94347

APPLE PIE

Книга

Иностранные языки, филология и лингвистика

In this unit you will Read about famous people Talk about appearance Write a personal letter Learn about Present Simple and Comparisons Vocabulary 1. Can you name these people What are they famous for What do you know about them e. They are very She thinks difficult to meet people talk to someone she doesn’t know.

Английский

2015-09-08

20.08 MB

1 чел.

Министерство образования и науки Российской Федерации

ГОУ ВПО «Магнитогорский государственный университет»

А. Ю. Черняева
А. В. Бутова

APPLE PIE

Учебно-методическое пособие по английскому языку
для студентов неязыковых факультетов

Рекомендовано
Министерством образования и науки
Челябинской области

Магнитогорск
2009

УДК 43(075.8)
ББК Ш143.21–91

Рецензенты:
Доктор филологических наук, профессор
кафедры иностранных языков №2
Магнитогорского технического университета
С.А. Песина

Кандидат педагогических наук,
доцент кафедры иностранных языков
Магнитогорского государственного университета
А.Л. Солдатченко

Черняева А.Ю., Бутова А.В.

 Apple Pie : учеб.-метод. пособие по английскому языку для студентов неязыковых факультетов / под общ. ред. А.Ю. Черняевой. – Магнитогорск : МаГУ, 2009. – 124 с.

Учебно-методическое пособие предназначено для студентов первого курса неязыковых факультетов и отвечает требованиям программы Министерства Высшего Образования РФ.

Целью учебно-методического пособия является развитие лексических, грамматических навыков, обеспечивающих эффективную коммуникацию при письменном и устном общении; совершенствование навыков устной речи; подготовка студентов к интернет-тестированию. Материалы пособия предназначены для аудиторных занятий и самостоятельной работы учащихся. Курс расширяет кругозор студентов, углубляет их социокультурные знания о странах изучаемого языка.

Составители: канд. пед. наук, А.Ю. Черняева
 ст. преп., А.В. Бутова

Художник Т.C. Давыдова

УДК 43(075.8)
ББК Ш143.21–91

 © Черняева А.Ю., Бутова А.В., 2009
© Магнитогорский государственный
  университет, 2009

ПРЕДИСЛОВИЕ

Учебно-методическое пособие «Apple Pie» составлено с учетом специфики работы на неязыковых факультетах, а также требований государственного стандарта, предъявляемых к содержанию обучения английскому языку на неязыковых факультетах.   

Работа по данному пособию развивает у студентов следующие навыки:

1) чтение и понимание текстов разговорно-бытового характера; 2) восприятие диалогической и монологической речи в сфере бытовой и профессиональной коммуникации; 3) выстраивание диалога с использованием наиболее употребляемых и относительно простых лексико-грамматических средств в основных коммуникативных ситуациях неофициального и официального общения; 4) оформление конверта, личного письма, письма-запроса, письма-жалобы, составление резюме. Кроме этого, данное пособие знакомит студентов с основными грамматическими явлениями английской речи, обеспечивающими коммуникацию общего характера без искажения смысла при письменном и устном общении.

В учебный материал также включены тексты страноведческого характера, с целью расширения кругозора студентов, углубления их знаний о культуре, традициях страны изучаемого языка и  правилах речевого этикета.        

Учебно-методическое пособие содержит шесть уроков, каждый из которых строится по единой схеме и имеет следующие разделы:  

  1.  Активный словарь (Vocabulary) - введение наиболее часто употребляемой лексики по теме урока;
  2.  Активная грамматика (Grammar Focus) - знакомит студентов с новыми грамматическими явлениями и развивает грамматические навыки, необходимые для организации эффективной коммуникации в предложенной ситуации общения;
  3.  Чтение (Reading) – содержит текст для чтения и упражнения, направленные на понимание прочитанного, развивающие поисковое, изучающее чтение и обеспечивающие дальнейшую работу по углублению понимания,  информационную переработку текста и обсуждения поставленной в нем проблемы;
  4.  Письмо (Writing) - правила оформления писем, конвертов, приглашений, составления резюме, заполнения анкет и т.д.;
  5.  Устная практика (Speaking) - развивает навыки говорения по теме урока; включает ролевые игры,  дискуссии, мини-конференции и т.д.;
  6.  Обобщающий раздел (Review) – направлен на закрепление лексико-грамматических явлений представленных в данном уроке;
  7.  Страноведческий раздел «Читаем с удовольствием» (Reading for Pleasure) – расширяет социокультурные знания студентов.

В пособие также включены: краткий грамматический справочник (Grammar Summary), призванный помочь студентам при выполнении грамматических упражнений; справочная информация об оформлении основных видов письменных работ (Writing Help), а также комплексный тест (Check Your Knowledge), позволяющий проконтролировать усвоение содержания лексико-грамматического материала, представленного в пособии и оценить степень овладения навыками чтения, говорения и письма.

Предлагаемое пособие может быть использовано для аудиторной работы, самостоятельных занятий и подготовки  студентов к интернет тестированию.

1. a) Do you know the alphabet? Write the missing letters.

A, B,   C, ….,  ……, E, F, ……, H, ….., ……, K, L, M, N, O, P, ……, ……,      

S, T, ……, W, X, …., Z.

How many vowels are there?

b) Write the letters in the correct place.

sounds           letters 

/ei/                  a, …., …., …. 

/i:/                   b, …., …., …, …., …., …, …..

/ai/                   …., …..

/u:/                  q, …., …..

/a:/                    ….

2. Which words go with a? Which words go with an? See p. 109

  1.  ……apple
  2.  ……boy
  3.  ……city
  4.  ……envelope
  5.  ……ice cream
  6.  ……egg
  7.  ……cat

 

3. Plural nouns. See p. 108.

Write the plurals of these words.

1) a box  - ………

2) a fox - ………..

3) an orange - …….

4) a kiss - …………

5) a family - ……….

6) a city - ………….

7) a church - ………

8) a child - ……….

9) a woman - ……..

4. What’re the answers to the sums? Practice saying them.

1) 7+10 =

2) 100- 37 =

3) 99 + 19=

4) 80 + 43 =

5) 1564 – 463=

6) 5 + 15=

5. Complete the sentences with one of the words in brackets.

1) …..is Melanie. She is from London. (This/These)  

2) ….’s my house over there. (This/That/ These/ Those)  

3) Look at…….pictures here. They are beautiful. (This/That/ These/ Those)  

4) Are …..my students? (This/That/ Those)  

5) …..ticket is for you. (This/These/ Those)  

7) Who are ….people? (This/That/ Those)  

6. Possessive pronouns.

Complete the dialogues with possessive pronouns. See p. 109

1)  A: .., name is Sally. What is…... name?

    B:….., name is Tom.

2)  A: Is this John’s car?  

    B: Yes, it is … car.

3)  A: Where are the girls’ books?

    B: ….books are on the shelf.

4)  A: Whose mobile phone is it?

    B: it is Ann’s.

    A: No, it is not …..

     B: Then, it is Mary’s.

5)  A: Is this phone yours?

     B: No, it is not …...  

6)  A: Whose bags are those? Are they yours?

     B: No, they aren’t …….   

7. The possessive with ‘s. See p.108

Write sentences. Use the words in brackets to replace the underlined words.

  1.  This is her car. (Ann) This is Ann’s car.
  2.  Her postcards are beautiful. (Jane).  
  3.  Their suitcases are in the hotel. (Sarah and John).
  4.  Where are your badges? (the policemen).
  5.  These are their tea-trays. (the waiters).
  6.  Is this her dictionary? (the teacher)

8. Do you know how to ask teachers or classmates? Match the questions to the situations. Check your answers on p. 119. Learn some more useful classroom words on p. 100  

  1.  Could you explain it once more please?
  2.  Sorry, could you repeat that, please?
  3.  Could you step aside, please?
  4.  Could you give me a hand, please?
  5.  Could you translate that into Russian, please?
  6.  Can I open the window, please?
  7.  Can I answer this question, please?
  8.  Can I sit here?
  9.  Can I borrow your pencil, please?
  10.  Can I give him a hand?
  11.  I’m sorry. Can I come in?
  12.  Excuse me, I’ve got a problem here.

  1.  When you need help, you say number ..4. or  number…...
  2.  When you haven’t got a pen or a pencil, you say number …
  3.  When you can’t see the blackboard, you say number …..or …
  4.  When you want to help your friend, you say number …..
  5.  When you want to speak, you say number …..
  6.  When you don’t understand what the teacher says, you say number …., …., or …
  7.  When you are late, you say number …..
  8.  When it is stuffy in the room, you say number …..

In this unit you will…

  1.  Read  about famous people
  2.  Talk about appearance
  3.  Write a personal letter
  4.  Learn about Present Simple and Comparisons

Vocabulary

 1. Look at the pictures.

Can you name these people? What are they famous for? What do you know about them (e.g. age, education etc.)? What colour are their eyes? How tall are they? What kind of hair do they have? What colour is it? What kind of character do you think they have? Use the key words from the box.

General description: beautiful, attractive, pretty, plain.

Height and build: tall, slim, medium height and build, very muscular, short, overweight.

Hair: blond, fair, brown, dark, black, straight, wavy, curly

Character: broad-minded /narrow-minded, hard-working/ lazy, optimistic/ pessimistic, (in)sensitive, (un)friendly, self-confident/shy, (in)flexible, ambitious.  

                                              

 

Christina Aguilera                      Madonna                                    Cameron Diaz                          

2. How much of the picture you can label with the words from the boxes?  

Head  

Chin

Neck  

Mouth

Hand

Chest

Elbow

Waist  

Thigh  

Toe  

Ankle  

Shoulder

Knee

Ear

Nose

Arm

Hip

Finger

Eye

Foot

Lip

Wrist

Rib

Leg

3. Find 14 words describing your character and appearance

f

r

i

e

n

d

l

y

C

l

a

z

y

n

o

S

e

h

e

l

b

o

w

c

L

T

i

x

E

g

e

r

h

i

H

n

i

g

n

a

R

E

m

i

m

b

m

i

e

m

S

n

g

o

l

u

f

o

o

t

o

h

u

e

a

r

h

i

p

e

s

z

(either across or down)

4. Complete these sentences in a suitable way. (More than one answer may be possible).

  1.  He has muscular …………..
  2.  He has straight ……………...
  3.  She has long ………………..
  4.  Her brother has broad ……….
  5.  His daughter has blue ………
  6.  They have both …………hair.
  7.  I would say he is medium …..
  8.  The girls are very …………..
  9.  My parents are great and don’t mind what I wear. They are very …………
  10.  She thinks difficult to meet people talk to someone she doesn’t know.

  She is very……………………..

  1.  You don’t do your homework. You are very ……………………………...  

5. Match the words on the left to the meanings on the right.

1) narrow-minded  

2) lazy

3) ambitious

4) inflexible

5) optimistic

6) easy-going

a) relaxed, calm

b) having a fixed way of thinking

c) unable to accept new ideas

d) having desire to be successful/get a better job

e) positive thinking

f) person who never does any work

Game “Suspects” Imagine that you and your friend are policemen, you have to catch criminals but you have different information about crime suspects. Cooperate to catch them. Policeman 1. You have a picture of criminals, but you don’t know their names. Listen to your partner’s description and write people’s  names. Policeman p.103  

Policeman 1.  See p. 6

Policeman 2. See p.99

Ms                        Mr……                 Mr…….

6. Read the description and then draw and colour (27). Then write about your friend.

 

7. Game «Snowball».  

Sit in a circle. Choose one to start. The first student begins to speak about him/herself describing appearance, character and interests (monologues shouldn’t be very long). Then he stops the second one repeats as much as he/she could remember about the first students and then describes him/herself. The third students repeats all information about the 1st and  2nd students and adds some more about him/herself etc. The game continues until the 1st student reproduces the information about every one in the circle.     

 Grammar Focus

Presentation Present Simple

  1.  Study the table bellow. Use the information from the table and complete the sentences.

 Affirmative

He

She          is

It                   

I

You           work

We

They           

He

She           works

It

She is beautiful.

I work at school.    She works at school.   

Negative

I             am 

You

We  are not

They

 

I               

You        do not                                        

We                                

They      

He

She      does not 

It           work

They are not singers.

They do not work on Sunday. He does not sing.

Questions

Am  I?

Is   she/he/it ?

Are we/you/ they/?

Do you/ we/they work?  

Does she/he/it  work?

Is she an actress?   Are you a student?

Do you work? Does she work?

See Grammar Summary, on p.111  

  1.  Madonna’s birthday is/am/are in August.
  2.  Cameron’s birthday is/am/are not in September. It is/am/are in August too.
  3.  Madonna is/am/are not very tall.
  4.  Diaz is/am/are tall.
  5.  Madonna and Diaz is/am/are slim.
  6.  They have/has fair hair and blue eyes.
  7.  Madonna write/writes songs.
  8.  Diaz act/acts in films.

