-2 сағаттан кейін пайда болады, метеоризм.Қараған кезде: тілі ақ жабындымен жабылған, іші пальпация кезінде аздап кепкен, оң жақ кіндік маңы айналасында ауырсыну бар. ФГДС: диффузды гиперемия, ісіну, қатпарлардың қалыңдауы, олардың ригидтілігі, тамырлы суреттің күшеюі, шырыш.Копрология: бұлшық ет талшықтары, өзгермеген талшықтар +++, қорытылатын талшықтар +++, нейтральды майлар+++. Қойылған диагноз: Созылмалы гастродуоденит. Учаскелік педиатрмен «Д» есепке алынды:

Тапсырма:Өршуге қарсы емді тағайындаңыз:

A) №5 үстел, минералды суларды ішу, ферменттер, өт айдайтын  препараттар, физиотерапевтік  ем: оң жақ қабырға астына парафинды аппликациялар.

B) № 1 үстел,минералды суларды ішу,антацидті заттар, ферменттер, физиотерапевтікем: эпигастрий аймағына және арқасына  парафинды және озокеритті аппликациялар.

C) №7 үстел, минералды суларды ішу, антацидтізаттар, спазмолитиктер, пробиотиктер, физиотерапевтік ем: мойын-жаға аймағына  эуфиллинмен  электрофорез

D) № 9 үстел,минералды суларды ішу, ферменттер, антибиотиктер, физиотерапевтік ем: эпигастрий аймағына және арқасына  озокеритті аппликациялар

E) № 15 үстел,минералды суларды ішу,ферменттер, холелитиктер, аптасына 1 рет тюбаждар

№4 есеп

15 жастағы қыз бала учаскелік педиатрға мынандай шағымдармен келді: эпигастрия аймағындағы ауру сезімі, қыжылдау. ФГДС: ошақты гиперемия, ісіну, шырышты қабат қатпарларының қалыңдауы. Фракционды асқазанды зондлау: гиперсекреция белгілері, пепсин өнімінің өзгеруі. Копрология:: өзгермеген бұлшық ет талшықтары ++++,  талшықтар +++, жасуша ішілік крахмал ++. Қойылған  диагноз: Созылмалы гиперацидті гастрит. Стационарда ем алды.

Тапсырма:Диспансерлік бақылау жоспарын таңдаңыз:

А) «Д» бақылау– 1 жыл. Бақылау жиілігі: педиатр және гастроэнтеролог стационардан шыққаннан кейін:ай сайын, ремиссия кезінде тоқсан сайын, ЛОР, стоматолог – жылына 4 рет, басқа мамандар– көрсеткіш бойынша.

B) «Д» бақылау – 2 жыл. Бақылау жиілігі: педиатр және гастроэнтеролог стационардан шыққаннан кейін: тоқсанына 1 рет, ремиссия кезінде – жылына 3 рет, ЛОР, стоматолог – жылына 2 рет,басқа мамандар– көрсеткіш бойынша.

C) «Д» бақылау – 3 жыл.Бақылау жиілігі : педиатр және гастроэнтеролог стационардан шыққаннан кейін: тоқсанына 1 рет, ремиссия кезінде – жарты жылда 1 рет, ЛОР, стоматолог – жылына 2 рет, басқа мамандар– көрсеткіш бойынша.

D) «Д» бақылау– 4 жыл. Бақылау жиілігі: педиатр және гастроэнтеролог стационардан шыққаннан кейін: 6 айда 1 рет, ремиссия кезеңінде – жылына 1 рет, ЛОР, стоматолог – жылына 1 рет, басқа мамандар– көрсеткіш бойынша.

E) «Д» бақылау– 5 жыл.Бақылау жиілігі : педиатр және гастроэнтеролог стационардан шыққаннан кейін: 6 айда 1 рет, ремиссия кезеңінде – жылына 1 рет, ЛОР, стоматолог – жылына 1 рет,

басқа мамандар– көрсеткіш бойынша.

№5  есеп

                                                                                                                                                                  

Бала 14 жаста. 3 жыл бойы асқазанның және  12-елі ішектің ойық жара ауруы диагнозымен гастроэнтерологтың «Д» есебінде тұрады. Емін уақытымен алмайды. Жүйкелік ширығудан кейін (емтихан) жалпы жағдайының нашарлағанын айтады: тез шаршау, ашушаңдық,тамақ ішкеннен кейін кіндіктен жоғары аймақта ауру сезімі болады,қыжылдау,тұрақсыз үлкен дәреттің болуы.

Тапсырма:Тексеру тактикасын анықтаңыз:

А) ФГДС-жылына 2 рет, фракционды асқазанды зондылау жылына 2 рет, ЖҚТ,ЖЗТ, нәжісті құрт жұмыртқаларына тексеру, жасырын қанға тексеру, копрограмма жылына 3 рет.

B) ФГДС- жылына 3 рет, фракционды асқазанды  зондылау жылына 2 рет,  ЖҚТ, ЖЗТ, нәжісті құрт жұмыртқаларына тексеру, жасырын қанға тексеру, копрограмма жылына 2 рет.