2. Complete the profiles using the pictures from ex.1.p.5 Make up your own sentences about the stars using the information from the profile.

Birth Name

Madonna

Cameron Diaz

Christina Aguilera

Birth Date

August 16, 1958

August 30, 1972

December 18, 1980

Birth Place

USA

USA

USA

Height

≈164

174

162

Hair Colour

Eye Colour

.

3. Work in pairs. Student A: choose a star. Student B: ask questions and guess the person.

B: Is it a film star etc.?

Presentation Adjectives 

4. Study the table below.

Adjectives

Positive

Comparative

Superlative

One syllable

Two syllables

long

happy

longer (than)

happier

the longest (of/in)

the happiest

More than two syllables

beautiful

more beautiful (than)

the most beautiful (of/in)

Irregular forms

Good

Bad

Much /many/ a lot

Little  

better

worse

more

less

the best

the worst

the most

the least

Use the information from the table and match the underline structures (1-3) with the uses (a-b).

1) Madonna is the most high-paid female singer on earth.

2) Madonna is more successful than Diaz.

3) Diaz is older than Aguilera.

a) to say that people or things are not equal;

b) to say that somebody or something is unique.

See Grammar Summary on p. 115.

4. Madonna, Diaz and Aguilera are stars. What do we know about them? Use the table below to make sentences about them. Study the above table to make your sentences correct.

Adjective

Madonna

Diaz

Aguilera

1.Height  

tall

**

***

*

2. Hair

long

curly

*

***

**

**

***

*

3. Age

young

old

*

***

**

**

***

*

4. Salary

high-paid

***

**

*

  1.  Aguilera is tall. Madonna is taller than Aguilera. Diaz is the tallest of all.
  2.  Madonna…………………………………………………………………
  3.  Aguilera………………………………………………………………….
  4.  Madonna…………………………………………………………………
  5.  Aguilera ………………………………………………………………...
  6.  Aguilera ………………………………………………………………...

5.  Interview your group-mates and complete the same table with the information about them. Prepare a short survey/report about your group. Who is the tallest, youngest etc…?       

 

Adjective

1.Height  

tall

2. Hair

long

curly

3. Age

young

old

Reading

1. Read the texts and write the name of the stars from the table.  

1. Diaz    2. Madonna

Handshake –рукопожатие 

Gaze – взгляд  

Lid – веко

Skill – мастерство, умение

Successful – успешный

Worldwide – мировой, всемирный

Earn - зарабатывать

A. …………. has a swift, firm handshake and a straight, green gaze and a face that you know as well as your own. The sharp little chin, the heavy lidded eyes, the gap in the teeth: all familiar, but, also, all strange. She looks like Madonna but 300 times better-looking.

Her full name is …………….Louise Ciccone Ritchie. She is the third of eight children (Martin, Anthony, Christopher, Paula, Melanie, Mario & Jennifer). She is an American dance-pop singer-songwriter, record and film producer, dancer, actress, author and fashion icon. She is noted for her ambitious music videos and stage performances as well as using political, sexual, and religious themes in her work.

She is the highest-earning female singer on earth. The mother-of-two makes £26.6 million a year. Success of course is nothing new for her. She is already the most successful female chart act of all time in the US and UK, with successful worldwide album sales of more than 200 million since her first hit, Holiday, in January 1984. She is a legend and deserves all the recognition that the world can give her!

B………….is a classic beauty with acting skills, a killer body and a smile that can brighten up any room. She is a four-time Golden Globe nominated American actress and a former fashion model. She is well-known for her roles in blockbuster movies such as The Mask, My Best Friend's Wedding, Charlie's Angels, Shrek etc.  She is the second of two actresses (the other being Julia Roberts) who joined "$20 Million Club" after receiving her salary for Charlie's Angels.

2. Match the comments of fans to one of the singers.

1) It was a surprise for me to know that she is the member of such a large family.

2) I like to watch movies with this actress. She is a very gifted nature.     

3) She has two children and I know that she’s adopted one more child. So, I think she is a very good hearted person.  

4) In spite of her age she looks half her age. Any woman can envy her beauty and energy.    

5) She is a young and talented person. I think that she’ll display her talents. Success and glory are yet to come.

 

3. Read the text and answer the questions:

1) What is Madonna’s full name?

2) What is her nationality?

3) How many sisters or brothers has she got?

4) How many children has she got?

5) What does Madonna/Diaz do? What’s her occupation?

6) How much does Madonna earn?

7) Can you name Madonna’s first hit?

8) Who is the highest-earning female singer on earth?

9) Is Diaz a member of any clubs?

10) What is Diaz well-known for?

11) Can you name any films with Cameron Diaz in the main role?

4. Describe appearance of Madonna or Diaz to your penfriend from Tunis. (He does not know anything about them).

5. “Madonna is a legend and deserves all the recognition that the world can give her!” – do you agree with this statement? Give your reasons.  

6. Do you think that life of famous people is easy and safe? Read the following statements and support or challenge them. See Language Support on p. 102.

  1.  Popularity brings much money.
  2.  Fans send lots of letters and presents to their idols.
  3.  Private life of famous people often becomes public.
  4.  Paparazzi always follow famous people.     

Think about some other difficulties famous people meet (if there are any in your opinion)?  Would you like to be as famous as Madonna or Diaz? Why? Give your reasons.    

7. Some people want to become famous. What about you? What would you like to be famous for? Is there anything special about you? Make a list of extraordinary things you can do and share your ideas about ways you can gain popularity among your group-mates, in the university or your town etc.  

8. Do you have many friends? Think what traits of their character you admire. Write a description of one of your group-mates and read it to the class. Let the others guess who it is.     

9. Do you have any ideas about what your friends or group-mates think of you or your character? Look at yourself in a different light.  Write a description of your character and appearance from your friends’ point of view. Read your descriptions to the class and check your guesses.

10. Do you admire any person? What is he/she famous for? Tell the class.

Writing


1. Read the advertisements and choose one you like.

Samantha De Laperriere

Phone Number: 212-717-6033

“I am Samantha. I am 23,sophisticated and very successful

Interested in meeting new people with whom I can share common interests.

Like to travel, eat at the finest restaurants, attend the theatre, admire

and acquire art. I also patronize many of the most worthy and visible

charities in the city. I’ve worked hard to succeed in my

profession and now I am ready to enjoy life and all it has to offer with that one person who is ready to do the same.”

Hi! i'm Natasha, a professional in research & development (agriculture and politics). I love people and making friends is my favourite hobby. I live in Ukraine but occasionally travel abroad now and then.  I would love to make friends with all the 'happy' people of all races, color, and creed. I enjoy open-minded people as well as intellectually stimulating conversations. if this sounds like your good smelling cup of coffee then drop me a line at

nat@net.com 

I am a 19 year-old, athletic, 2 foot tall male. My name is Rick. My interests are Free Flying, eating salmon, and educating the public about helping birds in the wild. I am an American Bald Eagle who makes home at the American Eagle Foundation at Dollywood in Pigeon Forge. If I am a person for you call me 257-856-0127

David, 19.  I'm a very shy person. Very patient, friendly, kind, and good hearted.

Only problem I continue to struggle with my depression and loneliness. When you grow up in a military family, having to move all the time and not being able to keep any of your friends, it can be a painful thing.
I would like to meet someone who desperately needs a friend as much as I do.
Having a friend who has tons of friends doesn't work for me. I've tried that twice and I don't want a 3rd time "bad charm".
In a way I have friends at work but they are more "people I talk to" rather then friends.
I'm looking for someone I can grow a very close friendship bond with.

Davsave@mail.com 

2. Write a short letter in reply. Say who you are and where you are from. Don’t forget to mention your job (studies), your age and your interests. The following stages help you.                  

1) Address. Write the address the letter comes from (street number and street name, name of  city, postcode, date).

  2) Form of address:

Dear John,

Dear Mr. Smith,

My darling,

  1.  Introduction. Say who you are and how you know the person you are writing to.   
  2.  Information. Give information about yourself, your life and your interests.
  3.  Reason to finish. Give a reason (or excuse!) to stop writing.

 “I don’t like to write here a long and maybe a boring text so I stop here with this short one, but I like to have good conversation with people about interesting things”.

     6) Closing lines.

Hope to hear from you soon

Looking forward to seeing you

I’ll write again soon

     7).Sign off.

Best regards,

All the best,

Yours,

                                                         1)

Flat 31,

5 Victory street

Oxford

OX3 002

September 25th 

Dear Samantha,

 

I’ve seen your ad at www.newfriends4u.com and liked it very much. So I decided to write you right away.

My name is John. I’m 24 years old. I am a German guy who likes sports and traveling all over the world.. At the moment I am in Britain. I like the nature here  and I hope to see a lot of it this year...I also like any kind of sports... in Germany I play basketball and football.

I don’t like to write here a long and maybe a boring text so I stop here with this short one, but I like to have good conversation with people about interesting things. I am open for all kinds of people and I hope you answer me.

Please write to me here at my address in London. Hope to hear from you soon.

Yours,

John Schwartzman

       2)

3)

4)

 5)  

 6)

7)  

Speaking

1. Read the dialogue ‘At a party’. Underline the words which express surprise.

A: Hi, I am Hoss.

B: Ah, hello, my name is Sally.

A: Please to meet you, Sally. I am from Germany.

B: Really? That’s interesting. I am from Transylvania.

A: Oh, I can’t believe it! That’s where my mum and dad are from.

B: They aren’t.

A: Yeah, they really are.

B: That’s great! And what do you do?... I am a milkmaid

A: Oh, it’s fantastic. I am a toreador.

B: You are joking of course.

A: No, it’s true.

B: And what are you interested in?

A: I like traveling and collecting statuettes of bulls. And you?

2. Organize a party.

Stage 1

Imaging you are going to a party. Invent an unusual character for yourself, make some notes about the person. Use the profile.  

Name: ………………………………………………………………..

Age: …………………………………………………………………

Country: ……………………………………………………………..

Job: ………………………………………………………………….

Interests: ………………………………………………………………

Stage 2

Work in groups and imagine that you are this unusual person and you are at a party:

  1.  introduce yourself to another person;
  2.  find out information about other people;
  3.  express your surprise about any unusual information the person gives you.

Stage 3

Tell the class about the most unusual person you met at a party.

 

 

1. Put the verbs in brackets in the correct form (Present Simple)

Jennifer Lopez ….(be) not just an actress, she ….(be) a singer. Her films ……(reach) number one and so do her songs. She also ………(have) her own clothing label called J.Lo. Her film Enough is being released very soon. She …….(not have) many names as her ex-boyfriend, P. Diddy but she …. (use) more than one. Her proper name …..(be)   Jennifer Lopez, her nickname ….(be) J.Lo. In her gym they ……..(call) her ‘La guitarra” (the guitar) because of the shape of her body. There ……..(be) a rumour that her bottom is insured for a million dollars. JLO …….(say) this is absolutely ridiculous (25)!

2. Read and write the words.    

14  20  27  206  300   strong    long   wider         

At birth a newborn baby has approximately … bones, whereas on average an adult human has … bones (these numbers can vary slightly from individual to individual). The human hands has … bones and human face has…! Bones and teeth are …… and hard but they are not very heavy. We have many kinds of bones. There are ……..bones in our arms and there are short bones in our wrist. Bones grow longer and ………. In an adult, the skeleton comprises around … % of the total body weight.

The skeleton provides the framework which supports the body, and maintains its shape.

Do you know that humans and giraffes have the same number of bones in their necks?

3. Do these mental arithmetic problems and then answer some questions.   

a) 23 and 36 is …………………. 1) How much do you weigh?   

b) 24 times 8 is…………………. 2) What’s the number of your flat?

c) 80 minus 20 is ………………  3) What is the population of your country?

d) 65 divided by 13 is ………….. 4)What is the normal temperature of a health person?  

4. Make sentences comparing the following:

e.g. Painting is more relaxing for me than yoga, but yoga is better for my health.

1) London / Moscow / expensive/ crowded ………………………………………………

2) city life /country life / busy/ relaxing ………………………………………………….

3) planes / trains/ comfortable / dangerous ………………………………………………

4)  highways / public roads / fast / cheap ……………………………………………….

5) winters in Europe / winters in Russia / warm / interesting …………………………..  

6) German cars / Chinese cars / good quality / cheap…………………………………..  

         

Martin Luther King. (January 15, 1929April 4, 1968), was one of the main leaders of the American civil rights movement. A Baptist minister by training, King became a civil rights activist early in his career, leading the Montgomery Bus Boycott and helping to found the Southern Christian Leadership Conference. His efforts led to the 1963 March on Washington, where King delivered his “I Have a Dream” speech, raising public consciousness of the civil rights movement and establishing King as one of the greatest orators in American history. In 1964, King became the youngest person to receive the Nobel Peace Prize for his efforts to end segregation and racial discrimination through civil disobedience and other non-violent means (32).

 

 Winston Leonard Spencer-Churchill (30 November 187424 January 1965) was a British politician who served as Prime Minister of the United Kingdom from 1940 to 1945 and again from 1951 to 1955. A noted statesman, orator and strategist, Churchill was also an officer in the British Army. A prolific author, he won the Nobel Prize in Literature in 1953 for his own historical writings. His speeches were a great inspiration to the embattled Allied forces. After losing the 1945 election, Churchill became the leader of the opposition. In 1951, Churchill again became Prime Minister before finally retiring in 1955 (32).

1

                                         Vocabulary                                                                                                                  

                                                     

In this unit you will…

  1.  Read about shopaholics
  2.  Talk about shopping
  3.  Write a complaint letter
  4.  Learn about Present Continuous

and Indefinite Pronouns

3

2

1. Match the shops from the box to the pictures 1-3. Study the rest of the key words. Use your dictionary if necessary. Learn the words.                                                                                                                                      

 Shops: department store, supermarket, newsagent, butcher’s, chemist’s, baker’s, dairy, grocer’s, greengrocer’s, cookery.

 Note: most other shops are just “+ shop (shoe shop, furniture shop, etc.)

 Shopping: shop assistant, cash-desk (till), price, change, size, shopping list, shop window, counter, changing-room.

 Clothes: skirt, trousers, blouse, suit, jacket, sweater, socks, jumper, coat (raincoat, fur-coat), dress, tie, scarf, jeans, shirt, T-shirt, gloves, hat, stockings.

 Footwear: shoes, boots, sneakers, slippers.

 Accessories and jewels: belt, umbrella, handbag, lace, earrings, ring, necklace.

 Food: milk, bread, cheese, meat (pork, lamb, beef), fish, chicken, sausages, eggs, rice, bacon, honey, cereal, crisps, jam, youghurt, oil, butter, cake, ice-cream, fruit (apple, pear, peach, lemon, orange, grapes, melon, pine-apple), berries (strawberry, raspberry, cherry), vegetables (carrot, potato, tomato, cabbage, cucumber, onion, pepper, mushrooms), tea, coffee, juice, beer, cola, sugar, salt, flour.

 Adjectives: fresh, comfortable, loose, tight, expensive, cheap, tasty, stylish.

 Expressions: do shopping, go shopping, shop around for, go window shopping, buy, sell, cost, pay, try on, wear, match, fit well, look for, put on, take off, do up, undo.    

2. Give it a name:

  1.  a large shop
  2.  a sum of money for which a thing is sold
  3.  a large shop with many departments
  4.  something that is used to keep people warm
  5.  something that you put on your head
  6.  footwear for sport
  7.  a place where you try on your new clothes
  8.  something that is produced by bees
  9.  a shop where you can buy ready-made food (salads, pies, roast meat)
  10.  something that saves from the rain

3. Write down:

  1.  5 things usually worn by women only
  2.  5 things worn by men and women
  3.  5 more things you have at home

4. Look at the pictures and say what their prices are.

 

 Example: These crisps cost 25 rubles.

5. Fill the gaps with suitable words. See key words:

 

 wear    fit    low heel    feet    pair    size    high heel    comfortable    try on    tight

- What kind of shoes do you want, miss?

- I need walking shoes with ………………  .  …………… are not good for country ……….  . You see I have rather smack …………. .

- Here is a…………..  about your ………….  . ……… them ……  . How are they?

- They are rather ……………………, but they are a little ……………, can you show me another pair in a bigger…….., please?

- Certainly, miss. How do you find these?

- They …………… me very well, thank you (18).

6. Look at the word search below. There are 17 words connected with food. They go across and down. Find them and write them here. The words begin with these letters.

M……….      B………….      C………..     F…………     H………..    STEAK

C……….       R………….      L………..     B………...      V………..    Y………...

P………..      E…………..     G………..     B…………     J………..    T…………

L     C     Y     P     N    C     R     I     S     P     S     M

A    V     Z     O     B     P     B    A    N    A     N     A

M    U     S     T     E     A     K    N    B    T     R     R

B     Z     Q     A     M   O     Y    R    Y     J     A    M

K     G     F     T     G    H     O    D    F     G    H     A

B     A     C     O     N    F     G    R    A     P    E      L

H     J      K     F      I     S     H    T    Y     U    I      A

H     O     N     E     Y    B     U    B    R     E    A     D

R     A     S     D     F    G      R    Z    K     L    P      E

I      B     V     E     G    E      T    A    B     L    E      I

C     Z     X     C     V    B     N    M   L     P     G     J

E     W    E     C     E     R     E    A    L     B    G     U

 

7. Join the pictures to the correct description. There are more descriptions than pictures. You don’t need to use all of them (12).

 

1) 2)                        3) 4)

 

 

  

        

a) He has got short dark straight hair. He is wearing a jacket and a black sweater.

b) She has got long dark wavy hair. She is wearing black stockings and a white dress. She is wearing glasses.    

c) She has got dark wavy hair. She is wearing a dark blouse and a white suit.

d) He has got dark hair. He is wearing a white shirt and a tie.  

e) He has got dark hair. He is wearing a white suit.  

f) She has wavy hair and a pleasant smile. She is wearing a white dress.

Grammar Focus  

Presentation  Present Simple/ Present Continuous

1. Solve the riddle below (answer p.120).

                                   Old Horace lives with me.

When he comes home at three,

He knocks at the door,

He rolls on the floor

And comes to sit with me.

He is watching my TV now,

He is sitting on my knee now,

He is napping on my lap

Old Horace is my …….!

                                                         by I. Vereshchagina

Look at the riddle. Can you translate the verbs in italics?

2. Complete the table with these words: lives, knock, roll, is, am, are.

Present Simple

Present Continuous

Affirmative

 

Old Horace …. with me.

Affirmative

He/she is watching my TV now.

I/am watching

You/we/they are watching

Question

Does he ….. at the door?

Question

… he/she watching my TV now?

… I watching…?

… you/we/they watching …?

Negative

He does not …. on the floor.

Negative

He/she … not watching my TV now.

I … not watching my TV now.

You/we/they … not watching my TV now.

See Grammar Summary p.112

3. Write the –ing form of the verbs. Mind your spelling.

wear – wearing                            write – writing                       sit – sitting

go – going                                    hold – holding                       run - running

   

1. walk …….        2. read …….        3. use …….        4. buy …….        5. do …….

6. sing …….         7. stop …….        8. listen …….     9. sell …….        10. drive ……

 

4. Look at the people in the pictures (22). What are they wearing? What are they doing?

5. Look at the sentences below. Which of them are true for you now?

  1.  wearing jeans                                        11. sitting at the cash-desk
  2.  wearing trousers                                    12. standing in the changing-room
  3.  wearing slippers                                    13. doing up my buttons
  4.  wearing a T-shirt                                   14. trying on a new dress    
  5.  wearing a suit                                        15. drinking coffee
  6.  wearing earrings                                    16. buying tomatoes and cucumbers
  7.  wearing a coat                                       17. looking for a newsagent
  8.  wearing a blouse                                   18. taking off my coat
  9.  wearing a skirt                                       19. choosing carrots at greengrocer’s
  10.  wearing a jacket                                    20. doing an exercise

6. Put the verbs in brackets into the correct tense (Present Simple/Present Continuous)    (18).

a) We usually ………………. (go) to Spain on holiday, but this year we ………… (go) to Florida.

b) A   Why ………….. you ………….. (buy) so much food?

   B   Because we …………. (have) a party tonight.

c) My father ………………(live) in a house near the sea because he …………… (like) sailing.

d) …………… you ……………. (watch) the television? Can I turn it off?

e) A   How often …………….. you ………….. (go) swimming?

   B   About once a week.

f) A   What newspaper …………. you usually …………. (read)?

   B  The Times.

g) A   The telephone …………………. (ring)!

   B   OK. Hello? No, Sally is not here at the moment. She ………………. (play) tennis.

Presentation many/much/a little/a few  

7. a) Read the following dialogue. What do words in italics mean?  

Countable nouns

Uncountable nouns

Much

Many

(a) few

(a) little

 

  1.  How much sugar should I put in the cake?
  2.  Just a little, not too much.
  3.  How many cherries should I put in the cake?
  4.  Just a few, not many.  

b) Read the dialogue again and tick the right boxes         See Grammar Summary p. 110.

in the table.              

8. Who could say these words? A millionaire or a poor person? Why?

1. I have many cars in my garage.

2. I have many problems with banks.

3. When I get a present of money I try to save as much of it as possible.  

4. I have a few friends in London, Paris and New York.

5. I have little time to discuss this question. I’ll call you later.

6. I have little money in my wallet.  

9. Make up sentences using much, many, (a) few or (a) little and the words bellow.

1) size; 2) furniture; 3) lemon; 4) rice; 5) yoghurt; 6) supermarket; 7) cheese; 8) tomato; 9) sausage; 10) strawberry; 11) flour; 12) lace; 13) umbrella; 14) jeans; 15) tea.

10. Complete the sentences using: many, much, few, little, a few, a little, a lot of.

1) Is there …… furniture in your cottage? 2) I put …… salt in my soup, perhaps, too …… . 3) Has he …… or …… free time? 4) Don’t put …… milk into his coffee. 5) She has …… beautiful dresses. 6) Jane drinks …… coffee and …… tea. 7) How …… money do you need to buy this necklace? 8) Please give me …… water. 9) I need …… tomatoes to prepare this salad. 10) There is …… sugar in the bowl, and we should put …… sugar there. 11) Tom has …… clothes; 12) I never eat …… bread with soup; 13) Please don’t put …… pepper on the meat; 14) He has …… pairs of socks; 15) There is only …… soup in the saucepan.

11. Game «Just 18 mistakes» Work in groups of 4 (3 players and a referee). Each group will need a dice and 4 counters. The aim of the activity is to put the counters in the Start Box, roll the dice and move to the Finish Box correcting the sentences on the way. The first one to come is the winner. The referee tells the players if their answers are right or wrong, but doesn’t give them the answer. If a player cannot find a mistake he/she moves back to the same number he/she moved forward and waits for the next turn.

Players see p.104                         Referees see p.120

                                                                                                                       

 

Reading

1. How much money do you spend monthly on cosmetics, clothes, food? Compare your list with others.

                      

 Cosmetics            

    Clothes

 Food

                

2. Skim through the first paragraph and say what the text is about, then read the text and check your guesses.

                                                New Social Disease   

Shopomania has come to Russia. Uncontrollable passion for shopping brought to ruin many Europeans and Americans. Now it’s our turn. Even experienced foreigners get a shock when they see the way some Russians behave in shops. Shopomania went pear-shaped in our country. Not only oligarchs’ wives but also common people suffer from this new social disease: they manage to leave incredible sums of money in shops and widespread consumer credits tempt them to waste more and more. The vast majority of people realize that they are sick only at the moment of payoff, but sometimes it may be too late.

Oniomania has plenty of reasons. People deprived of something in the childhood are the first victims. The most part of shopaholics are people with serious complexes, thinking that they don’t meet the modern life standards. These days glamour ideology prevails in the society, which makes a person earn money in order to spend all it on houses, cars or expensive clothes. Russia is a country of extremes. During shop-tours abroad Russian people behave like barbarians.

Another reason of oniomania is great amount of commercials and advertisements. Billboards, beautiful pictures of basically useless products drive Russians crazy.

The interesting fact is that Russian female student spend about 20 percent of their salary on cosmetics and very often these are high-class products. Sometimes this kind of passion may even destroy lives or relationships as the vast majority of Russian men can’t understand why a young beautiful girl should waste money on a cream priced at 900 rubles (33dollars).

Nevertheless, oniomania overcame not only the fair sex but lots of men, too, and their number is increasing. Generally men are addicted to purchasing cars, books, technical equipment and its constituents. In some forms of oniomania men have surpassed women.

Should one take this phenomenon as a disease? Scientists note: craft of oniomania lies in the fact that Russian people don’t consider it to be a disease. However, any person is able to get over the addiction; success is very often directly connected with a shopaholic’s capability to give a negative answer to the question: do I really need this thing?

3. Read the statements. Decide whether each statement is true or false.

a.  Uncontrollable passion for shopping isn’t a social disease for Russia, only Europeans and Americans suffer from it.

b.  Not only oligarchs’ wives but also common people suffer from oniomania.

c.  The first victims of oniomania are people who had everything in their childhood.

d.  The most part of shopaholics are people with serious complexes, thinking that they don’t meet the modern life standards.

e.  During shop-tours abroad Russians behave like cultural people.

f.  Great amount of commercials and advertisements isn’t a reason of oniomania.

g.  Oniomania overcame not only the fair sex but lots of men, too.