C) ФГДС- жылына 1 рет, фракционды асқазанды  зондылау жылына 2 рет, ЖҚТ, ЖЗТ ,нәжісті құрт жұмыртқаларына , жасырын қанға тексеру, копрограмма жылына 2 рет.

D) ФГДС- жылына 2 рет, фракционды асқазанды  зондылау жылына 1 рет, нәжісті құрт жұмыртқаларына , жасырын қанға тексеру, копрограмма жылына 2 рет.

E) ФГДС- жылына 2 рет, фракционды асқазанды зондылау жылына 1 рет , нәжісті құрт жұмыртқаларына, жасырын қанғатексеру, копрограмма жылына 4 рет.


Ситуациялық есептердің

ЖАУАП ЭТАЛОНДАРЫ

1   - А

2  - C

3   - B

4   - C

5  - D


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

78593. Кругообіг води в природі. Вода має бути чистою 155 KB
  Продовжити формувати поняття вода уявлення про умови перетворення води з одного стану в інший про кругообіг води в природі про необхідність бережного використання її. Обладнання: склянки з водою кусочки льоду скляна пляшка з замороженою водою; таблиця Кругообіг води в природі...
78594. ПІДСУМКОВИЙ УРОК ПО ТЕМІ «ТВАРИНИ» 44 KB
  Мета: Узагальнити і систематизувати знання учнів про найбільші групи тварин, розвивати вміння порівнювати варини,класифікувати їх за суттєвими ознаками, встановлювати взаємозв’язки з неживою природою; розвивати спостережливість,вміння аналізувати, робити висновки; виховувати шанобливе ставлення до тварин.
78595. Значення ґрунту в природі і для людей. Охорона ґрунту 3.69 MB
  Мета: формувати уявлення про значення ґрунтів в природі та значення його для людей про шляхи забруднення і руйнування ґрунту про охорону і збереження ґрунту розвивати логічне мислення виховувати бережливе ставлення до природних багатств.
78596. Формы финансовой поддержки малых предприятий 30 KB
  Государственная поддержка малого предпринимательства реализуется по следующим направлениям: формирование инфраструктуры поддержки и развития малого предпринимательства; создание льготных условий использования государственных финансовых материальнотехнических и информационных ресурсов научнотехнических разработок и технологий; учреждение порядка регистрации субъектов малого предпринимательства лицензирования их деятельности сертификации их продукции предоставления статистической и бухгалтерской отчетности; поддержка...
78597. Современные тенденции развития малого предпринимательства в регионах 48.5 KB
  Современные тенденции развития малого предпринимательства в регионах. В современных условиях роль малого бизнеса в рыночной экономике растет. Функции малого бизнеса: Экономические функции малого бизнеса: Придает рыночной системе необходимую гибкость активизация структурных сдвигов процессов разгосударствления и приватизации. Социальные функции малого бизнеса: Обеспечивает рост занятости.
78598. Взаимодействие малых и крупных компаний 56 KB
  Ford Motor США Mitsui Япония Mitsubishi Япония Itochu Япония Функции крупного бизнеса. Именно благодаря большим предприятиям идет развитие бизнеса в основе которого лежат механизмы снижения издержек производства. С наибольшей наглядностью эти свойства крупного бизнеса проявились в деятельности современных транснациональных корпораций ТНК. Эти особенности крупных фирм создают возможности для устойчивого развития бизнеса в средних и мелких размерах.
78599. Развитие предпринимательства на основе лизинга 35 KB
  Развитие предпринимательства на основе лизинга. ЛИЗИНГ англ. Лизинг осуществляется на основе долгосрочного договора между лизинговой компанией лизингодателем приобретающей оборудование за свой счет и сдающей его в аренду на несколько лет и фирмойарендатором лизингополучателем которая постепенно вносит арендную плату за использование лизингового имущества. После истечения срока действия договора арендатор либо возвращает имущество лизинговой компании либо продлевает срок действия договора заключает новый договор либо выкупает...
78600. Развитие предпринимательства на основе франчайзинга 25 KB
  Развитие предпринимательства на основе франчайзинга. Наряду с преимуществами которые получают оба субъекта франчайзинга данная форма ведения бизнеса имеет и недостатки которые возникают в процессе взаимодействия сторон. Что даст российскому рынку внедрение франчайзинга Элементы присущие франчайзингу позволят: повысить общую культуру предпринимательских отношений; усилить правовую защищенность малого предпринимательства; создать новые рабочие места; инициировать разработку новых идей методов и технологий в малом бизнесе; повысить...
78601. Хозяйственный риск и развитие предпринимательства 36 KB
  Предприниматель в условиях хозяйственного риска должен уметь выбирать из набора альтернативных вариантов оценивая их с позиций приемлемого оправданного уровня риска. Количественная оценка уровня хозяйственного риска обязательный элемент техникоэкономического обоснования любого проекта идеи. Дополненная качественными оценками количественная величина хозяйственного риска позволяет дать интегральную оценку последствий реализации конкретного предпринимательского решения. Хозяйственный риск как экономическая категория существующая объективно...