4. Answer the following questions:

a.  Why do experienced foreigners get a shock when they see Russians in shops?

b.  When do people begin to understand that they are shopaholics?

c.  What kind of ideology does prevail in our society?

d. What kind of female passion, according to the text, is harmful for relationships between men and women?

e.  What goods do men generally spend money on?

f.  What question is very useful to get over the oniomania’s addiction?

5. What is your own attitude to shopaholics? Are they really sick people? Is shopomania a social disease or just a normal way of living for many people? Discuss each of the arguments in the table carefully. Think of any new arguments you can add. See p.103

            Against

For

1. It is not normal for people to want to buy basically useless products, it is craziness.

2. Clothes, technical equipment and other goods are things that help people feel comfortable. And it is enough to have only one fur-coat, one television, one car, etc.

3.

4.

1. We live only once and it is normal to buy everything we want.

2. Shopomania isn’t a disease. Shopping is a good way to relax and to forget about problems, even if you buy useless things.

3.

4.

                                                                                                                          

 

Writing

                                                                                                                                  

                                                                     

       The Manager

        Sportscene                                              66 Chapel Road

        Long Street                                             CARDIFF   

        CARDIFF                               

                                                                        21st May 2006

        Dear Sir/Madam,

        I’m writing to complain about a pair of Nike sneakers I

        bought in your main shop two Saturdays ago and the way

        your assistant spoke to me when I called in it the

        following Monday to return them.

        I bought this pair – they were very fashionable ones –

        after I saw you were advertising a sportswear sale.

        However, the first time I wore them I realized that there

        were different in colour laces in them.

        When I explained it to the assistant he told me he couldn’t

        give me my money back because I don’t have a receipt.

        I demanded to see the manager but I was told that it

        wasn’t possible because you were on holiday.

        I insisted that as you weren’t there he should give me my

        money back but unfortunately he became extremely rude.

        I enclose the pair of sneakers and I must ask you to let me

        have a full refund immediately (5,6).

        Yours faithfully,

        Stuart Blake                                                                          

              

1. Give at least one reason why you might write to complain to:

  1.  a shop
  2.  a telephone company or the Post Office
  3.  a transport company (taxi, bus, train)
  4.  a builder, plumber or electrician
  5.  a language school

2. Write a letter of complaint

a) Choose a situation from Exercise 1 and make notes.

b) Divide your letter into three paragraphs (see the boxes below)

   Use the expressions in brackets if you wish (5, 6).

   PARAGRAPH 1

Say why are you

complaining.

(I’m writing to draw

your attention to… /to

object to…)

  PARAGRAPH 2

Give background

Information, such as precise details of the

problem, how you

discovered it and how you feel about it.

(I think it’s awful that…; I’m very surprised that such a reputable organization as yours...)

 PARAGRAPH 3

Request action. (I feel

Something ought to be done to…; It’s time you…; I will take further action if…; I demand that you…; Please replace…; I would be grateful if you could…)

                                                  

Speaking

1. Read the dialogue ‘In a clothes shop’. Underline the expressions which help you to buy a necessary thing.

Assistant:    Can I help you?

Customer:   Yes I’m looking for a white blouse.     or

                   No, I’m just looking, thanks.                or

                   I’m being served, thanks.

Assistant:    What size are you?

Customer:   Er, 46 usually.

Assistant:    OK. Here we are. The last one in stock.

Customer:   Great. Where is the changing room? I want to try it on.

Assistant:    It’s down there on the right. Well, how is it?

Customer:   Fine. I’ll take it. Where do I pay for it?

Assistant:    Over at the cash desk.

Customer:   And can I pay by credit card?

Assistant:    Surely.

2. Look at the lines of some conversations in a clothes shop. a) Who says them, the customer or the shop assistant? Put C or A.

Can I try it on?                                            Yes, it feels fine.

Mm, that’s nice.                                           It is a bit too big/small/long/short.      

Medium.                                                       $ 25.  

Can I help you?                                            Yes, I’m looking for a jumper.

Is it the right size?                                        No, I don’t like the colour.

How much is it?                                           What about this one?    

Have you got something bigger?                 That’s the last we have got.

By credit card.                                              I’ll have it, please.

This one is a bit darker.                                I’ll leave it, thanks.

What size are you?                                       What colour are you looking for?

Blue.                                                             Thank you. How would you like to pay?

Yes, the changing rooms are over there.     

b) Match the lines to make short dialogues.

3. Work in pairs. Make a big conversation using real clothes.

                                  

                                           

1. Put the verbs in brackets in the correct form (Present Simple or Present Continuous).

1. We (go) to the seaside every summer. 2. Listen! Somebody (knock) on the door. 3. How often you (wash) your dog? 4. She can’t come to the phone. She (wash) her hair. 5. Where (be) Kate? She usually (sit) in the front row. I (not know) why she (sit) here now. 6. Please be quiet! The baby (sleep). 7. What you (laugh) at? 8. I hardly ever (work) on Mondays now. 9. The countryside (be) wonderful especially when it (snow). 10. Why you (smoke) here? – And where people usually (smoke) in this building?  

2. Each sentence has a mistake. Find it and correct it.

a) I’m going to the cinema tonight.

b) How much you earn in your job?

c) We no wear a uniform at my school.

d) That’s my husband over there. He stands near the window.

e) Sorry. You can’t speak to Jenny. She’s have a bath.

f) Peter is a businessman. He’s work all over the world.

g) At the moment Peter’s work in Russia.

h) Where your sister work? (19).

3. Imagine that you are at a party. Look around and say what the guests are doing and what they are wearing.

4. How much or how many?

1) ……………………………… cups of tea does your father drink at teatime?

2) ……………………………… kittens has your cat got?

3) ……………………………… bread do you eat with soup?

4) ……………………………… books do you carry in your schoolbag?

5) ……………………………… milk did your mother put in your porridge?

6) ……………………………… salt does your granny usually put in your salad?

7) ……………………………… snow is there in the streets of Moscow in winter?

8) ……………………………… skates have you got?

9) ……………………………… moons are there in the sky?

10) ……………………………. children has your aunt got?

11) ……………………………. juice can you drink when you are thirsty?

12) ……………………………. spaghetti does your mother buy?

13) ……………………………. days are there in September?

14) ……………………………. apples grow on your apple-tree?

            

 

The Christmas season has an early start in England. In October the first Christmas cards appear in the shops. As early as the beginning of December, Christmas trees are already glittering in most homes.

Christmas Eve is on the 24th of December. On this day everybody is very busy and in a hurry. On Christmas Eve children hang their Christmas stockings on their beds or fireplace. They wait for Santa Claus.

Christmas Day is on the 25th of December. British people celebrate this holiday with big family dinners. Traditionally they eat Christmas pudding and a big roast turkey. Most people do not go to work on that day.

Every English family sends and receives many Christmas cards. Traditionally there is robin on a card, as it is a Christmas bird. Many years ago postmen had bright red coats. They looked like robins.

Traditionally people put their Christmas presents into boxes. That is why the day on which they give and receive these boxes is called Boxing Day. It comes after Christmas Day. It is on the 26th of December. But the name of this day also goes back to the past when boxes of food and gifts were given to the poor. Today this is a day of relaxation, sporting events, dances or maybe going to the theatre. Families with children often go to see pantomimes – often shortened to ‘panto’ – which is a very popular custom.

Words:

1. glitter – блестеть, сверкать

2. turkey – индейка

3. robin – малиновка

4. poor - бедняки

In this unit you will…

  1.  Read  a story about climbers
  2.  Talk about sports and practice telephoning
  3.  Write an inquiry letter
  4.  Learn about Past Simple and Past Continuous

 Vocabulary

1.

3.

2.

 

7.

5.

4.

6.

1. Match

the sports from the box  

to the pictures 1-8 (there are some extra words in the box). Study the rest of the key words. Use your dictionary if necessary to check the meaning of some ‘sport’ expressions. Learn the words.  

Sports:  horseriding, mountaineering, diving, swimming, skiing, weight-lifting, windsurfing, rafting, rugby, hockey, tennis, baseball, squash, cricket, golf, football, American football, basketball, volleyball, motor racing, running, athletics.  

Place: gym, court, football pitch, skating-rink, circuit, ski slope, track.

Equipment: ski, stick, skate, puck, swimsuit/trunks, bat, dumbbells, ball, surfboard, racket, raft/kayak, racing car.

Ball: throw a ball, kick a ball, pass a ball, hit a ball (e.g. with a rocket), catch a ball, head a ball.

Expressions: play a sport, do a sport, be into a sport, go+Ving (e.g go swimming),to V (e.g. swim), take up a new sport (e.g. I want to take up golf = start)), give up (=stop), support a team, get/keep fit (=keep body healthy),   

Score: n.,v. draw (the same number of goals, e.g. 2-2), We write 2-2, but say ‘two-all’, lead (Brazil is leading Chile 2-1), beat (Brazil beat Chile 2-1).

2. How many kinds of sport do you know? Write down:

5 games where you can hit the ball (with various kinds of equipment).

4 games where you can pass the ball.

3 games where you can catch the ball

2 games where you can kick the ball

1 game where you can head the ball  

3.Organise the key words from the box above and put them in the correct column below.

Sport

Place

Equipment

Swimming

…….

…………

…………

stick, skates, ….

4. Fill the gaps with the correct word. More than one variant is possible. See key words.

do     lifting   mountaineering      motor racing         rafting   play

1) Do you …………………………………….gymnastics?

2) I only …………………………….volleyball in summer.

3) We still like watching …………….……………………...  

4) Jack doesn’t have much opportunity now to go …………

5) Do you still do a lot of weight…………………………….?

6) I plan to ……….(start) golf when I get older.

7) You should ………smoking if you want to be healthy.

8)  You need to take more exercises if you want to ………(get in good condition).

5. Answer these questions. If possible discuss your answers with someone else.

1) What sport do you do/play?

2) Do you take sport seriously or do it just for fun?

3) Are you very competitive?

4) Are you good at any sports?

5) Do you belong to any sport club?

6)Do you like physical training lessons?

7) What kinds of sport competitions are held in your university?

8) Do you like to take part in different competitions?

Grammar Focus

Presentation Past Simple/ Past Continuous  

1. Solve the riddle below.

As I was going to St. Ives,

I met a man with seven wives,

Each wife had seven bags (мешок),

Each bag had seven cats,

Each cat had seven kittens:

Kittens, cats, bags and wives –

How many were going to St. Ives?

by S. Fursenko

See answer p.120

Look at the riddle. Can you translate the verbs in italics?

2.Complete the table with these words: meet,  met, was, were.

 

Past Simple

Past Continuous

Affirmative

I …. a man with 7 wives.

Affirmative

I/he/she was going to st. Ives.

You/we/they were going to St. Ives.  

Question

Did each cat have 7 kittens?

Question

……I/he/she going to st. Ives?

……. you/we/they going to st. Ives?

Negative

He didn’t ……….a man with 7 wives.

Negative

I/he/she……..not going to st. Ives.

You/we/they…… not going to st. Ives.

See Grammar Summary,  p113,114

3. Add names of the tenses from the table to the timeline.

A longer activity ………………tense.

                 

                  

A past event ……………  …… tense .

4. Write the Past Simple of the following regular verbs. Mind your spelling.

Translate and learn the new words if there are any.  

 

1. clean………..

2. stop…………

3. prefer………

4. arrive………

5. climb…………

6. look………….

    7. start………….

8. slip…………..

    9. rub………….

10. tidy………..

11. call………..

12. open……….

5. Fill in the blanks. Translate and learn the new words if there are any.   

Present

Past

Present

Past

be

spend

go

tell

swing

 

was/were

came

took

caught

gave

won

eat

read

write

see

hang

met

swam

sat

got

broke

6. Complete the story with the right form of the verbs in brackets.

Let’s take a look at three of the greatest losers in the history of the Olympic Games.

The first one ……(is/was/were) Shinzo Kanaguri from Japan. He ……(ran/was running) the marathon in the 1912 Olympics in Stockholm. It (is/are/was) an extremely hot day. As Shinzo …………(ran/was running) along under the blazing sun, he ……. (saw/was seeing) a family sitting at the side of the road having a picnic. They ……. (invited/was inviting) him to join them for their meal. After eating he …… (realized/was realizing) that there……. (was/were/is) little point in continuing with the race.

Number two – Eric Moussambani, also known as Eric the Eel. At the Sydney Olympics Eric …….. (set/was setting) a new Olympic record in the 100 metres freestyle. He ……..(won/was winning) his race in the record slow time of 1minute 52.72 seconds. There ……….(are/were) 2 other swimmers in the race, but both of them …….. (are/were) disqualified for false starts. Eric ……….(is/was) just happy to finish his race – it ………(is/was) his first time in 50-metre pool and he had taken up swimming a few months ago.  

Number three is Eddie Edwards – Eddie the Eagle. He ……..(is/was)  the only  member of British ski-jumping team, and he was entered for both 70 and 90 meter jumps. While he ………..(prepared/was preparing) for the Olympics he ……….. (broke/was braking) his jaw and a number of teeth. But at Calgary, he was ready and ……….(came/was coming) last at the 70 metre event. Eddie ……….. (took/was taking) the last place – forty-seven metres behind the winner. «The Eagle doesn’t jump – he drops like a stone», ……….(said/was saying) one Olympic official. At least he ………. (had/was having) a good excuse. Eddie was very short-sighted and ………(wore/was wearing) thick glasses. In the cold mountain air his glasses ………… (misted/was misting) up and he couldn’t see a thing (14).

Reading

1. What risky sports do you know? Make the list of risky sports. Compare your list with others.

2. Skim through the first paragraph and say what the text is about then read the text and check your guesses.  

SPORT OR CRAZINESS?

Dough Scott climbed the Ogre, an 8000-metre mountain in the Himalayas with a friend. On July 13, 1977, they were on the top of this mountain. They were the first men on that mountaintop. They were very happy.

They had to go down quickly when it was getting dark. On the way down Scott made a mistake. His foot slipped on the ice and he hung on the rope, which swung him against a big rock. He broke both his legs.

The two men could not go on during the night and they could not sleep. It was much too cold for that. They knew that they would never wake up again at 40 degrees below zero. They took off their boots and socks. They rubbed their feet all night. Next morning they went on down. For Doug Scott this was a painful thing. He could not walk on his legs. He had to crawl all the way.

Later they met two other climbers who were looking for them. When it began to get dark again they stopped in a snow hole and ate the last food they had. That night a terrible snowstorm started. The storm lasted two days, and the climbers could not go on.

On July 16 they started again. They were hungry and tired. That is why they made more mistakes. Scott’s friend fell and broke his ribs.

There were more snowstorms. They spent the nights in a small camp. For Scott and his friend it was the sixth day without food. They were looking forward to their main camp – only one more day to go down.

They got there on July 20. The storms had destroyed the camp. There was nothing left, no food, nothing. There was another camp 7 kilometers away.

Scott had to crawl over sharp rocks all the time. His knees were bleeding and they were dirty. He and his friend needed a doctor.

They found the other camp empty, too. But there was food. Their friends had gone to the nearest village to find help. The next day they came back with some men from that village. They carried Scott and his friend to a small airfield. Scott had lost 18 kilos. But he was alive. And he did not give up climbing. “It’s the most important thing in my life”, he said (10, 21).     

3. Read the statements. Decide whether each statement is true or false (See p.102).

  1.  Doug Scott climbed the Ogre, an 8000 meter mountain in Himalayas.
  2.  On July 13, 1977 they began to climb up the mountain.
  3.  On the way down Scott broke his ribs.
  4.  Two men could not go down during the night. It was much too cold for that.
  5.  Scott had lost 16 kilos.   
  6.  When it began to get dark again they stopped in a snow hole.
  7.  Scott gave up climbing.

4. Pick out the sentences from the text explaining why it happened:

  1.  They were very happy
    1.  They had to go down quickly
      1.  He broke both his legs
      2.  Scott had to crawl all the way
      3.  The climbers could not go on
      4.  On July 16 they made more mistakes
      5.  There was nothing left
      6.  Their friends had gone to the nearest village.   

5. Answer the following questions:

  1.  Why did Scott and his friend feel very happy?
    1.  How did it happen that Scott broke both his legs?
      1.  What did they do during the night not to get frozen?
        1.  Where did they find shelter from a terrible snowstorm?
        2.  Why did they make more mistakes?
        3.  Why did their friends have to go to the nearest village?  

6. Reproduce the events in chronological order; the tips from the following table help you.

Doug Scott

1. were the first

2.  had to go

  

3. broke  

4. could not walk

5. they met

6. when it began to get dark again

7. got to the main camp

8. there was no  

9. Scott had to crawl

10. needed a doctor

11. had lost

12.  did not give up

7. What impressed you?

  1.  Their  perseverance
    1.  Strong desire to achieve their aim
    2.  Difficulties they had to overcome   

 

8. What conclusion can you make after having read the text?

- in the name of glory people can do crazy things

- there are people who cannot live without sending a challenge to nature

- Scott and his friend performed a heroic deed overcoming the difficulties.

  1. If you have a devoted friend it is easy to overcome any difficulties.
    1.  

9. Are you for or against risky sports? Discuss each of the arguments in the table carefully. Think of any new arguments you can add and come to a conclusion acceptable to everyone in your group. See Language Support p103.

For

Against

  1.  Sport is very prestigious and you can easily gain popularity.
  2.  Make your character strong
  3.  

    4.

  1.  Sport career is not a steady one; any injury can easily ruin it.
  2.  A sportsman works with all his might at one's full potential.
  3.  

    4.  

10. What is your own attitude to the events described in the text? Why do people go in for risky sports? Discuss your ideas with the class. Choose the best of them and add  to the graph.  

11. Rewrite the story and give

your own ending to it.

Share your ideas with your group-mates.

Writing

Opening and closing a letter (5).

1. For each of the following openings say:

  1.  whether the letter is personal or semi-formal.
  2.  what the purpose of the letter is.

One is done for you.

a) I am writing to complain about the service I received …semi-formal

b) I was so sorry to hear about your accident.

c) Thanks for the lovely present.

d) With reference to your advertisement in the Evening Post, I would like more details..

e) Following our telephone conversation of yesterday I would like to place an order….

f) Great to hear the news about the baby!

g) I would like to apply for the post of ..

job application

complaint

asking for information

sympathy

congratulations

ordering goods

thanks

2. Which of the following would be suitable ways to close:

a) a semi-formal letter?                                  b) a personal letter?  

1) I enclose a stamped addressed envelope and cheque for….

2) I look forward to hearing from you at your earliest convenience.

3) Hope you’re keeping well.

4) I hope you can settle this matter to my satisfaction as soon as possible.

5) Best wishes.

Mr. Michael Jefferies

6571 South 23 Road.

Norfolk, NJ 088567

Mr. Jonathan Freedmann

Senior Manager of

Mortimer Cross Inn

736 sixth Avenue

Bath, WI 573627  

3. Study the envelope. Find: 1) Zip Code in the mailing address; 2) the addressee; 3) the addressee’s company name; 4) the street name in the mailing address; 5) the town the letter comes from; 6) the Zip Code in the return address.  

4. Asking for information (inquiry).

Mike wrote a letter to the place which advertised flying holidays. The paragraphs of his letter are in the wrong order. Put them into the correct order. In which paragraph does he:

a) talk about his flying experience?

b) say why he is writing?

c) ask for more advice?

d) speak about practical matters?  

5. Write a similar letter applying for a weekend course which you would be interested in.  

Dear Mr. Freedmann,

I wonder if it would be possible to begin with 2 days gliding  instructions and then have 2 days parachuting instructions followed

1. by 2 days flying. I would also like your advice on how many days

you recommend for beginners to get an idea of gliding and

parachuting.

I would prefer to come the week of April 7th -14th and I would be grateful if you could tell me how much this course costs and give

2. me more details about living accommodations.

3. I look forward to hearing from you. I enclose a stamped

addressed envelope.

 

I am writing after seeing your advertisement in the newspaper for

4. parachuting, flying and gliding courses. I am interested in having

further information about these courses.

I had 25 hours flying instructions at an aerodrome near my home and

5.I passed my exams in air law and meteorology last year. I have no

experience at all, however, of parachuting and gliding (5).

Yours faithfully,

Mike Jefferies

 

    

 

Speaking

1. Read a telephone conversation between two people. 1) Write down phrases which can help you:

1) answer the phone……………………………………………………………………

2) say who you are…………………………………………………………………….

3) ask to speak to somebody………………………………………………………….

4) ask somebody to wait………………………………………………………………

5) ask about plans………………………………………………………………………

6) make suggestions……………………………………………………………………

7) reject suggestions…………………………………………………………………..

8) accept suggestions………………………………………………………………….

9) finish the call………………………………………………………………………..

10) make an arrangement……………………………………………………………...

2) Learn the phrases and act out the dialogue  

Mother: Hello. Speaking.

Arnold: Hello, Mrs. Tomson . This is Arnold.  

Mother: Ah, hello Arnold. How are you?

Arnold:  Fine thanks. Can I speak to Lucy, please?

Mother: Yes, just hang on a second.

Arnold:  Thanks.

Mother: Luuucky! This is Arnold. (Shouts away from the telephone)  

Lucy: Hello.

Arnold: Hi, Lucy. This is Arnold. What are you up to on Saturday evening?

Lucy:  Saturday? I’m not sure. Why?

Arnold: Well, There is a new film on at the cinema. Would you like to go?

Lucy: Well, I can’t…. mm…I have a music lesson on Saturday evening.   

Arnold: Oh it’s a pity! Who else can I ask?

Lucy: You can ask Lily. She likes films with Jennifer Lopez in the main role.

Arnold: Good idea! But I can’t remember her number.

Lucy: It is 81519014465.

Arnold: Thanks. Do you fancy doing something on Friday evening?

Lucy: mmm. Maybe.

Arnold: Well, it is the football match at Crystal Palace at 10:00 a.m. Manchester v. Liverpool. I have 2 tickets. Do you want to come?

Lucy: it sounds fun. It is cup final, isn’t it?

Arnold: Year, I support Manchester. They are really great players!

Lucy: Year. Oh, Arnold, I’d better go now. I have lots of homework to do.

Arnold: OK. Let’s meet at 9:00 outside the Palace.

Lucy: Right. See you tomorrow.   

Arnold: See you.

2. Dialogue 1. Work in pairs.  Act out a telephone conversation with your partner and plan the weekend. Follow the steps:

1)  Think of things that you would like to do this weekend in your area.

Friday afternoon –

Friday night –

Saturday morning – Saturday evening

Sunday morning –

Sunday afternoon –

2) Prepare the questions to find out your partner’s plans. Be ready to share yours, then come to agreement. Use the modal and expressions from ex.1.

3) present your dialogue to the group .

3. Dialogue 2. Work in pairs. Imagine that one of you is a coach of a local football team. The other one is a journalist from the local newspaper and he/she is in charge of sport column. The journalist point of view doesn’t coincide with the coach’s one.  

Stage 1 

Journalist: Telephone the coach of your local football team and interview him/her about the game they played and the plans.

Coach: speak about the game, players, reasons of loosing/winning, draw up plans and offer some ways of changing the situation to the better.

Stage2

Journalist: Prepare an article based on the interview. Write about the last match of your local football/hockey team. Comment on their game strategy, players, reasons of loosing/winning the game etc. Share your personal point of view on the problems which differs from the coach’s views.   

Coach: Give account of your work and the work of your team. Prepare a report about the played game. Comment on game strategy, players, reasons of loosing/winning the game etc. Show that you disagree with the journalist’s views.  

Stage3           Share your ideas with your group-mates. Who do they agree with?      

4. Interview. Study the table.  It shows the most popular sports among adults in Britain.

Were there any surprises?  What would the same list in your country include?

Outdoor

Indoor

Walking                                   18.6%

Billiards                                            8.0%

Swimming                               3.7%

Swimming                                         7.2%

Football                                   2.7%   

Darts                                                  6.9%

Golf  2.2%

Yoga                                                  3.0%

Athletics                                  2.0%

Squash                                               2.5%

Fishing                                  2.0%

Badminton                                        2.2%

Cycling                                    1.8%

Table Tennis                                      1.4%

Interview your friends and find out:

a) What are the most popular sports in your town? b) What are the most popular sportsmen? c) Do they support any teams? What teams? d) What are the most popular sport programs? c) What sports do they do/play and how often?

Prepare you results in the form of a graph. Displays your graphs on the wall or pass them to other students to look at and give your comments on them. Which was the most interesting survey?

 1. Complete the conversations. Use the past simple or the past continuous of the verbs in brackets.

a) POLICEMAN: What ………you ……(do) when the accident ……..(happen)?  

   COLIN: I ……(be) at the bus-stop. I ……………….(wait) for a bus.

   POLICEMAN: …………you ………(see) the accident?   

    COLIN:                 No, because I ………………(read) the newspaper.

b) NICOLA:I …….(telephone) you at 9 o’clock last night, but you were not at home.

   MARTIN: 9 o’clock? I ……………..(sit) in a café, drink hot chocolate.

c) TRACY: Pardon? I ………..(not hear) you. Could you repeat that please?

    NEIL: I ………(not talk) to you.

    TRACY: Who ……….you ………(talk) to?

    NEIL: Sarah.

    TRACY: Sorry (17). 

2. Put the verbs in brackets in the correct form (Present Simple, Past Simple, Past Continuous).

Before Vinnie Jones ……..(become) an actor he …….(be) already well known as a soccer player. In fact, he ... …(be) still more famous for his soccer kills than as an actor. For much of his career he …….(play) for Wimbledon. They ……(be) not as successful as Manchester United, but while he …….(play) for them they beat Liverpool and ….. (win) the Cup. Basically, Vinnie ……(be) a good player, but he ….(be) rather violent. For example, on one occasion, he …..(tell) another player he would tear his ear off. And another occasion he ……..(try) to bite the nose of sports journalist. Believe it or not, there ….(be) another side to him. If you met him you’d probably like him  - he ….(be) a lot nicer than many people think. He ….(be) a happily married family man, devoted to his son and step-daughter (14).          

3. Put in a preposition (on, to, about, for, at) where necessary.

1) Your brother complains…….. you. He says you always laugh…….. him, never speak …. him, never answer…..his questions. 2) They didn’t want to listen…..me. 3) Wait ….me. I’ll come back in a minute. 4) Tracy is always late ….school. 5)When did the accident happen …you? 6) I would like to apply …… the post of senior foreman in your factory. 7) Your success depends …..you, if you can overcome these difficulties you’ll win the Cup.         

4.The text has 7 mistakes. Find the mistakes and correct them.  

While in 1961 only 24% of Americans practisd some sport, today almost 50% do some sort of physical exercise every day. On jogging tracks, in diet clinics and health restaurants they trys to rejuvenate their bodys. Smoking figures goes down: 1.8 million smokers given up cigarettes in 80s. There are about 20 million overweight Americans. They want to look more good and more younger.        

5. Match the information from the envelope to its meaning. One is done for you (28).

   6

6. Refer to the table of sports statistics. Complete the sentences using the comparative forms of the adjectives + than  

Born

Height (m)

Weight (kg)

Cathy Freeman

16.02.73

1.64

52

Shaquille O’Neal

06.03.72

2.16

141

Michael Schumacher

03.01.69

1.74

74

Raul

27.06.77

1.80

68

Inge de Bruijn

24.08.73

1.74

55

Venus Williams

17.06.80

1.87

76


1) Shaquille O’Neal (tall)  Raul …………………………………………………

2) Venus Williams (heavy)  Michael Schumacher………………………………

3) Inge de Bruijn (young) Cathy Freeman………………………………………

4) Raul (old) Venus Williams…………………………………………………..

5) Cathy Freeman (light) Inge de Bruijn………………………………………..

6) Venus Williams (short) Shaquille O’Neal……………………………………

1. Why are the Games called “Olympic”?

a) they started in Olympia, Greece.

b) in the honour of Greek Gods.

c) in the honour of Olympus

2. What was Olympia?

a) Greek mountain.

b) Greek town.

c) summer camp near Magnitogorsk.

3. Who were the Olympians?

a) Greek sportsmen.

b) Greek who lived near Olympus.

c) Greek mythological Gods.

4. When and where did the original Olympic Games begin?

a) in Greece in 776 B.C.

b) in Greece in 767 A.D.

c) in Belgium 1920

5. Who founded the modern Olympic Games?

a) Heracles.

b) the Baron Pierre de Coubertin.

c) Greek Gods.

6. What was the first Olympic competition?

a) wrestling.

b) javelin-throwing.

c) foot races.

7. When did women start competing?

a) in 776 B.C.

b) in 1912

c) in 767 A.D

8. What do five interlocked rings symbolize?

a) rainbow colours.

b) first five competitions (wrestling, athletics, javelin-throwing, running, art)

c) five continents united into the Olympic movement.

9. What is the Olympic motto?

a) “Faster, Higher, Stronger”

b) “Let the strongest win”

c) “Nothing ventured, nothing gained”

10. Can you match the colors of the Olympic rings to the continents?

Blue                             Asia

Yellow                         Europe

Black                            America

Red                               Africa

Green                        Australia

In this unit you will…

  1.  Read about historical places of London  
  2.  Talk about sights and make an excursion of a town
  3.  Filling up a registration form and  Disembarkation/ Embarkation Card
  4.  Learn to speak about future (Future Simple).

Vocabulary

  1.  a) Look at the pictures. Where are                                            

these places? What do you know about them? How long will it take you to get to each place from where you live? How would you get there: by train, plane or on foot? Use some of the key words from the box.

        b) Study the key words carefully. Practice them through exercises 2- 6

Describing places: fabulous; ancient; magnificent; to play a historic part (in); to be worth seeing (be worth +ing or noun);

Buildings: ruin(s); church, palace; temple; statue; castle; cathedral; galleries; historic monuments

Tickets: single; return, open ticket.

Transport: bus, coach, train, plane, car, taxi, fixed-run taxi

Verbs: get/take a bus, ~ taxi, ~ train, ~ plane; go on foot; go by car, ~bus; get on/off the bus, ~ train, ~ plane; get on/out of taxi; miss the bus, ~ train; drop a person; leave; how can I get to..? be full up; run (about buses and trains not ‘go’); go on a sightseeing tour; take photos.    

Trains: fast train; stopping train.

Air travel: departures board; flight, flight number; check-in-desk (weigh your luggage there); Disembarkation/ Embarkation Card; excess baggage; passport control; first class, business ~, economy~; departure lounge; gate; delay; take off; land; baggage reclaim; go through customs; declare (e.g Do you have anything to declare?); purpose (e.g. What is the purpose of your visit?)   

2. Complete the phrases bellow using the words from the table.

1)……….. ticket                   4) passport ……………       7) first ……….

2) excess ………                  5)  …………. lounge            8) ……………..card  

3) flight……….                    6)departures ………….        9) baggage………..   

3. What do you call these?

  1.  The card you fill in when enter certain countries.
  2.  The place where you collect your luggage when your plane land in the airport.  
  3.  One way ticket.
  4.  The place where you go when you arrive at the airport with your luggage.  
  5.  It shows flight numbers, departure times and delays.
  6.  You have to pay it if your luggage is very heavy.
  7.  The plays where you go after passport control and where you wait for your plane.

4. Underline the correct word in brackets.   

  1.  How can I (get/come) to the nearest post office?
  2.  I couldn’t get on the bus, because it was (full up/empty).
  3.  If you don’t want to (pass/miss) the train, you should (catch/take) a taxi.
  4.  After the plane (landed/took off) the stewardess gave us some tea.  
  5.  The 18:30 (journey/flight) is delayed.
  6.  The trains to London (go/run) every hour.

5. Are these statements true or false about your country? Give your reasons.

  1.  Trains are more comfortable than planes.
  2.  Train fares are cheaper than air fares.
  3.  Fast trains are clean and comfortable.
  4.  City buses are very punctual.
  5.  Plane is the safest means of transport.

6. Work in pares.

1) Travel Agency. Complete the conversation with the words given in brackets ( first,  business,  economy,  return ticket,  leave,  leaving,  book,  flight (2)); then act  it out

Agent: Travel Agency. Good morning.   

Smith: I’d like to ……… an open …….. ……from New York to Berlin, please.

Agent: What date do you wish to travel?

Smith: ……….. New York on Friday 21st September.

Agent: There are 2 ………..The first one is at 9:30 am and the second - at 7:30 pm.

Smith: I think I’ll take 7:30 ……..and from which airport does it …….?

Agent: It leaves from San Antonio.

Smith: How much does it cost?

Agent: Which class……, ……. or ….?

Smith: Business, please.

Agent: it is fifteen hundred dollars.

Smith: O.k. Can I pay by credit card?

Agent: Yes, ..and your name please?

Smith: Mr. Smith, John Smith.

Agent: Your tickets will be ready in an hour.

Smith: Thank you. Good-bye.

2)  At Customs. Think about the typical conversation at customs. Make a list of possible questions and answers. Act out the dialogue

Optimist or Pessimist?

1. How do you see your future?

a) You will probably live to the age of 90, full of energy.

b) You are quite likely to get run over by a bus any day, so it is not really worth thinking about.

c) You are looking forward to retiring and enjoying an easy life. You are sure to have some problems, but not serious.

2. Someone you work with invited you to a party. How do you feel?

a) Very excited. You are sure to meet lots of new and interesting people and have a great evening.

b) You will probably stay at home because you certainly won’t know anyone there and it is likely to be deadly boring.

c) You are fairly convinced that you will enjoy it. Your new colleague seems friendly enough and it is inevitable that you will meet at least a few new faces.

3. You are going for a picnic with friends.

a) You are sure it will be a beautiful, sunny day – the hottest this year.

b) You expect it will rain. It always does when you plan something nice.

c) It’s quite possible that it will be warm and there is a fair chance that you’ll catch at least a little sunshine.

4. A minute ago you completed a psychological test about how positive thinking can influence you the rest of your life.

a) It’s unlikely that anything negative will never happen to you again. It is all in the mind!

b) What rubbish! How can you think positively when so many terrible things are certain to happen to you?

c) You are not convinced that it will change your life but you’ll probably try and adopt a positive outlook and see how long it last.    

If you chose mainly a

Lucky you! You always look on the bright side of life! The future looks good.

If you chose mainly b

Cheer up and stop being so miserable. Things aren’t as bad as you think

 If you chose mainly c

You are very logical. There won’t be any surprises for you tomorrow.  

Grammar Focus

                                    a)                       b)        

    

              

                                                                                      What will you look like in

                                                                                              10 years? Choose a or b.

1.Scientists say  that people with

positive thinking live longer.

Do you think there is

a grain of sense?

What about you? How long you

think you could live?   

Are you optimistic or  

pessimistic about your future?

Do the psychological

test and find it out.  

2.. What do the words in bold

type mean? Do they refer to the

past, present or future?

See Grammar Summary, p.114

3. Use the marked words from the

test and complete the sentences:   

a) We ………at Bitacora hotel

when we come to Adeje.

b) John ……in London some

years, before he completes

his studies.

c) Weather-chart makers say

that it ……in the evening, so

don’t forget to take your

umbrella.

d)If you don’t stop it immediately

sooner or later a terrible

accident  …….to you .

e) Nobody can say for sure

…    cloning …..our  life

to the better?

f) Jane is very reasonable, I think

there ……any surprises for her.

4. Read Jane’s diary. What does she write about her life at the moment and her future?

Sunday 15th

Now I am 20. I am a nurse at the local hospital. I also study at college. I have to work to earn some money for living and studying. Every day after my classes I go to work and come back home late at night. Then I do my homework and go to bed. I have a friend Joe. We work together. Next weekend he invited me to a party. I think it will be rather interesting. Tomorrow I’ll go shopping to buy a dress for the party and maybe some other things. I’ll also go to a hairdressing saloon on Saturday evening. I will look my best. Of course I hope to charm him and probably in some years he will marry me.

       

 

Are these statements true or false? Correct the wrong sentences. Use will or will not (won’t).

1. Next weekend she will be at college. ……………………………………………….

2. She thinks that the party will be very interesting. …………………………………

3. She will go to a hairdressing saloon tomorrow      ……………………………………

4. She will look her best. ………………………………………………………………

5. She will be 20 next year. ……………………………………………………………

6. Joe will probably marry her. ………………………………………………………

And what about you? Where will you be next month, year or in 10 years? Write sentences about yourself.

Next morning…………………………………………………………………………

Next week ……………………………………………………………………………...

Next summer …………………………………………………………………………..

In 5 years from now ……………………………………………………………………

In 10 years from now ………………………………………………………………….

In 2014 ……………………………………………………………………………….

5.Do you believe in horoscopes? Read this horoscope. Will it be a good or a bad week for Aries?

Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn, Aquarius, Pisces.

ARIES (March 22 to April 20) This week will be difficult for you. You will have a lot to do and your friends will need your help. Try not to lose your head and be patient on Wednesday the situation will change for the better. On Thursday you’ll get an opportunity to display your talents. Your charm will help you to gain popularity and you will probably solve all your financial problems.     

Now choose the star sign for another person in your group and write a horoscope.

   Reading

Useful Words:

pub – бар;

AD - нашей эры;

conqueror завоеватель;

plague – чума;

Guildhall -  ратуша

sights- достоприм-ности;

hub - центр (событий, внимания, деятельности);

destroy – разрушать;

rebel - бунтовщик, бунтовать.

1. What do you know about London?

1) How many people do you think live in London?

     a) 5.5 million b) 7.5 million c)9.5 million.

2) How many tourists visit London every year?

    a) 5 million b) 7 million c) 9 million.

3) What is the oldest building?

    a) Tower of London b) Guildhall c) St Paul’s Cathedral.

4) Match years to the number of people lived in London (see key )

1509              1600               1665,                 1881

 100000        200000          3 million           50000

2. Read the text and check your answers.

 

THIS IS LONDON!

1) Every year, more than nine million people come from countries all over the world to visit London. They go to the theatres and museums; they look at interesting old buildings, many of them hundreds of years old; they sit or walk in the beautiful parks, or have а drink in а pub. They go to Oxford Street to look at the shops, or to Harrods. Two million visitors go to the Tower of London. А million come go to see St. Paul's Cathedral. Yes, London is а big and beautiful city with lots to see and do.       www.lcblondon.com

But how did it all begin...?                                                                                                       

2) The name London comes from the Romans. There were people living here before they came, but we do not know very much about them. The Romans came to England in AD 43. They built houses and other buildings and made а town next to the River Thames. They called the town Londinium. They built а bridge over the river, and ships came up to Londinium from the sea. The town got bigger and bigger. Important new buildings went up, and you cаn see some of the Roman city wall today, near the Museum of London. It was а rich town with about 50,000 people living in it. But soon after AD 400, the Romans left Londinium to go back to Rome, and nobody lived in the town, for many hundreds of years. The buildings began to fall down. Danish soldiers destroyed more buildings nearly five hundred years later. King Alfred was king of England then. Не got the Danes to leave London and his men built the town again. In 1066, William the Conqueror came to England from France to be king. Soon after, he began to build the Towеr of London. When Henry the Eighth was king in 1509, 50,000 people lived in London again. Bу the уear 1600, there were 200,000, but а lot of them lived in old and dirty buildings. In 1665, 100,000 people died from an illness called the plague. This was called the year of 'The Great Plague'. А year later, in 1666, there was а big fire - The Great Fire of London. It began in а house in Pudding Lane, near London Bridge. More than а quarter of а million Londoners lost their homes in the fire. It destroyed St. Paul's Cathedral and eighty-eight other churches the only building which survived was Guildhall, because it was build out of stone. But the fire also destroyed most of the worst old buildings, and the new houses that went up after this were better for people to live in. А new St. Paul's Cathedral was built between 1675 and 1711. Вy 1881, more than three million people lived in London.

3) Today, London is one of the world's leading business, financial and cultural centres with an official population of 7.5 million people. It is an international transport hub, with five international airports and a large port. It serves as the largest aviation hub in the world, and its main airport, the multi terminal Heathrow, carries more international passengers than any other airport in the world. It also has Europe's largest underground railway system when measured by route length.  

4) The city’s tourists attractions are sights you’ve heard about all your life. You will want to see them all but some are absolute musts: The Tower of London that served as a castle in wartime, a king's residence in peace time, and, most notoriously, as the prison and execution site of rebels; Huge St. Paul's Cathedral, built by architect Sir Christopher Wren, can take hours to wander through if you're in the right mood. The other famous top attraction - church, Westminster Abbey, is where royalty are crowned and some are buried. Across the street from the abbey is Big Ben clock tower, attached to the Houses of Parliament – the home for the British government. When you are tired of looking at buildings you can walk in one of London’s beautiful parks: Hyde Park with a lake in the middle called the Serpentine, you can listen to the speakers at Speakers’ Corner there; Regent’s Park is the home of London Zoo; in Kensington Gardens you can see the statue of Peter Pen. There are many other sights in London which are worth seeing (9, 23).

3. Read the text carefully. What paragraph contains the following information:

1) London experienced plague and devastating fire.

2) Lots of people visit London every year.

3) London is a major tourist destination, with world heritage sites and numerous iconic landmarks.

4. Answer these questions:

1) How old is London?

2) What river flows through London?

3) What does the word ‘London’ come from?

4) Who was the king of England in 1066?

5) Who built the Tower of London?

6) When was ‘The Great Fire’ of London?

7) Where did the fire start?

8) How many people died from ‘The Great Plague’?   

9) When was St Paul’s Cathedral built?

10) Who was the architect of St. Paul’s Cathedral?

11) What places does the author of the article advise to visit?

12) What if your friend comes to London in summer what places will you advise him to visit? Why?  

5. Complete the notes about London with the information from the text. Use your notes to talk about London

1. INTRODUCTION/HISTORY

City:  

Original name:

Population:

History: founded in                             by

2. THINGS TO SEE

Places to visit:

3. THINGS TO SEE

Shopping:

Going out:

Walking:

6. Make the same page about your town and tell your friends about it.

1. INTRODUCTION/HISTORY

City:  

Original name:

Population:

History: founded in                             by

Landscape:

2. THINGS TO SEE

Places to visit:

3. THINGS TO SEE

Shopping:

Going out:

Sports:

Writing

Filling up the Disembarkation/Embarkation card

(Landing card)

 1. Imaging that you have a one-week holiday. You decided to go to Tenerife Island (Spain). You are leaving today; your flight number is 806. You are going to stay at Grand Tenerife Hotel in Las Americas. In the plane you are given the  D/E card (Disembarkation / Embarkation Card) to fill up.  Foreign visitors* arriving in European countries are required to fill up a form known as the  D/E card. This card looks somewhat like this one on the left.

Try to complete this card. If you have difficulties see p 107.

1) At the immigration counter, the visitor must present the completed D/E card together with his/her travel document to the Immigration & Checkpoints Authority officer. D/E card indicates the period that the visitor is allowed to enter and stay in the country.

2) All D/E cards must be completed neatly and in capital letters.

3) You should complete only the first and the last part of the card if you travel by plane, train or ship. The second is for people who travel by car.

4) The first part contains personal information, the date of your arrival, flight number and the place (hotel, city) you will stay.

5) The last part contains information about your departure.

  

6) Keep this card in your possession. It must be surrendered on your departure.

2. Imagine that you are tourists traveling not in a group but as individuals, who arrived in Tunis, the capital city of Tunisia. You are now at a police station. You should register

as foreign visitors and fill

up the form on the left.

No one at the police

station can understand

Russian or English, but the

police officials understand

why you’ve come and

they’ve given you this

registration form to

complete.

1) Every blank on

the form  must be filled in.

2) No question can be

ignored and left

unanswered.

3)When answering questions

2 and 14, the Muslim calendar

must be used. It is now

the year 1427

4) check your form

on p.105.

3. Answer the questions:

1) How did you feel

during the exercise?

2) Did the information

about Muslim calendar

cause you any

problems?

3)Was any information

in the form confusing?

If so, what?

4) Do the questions

make sense? Why do you

think they are asked?

5) If you wanted to obtain

information about a

visitor to your country,

what questions would

you ask?

Speaking

1. Organize a tour of a city. 

Work with your partner. Imagine that you are guides and you are going to make a tour of London, Washington, Chicago (33), Moscow (34) or another city (choose one you like) with a group of tourists.

 

Stage 1

1) Decide what kind of excursion it will be (walking, bus or boat tour).   

2) Search the internet and find information about sights of the chosen town.

3) Choose 5 or 6 places you like. Remember that if it is a working tour the places you are going to visit should not be too far from each other.

4) Collect pictures and information about the places you’ve chosen.

Stage 2

1) Organize the information you’ve found with the help of Microsoft Office Power Point. Use pictures to make it interesting and more real.

2) Write some questions about the sights you are going to tell about and use them as a feedback at the end of your excursion.

Stage 3

1) Present your excursion to the group.  

2) Ask the students questions you’ve prepared. Help them if they failed to answer.

Stage 4

1) Listen to the other students in your group and answer their questions after virtual excursions.

2) Share your opinion about the work of the other students in your group. Whose excursion was the most impressive, interesting or informative? Give your reasons.

3) Vote for the best excursion.

1. Say what you will do:

1) When I graduate from the university I l……………………………………….

2) When I have my house I ……………………………………………………….

3) If I learn English I ……………… …………………………………………….

4) When I am 80 I ………………………………………………………………..

5) When I marry I ………………………………………………………………..

6) Next year I ……………………………………………………………………

2. What do you say in the following situations?

1) You are going to London for a week. Your mum is worried about you. You say:  Don’t worry about me, Mum. I ……….every day.   

2) Your sister promised to see you on Friday. It is Friday and you say to your husband: Don’t forget that my sister ………….

3) You want to know about your friend’s weekend plans. You ask:…………..at the weekend?  

4) You parents are leaving to Moscow and you have to stay at home all the weekend and look after your little sister. You say to your friend: I…………………………….

5) Your friend will have a party on Friday, but you can’t come, because you have to read for your exam. So you say: I’m sorry I can’t come, because I………………….   

6) Your Mum looks tired, you say: Sit down I …………………………some coffee.

3. One of the passengers, as he said was robbed at the airport. Fill in the gaps in his evidence. Where he could be robbed? Do you believe him? Give your reasons. Make up your own ending to the story.  

At 15:00 I arrived at their airport, I looked at the …………which showed the ….. number AS 806,  ……..times 18:30 and destination. Then I went to …….. to weigh my luggage. It was more than 20 kilos and I had to pay ……Then I went through ………where a custom official check my luggage and customs declaration. It was a business trip and I had 10000$ with me. There was a long queue at ……….and I spend 30 minutes before they could check my passport. After that I went to ……….to wait for my plain. There was a one-hour …… and I decided to buy some souvenirs in the duty free. There were so many departments and really cheap things that I spend two hours there. When I was ready to pay for the present I‘ve chosen for my family I came to a cash desk and open my case. To my horror there was no money at all. So I      

4. Brain of Britain Quiz.

Do the test and see how much you know about this country.  

1) What is the highest mountain in Great Britain?

a) Ben Nevis; b) McKinley;  c) K2.

2. What is the approximate length of the Thames?

a) 209 km; b) 338 km; c)1076 km.

3. Who wrote “Winnie the Pooh” and “The House at Pooh Corner”?

a) W. Shakespeare; b) C. Wren; c) A. Milne

4. In what year did the Great Fire of London take place?

a) 1254; b) 666; c) 1666.

5. When was the first underground railway opened in London?

a)1957; b)1863;  c)1334.

6. Where would you find Speakers’ Corner?

a) Hyde Park; b) Greenwich Park; c) Regent’s Park   

7. How did King Charles I of England die?

a) He was beheaded; b) he was poisoned; c) he died a natural death.  

8. Who was Lord Horatio Nelson?

a) British admiral; b) British writer; c) British king.

9. Where was William Shakespeare born and where did he die?

a) In London; b) in Stratford-upon-Avon; c) in York.   

10. Which countries does Great Britain consists of?

a) England and Scotland b) England, Scotland, Wales, Northern Ireland c) England and Northern Ireland.

11 What is the oldest university of Great Britain?

a) Cambridge; b) Oxford; c) University of London.   

12. What is the oldest building in London?

a) Guildhall b) Westminster Abbey; c) St Paul’s Cathedral.

                                  

In this unit you will…

  1.  Read about a traditional American wedding
  2.  Talk about weddings
  3.  Write a wedding invitation
  4.  Learn about Modal Verbs

                                    


1
. Look at the picture (26).                                                                                       

What can you say about these people? What are they wearing? Are they happy?

What kind of celebration do they have? Use the key words from the box.

People: bride, groom, best man, bridesmaid, guest, photographer, flower girl, minister, toast-master, priest, couple, spouses.

Clothes and accessories: wedding dress, veil, tuxedo, morning suit, ribbon, wedding          bouquet, ring, garter.

Places: chapel, church, registry office, altar.

Expressions: get married, wedding ceremony, get engaged, hen party, stag night or bachelor party, pronounce, wedding march, sign the register, throw confetti and rice, wedding reception, cut the wedding cake, make a speech, honeymoon, decorated car, throw bouquet to, huge cars in the wedding procession, organize a luxurious event, obligatory part of the wedding, invite many guests, modest celebration, receive gifts, religious ceremony, secular event, exchange rings, wedding service, wedding night, divorce.

2. Fill the gaps with the correct word. Use the words from the box.

In Britain people …………… either in church or in a …………. . There are special names of some of the people in the ……………… . The woman who is getting married is called the ……………. and the man is called the …………. . The man has a male friend with him called the ……………… and the …………… has some female friends called the ………………… It is traditional for the bride to wear a long white …………. and a white ………….. and to carry flowers in a ………… . The groom wears a ……….. or sometimes a …………… .

The groom arrives at the church first and waits inside, near the ...........…, with the ……………….. . Just before the …………………… begins, the …………… arrives at the church in a car with her father. The car is usually an expensive car decorated with ……………. .

When the bride and groom are together at the altar the …………… or …………….  begins the …………………… . During the service the bride and the groom exchange ……………………. . The ………… or ………… asks the bride and groom in turn: “Will you have this man/woman to be your wedded husband/wife?” At the end of the ceremony, the …………. or ……………. says: “I ……………… you man and wife”. The bride and groom then sign the ……………. .

Outside the church, the friends of the bride and groom throw …………… or ……… over them. Then everyone usually goes to a hotel for the ………………… , which is a special meal. During the meal the bride and groom cut the …………….. and give it to their ……………. .

Before the ……………… ends the bride and groom usually drive away to another hotel to spend their ………………. before beginning their ……………… .

3. Match the words on the left to the meanings on the right.

  1.  wedding reception                       a girl helping the bride
  2.  hen party                                     a special jacket for a wedding’s celebration
  3.  garter                                           a holiday for ‘just married’
  4.  toast-master                                 a party given after the wedding ceremony
  5.  stag night (bachelor party)          a part at the front of the church
  6.  register                                        a man helping the groom  
  7.  honeymoon                                 a party before the wedding for a bride’s friends
  8.  tuxedo                                         a man whose role is to entertain guests
  9.  wedding march                           a book for the official record of the marriage
  10.  bridesmaid                                  a band worn round the leg
  11.  best man                                     a party before the wedding for a groom’s friends
  12.  altar                                            special music during a wedding ceremony

4. Put these pictures from p 60.  in the proper order. Describe a wedding day of these people using the pictures and words from ex3 and 1.

5. Answer these questions. If possible discuss your answers with your group-mates.

1) Do you want to get married? Why? Why not?

2) When do you want to get married – between 18 and 21, between 22 and 25, between 26 and 30 or after 30?

3) What wedding would you like to have?

4) Would you organize a big celebration or would you prefer a modest ceremony?

5) What gifts do you want to receive for the wedding?

6) What dress/suit would you choose?

7) Where would you like to go for your honeymoon?

8) Is it important for you to have a religious ceremony in church or a secular event is enough?

9) In what country would you celebrate your wedding?

10) Should marriages between people of the same sex be legalized?

11) Are marriages for money a frequent thing in our time?

6. Describe the wedding of your parents, friends. If possible show some photographs. Pay attention to the clothes, guests, and wedding ceremony.

1

3

2

4

5

6

                                                                                              Grammar Focus

Presentation Modal Verbs

1. Read the poem below.

Mr. Fat asks Mrs. Slim

What he must eat to keep fit.

Mrs. Slim says that

Mr. Fat mustn’t eat cakes and sweets.

He can eat meat, but only a bit,

He can eat vegetables without any limit.

He should not drink coffee,

But he should drink milk.

He mustn’t eat chips between meals,

He should eat more fruit.

That’s healthy food!

                                                                           By T. Ivanova

Look at the poem. Can you translate the verbs in italics? Use the information from the table, if necessary.

      Modal Verbs

Meanings

Can

Asking for permission, giving permission, talking about permission, ability to do something.

Must

Express obligation or  necessity, authority comes  from the speaker

Have to               

express obligation or necessity, authority comes from outside the speaker

Should

necessity – advice

See Grammar Summary on p. 116

2. Read the text about weddings in Indonesia. Pay attention to the modal verbs used in the text.  

Weddings in Indonesia

(what to do and what not to do)

If a friend gets an invitation to a wedding, you can go with him/her, even if you don’t receive an invitation yourself. The times of the wedding ceremony and the reception are both on the invitation. However, you shouldn’t go to the ceremony because it is only for close family. If you really want to see it, you should ask first. Everyone can go to the reception afterwards.

Nowadays, Indonesian women don’t have to cover their heads, but they usually wear traditional clothes.

There is a box at the entrance to the reception and you have to put money into it! But don’t worry, it doesn’t have to be a lot of money.

And remember – at most wedding receptions you can’t drink alcohol (12).

3. Use information from ex2 and complete the sentences with these words:

      have to    don’t have to     should    shouldn’t    can’t     can   

1) You …………………. go to the reception with a friend, even if you don’t have an invitation.

2) You ………………… cover your head if you are an Indonesian woman.

3) You ………………… go to the ceremony.

4) You ………………… put money into the box at the entrance to the reception.

5) You ………………… drink alcohol at the reception.

6) You ………………… ask first if you want to see the ceremony.

4. Match the verbs to their meanings. If necessary use the information from the table.

1) have to                                           a) not necessary

2) don’t have to                                  b) necessary

3) can                                                 c) not allowed/not possible

4) can’t                                               d) allowed/possible

5) should                                            e) not advisable

6) shouldn’t                                        f) advisable

5. Write ten sentences giving advice to a foreigner who is going to a wedding in your country.

       Example: You should arrive on time. You shouldn’t arrive late.  

Work in pairs. Student A gives advice about what to do. Student B is the foreigner.

       Example:   A: If you are a man, you should wear a suit.

                          B: And what kind of present should I take?

6. Imagine you are going to have party. Your mother tells you what you must do and what you mustn’t:

  1.  invite too many people
  2.  prepare everything
  3.  drink anything but soft drinks
  4.  make a noise
  5.  use the best plates and cups
  6.  enter Father’s study room
  7.  bring food and drinks into bedrooms
  8.  smoke in the house
  9.  leave the fridge empty
  10.  stay after midnight
  11.  wash up
  12.  air the sitting room
  13.  clean the carpet
  14.  put everything in order
  15.  forget to turn off the TV set

7. Complete the description of traditional Chinese weddings with these words.

                  have to     don’t have to     can’t     can

A week before the wedding, the groom’s family ………….. go to the bride’s house. They take presents in red boxes. Only the men …………… carry them – female members of the family …………. carry the presents. One strange thing is that the bride’s family send them back if they don’t like them – they …………. Accept the presents! A few days later, females of the bride’s family ………….. take presents to the groom’s family. On the morning of the wedding ceremony, the bride and groom …………… serve tea to their parents. The ceremony is only for the family – friends …………… go to it. The reception is where friends …………… celebrate with the happy couple.

8. Imagine that you’ve visited Chinese or Indonesian wedding ceremony and it impressed you greatly. Share your impressions with your group-mates. Tell them about decorum. Use information from ex2 and ex7.   

9. Mrs. Woods isn’t very well. The doctor is speaking to her. Complete what the doctor says using must and the verbs:

                                            

drink, take, stay and continue.

Doctor: Well, Mrs. Woods, your temperature is a little high, so you ………….. in bed for the next few days. You can eat whatever you like, but you ………………. Plenty of liquids. And I give you some medicine. You ………….. in three times a day after meals. And you ……………… to take it for the next ten days.

Now Mrs. Woods is explaining the doctor’s instructions to Mr. Woods. Complete what Mrs. Woods says using have to and the verbs drink, take, stay and continue.

Mrs. Woods: The doctor gave me some medicine. I …………… it three times a day after meals. And I ……………. to take it for the next ten days. I’m not allowed to get up at the moment. I ……………. in bed for the next few days. Oh, and I’m allowed to eat whatever I like, but I ………….. plenty of liquids.

                                                                                                                              

10. Imagine that you are a doctor. What advice would you give to the people with the following problems?   

1) Mr. Johns is overweight. He wants to lose some kilograms.  

2) Sally has a high temperature. She is sneezing and coughing.

3) Tom has a sore throat.

Reading

1. Have you been to a wedding party? Who got married? Describe the wedding ceremony and compare it with a traditional American wedding.

In the USA people often get married in a house, a garden, a park, a hotel, or in the wedding chapel as well as in church. Most people, when they think of wedding, think of people getting married in church and the many customs that go with this type of wedding, called a white wedding. Even people who are not religious often want to have a traditional white wedding in a church.

The night before, the groom’s friends give him a bachelor party. Everybody drinks a lot of alcohol and tells a lot of funny stories. The bride can also organize a hen party for her female friends.

It is traditional for the bride to wear a long white dress and a white veil and to carry flowers in a bouquet. She is also supposed to wear ‘something old, something new, something borrowed and something blue’ because this will bring her luck. The groom wears a suit or sometimes a tuxedo. Everyone else wears their best clothes and the women often buy hats specially.

The groom is not supposed to see the bride on the day of the wedding until they meet in church as this is considered to be bad luck. The groom arrives at the church first and waits inside, near the altar. The bride and her attendants get ready in a special room at the church. The bride is nervous.

The invited guests and the families of the bride and groom come to the church and the ushers, who are friends of the groom, show them where to sit. Friends of the bride usually sit on the left; friends of the groom sit on the right.

The organ music plays; sometimes a soloist sings. Then the organ begins the wedding march, and everybody stands up. The wedding party starts down the aisle. The attendants go first, followed by the bride, who walks with her father. It is the custom for the bride’s father to ‘give her away’. (Everybody knows what to do, because they had a rehearsal a day or two before the wedding.) When the bride and groom are together at the altar the minister performs the wedding service. These are important words:

Minister: Do you take this man to be your husband?

Bride: I do.

Minister: Do you take this woman to be your wife?

Groom: I do.

Minister: Then I pronounce you man and wife.

After the wedding service there is a reception for the bride and groom. Usually bride’s family pays for it. Everyone eats and drinks; sometimes there is music and dancing. All the guests make toasts to the bride and groom and give them good wishes. Near the end of the reception, the bride throws her bouquet into the air, and all the single girls try to catch it, as for single men they try to catch the bride’s garter. They believe that the girl who catches the bouquet and the man who catches the garter will be the next one to marry.

The bride and groom leave the reception and change their clothes; then they come back to say goodbye. As they leave, everyone throws rice at them. They get into their car, which has been decorated by their friends. As they drive away, the old cans and shoes make a lot of noise.

2. Read the statements. Decide whether each statement is true or false.

a. People who are not religious don’t want to have their wedding in church.

b. It is traditional for the bride to wear a long white dress and a white veil. The groom wears a suit or sometimes a tuxedo.

c. The bride and groom arrive at the church together.

d. When the organ begins to play the wedding march, everyone should stand up.

e. It is not necessary for the bride’s father to ‘give her away’

f. The minister begins the wedding service when the bride and groom walk slowly up the aisle of the church.

g. After the wedding service there is a reception for the bride and groom.

3. Answer the following questions.

a. Where do Americans usually get married?

b. What is the bride supposed to wear besides a long white dress and a white veil?

c. Who are ushers? What’s their role?

d. Where does the groom wait for his bride?

e. Who performs the wedding service?

f. What do the guests usually do at the reception?

g. What does the bride throw into the air for single girls and men?

h. What do the guests throw at the bride and groom?

i. How is the wedding car decorated?

4. Complete the table with the necessary words from the text.

    Wedding Party

     Members 

  Pre-Wedding

      Parties

Wedding Ceremony

    Reception

 

                                                                                                                    

5. What happens at weddings in your country? Use modal verbs and expressions from the unit to write about a traditional wedding in Russia. Share you ideas with a group.

 In Russia the bride and the groom have to go to the ceremony together. …….

Writing

A perfect shell is a gift from the sea

as beautiful and unique

as our love is meant to be.

Please join us as we

Amy Michelle Jacob

and

Tom Michael Laten

join our lives in marriage

on Saturday, the fourth of August

two thousand and nine

at four o’clock.

St. John’s Church

Sea Drive, Terryville, Florida.

We will walk side-by-side, hand-in- hand… forever.

Doctor and Mrs. Donald Smith

request the honour of your presence

at the marriage of their daughter

Lillian Marie

to

Mr. Austin John Parker

Saturday, the first of March

at three o’clock

St. Paul’s Church

Ridgeview, New York

and afterward at the reception

Two Springview Lane.

R. S. V. P.

Feel free to write your own.

Here is what you need:

1. An opening sentence

2. Your name

3. Groom’s or bride’s name

4. An action sentence

5. The wedding date (year, time, place, address to place)

                                                                        

                                                                                                                       

Speaking

1. Imagine that you got married.

   Stage 1

Tell your mates about preparation for it:

  1.  wedding invitations
  2.  clothes and accessories
  3.  wedding budget

Stage 2

Tell your mates about the members of your wedding party:

  1.  bride’s party
  2.  groom’s party
  3.  guests

    Stage 3

Tell your mates about pre-wedding parties:

  1.  hen party (bridal shower)
  2.  bachelor party (stag night)

Stage 4

Tell your mates about wedding ceremony:

  1.  where (registry office or church)
  2.  when (on the 19th of July)
  3.  special music
  4.  exchange vows and rings
  5.  rice or confetti
  6.  photographs

Stage 5

Tell your mates about reception:

  1.  location of the reception (restaurant, café, etc.)
  2.  music/dancing (special dances with bride/father, groom/mother, ‘just married’)
  3.  toasts to married couple, gifts
  4.  cake cutting ceremony
  5.  bouquet and garter toss to unmarried guests
  6.  get-away

Stage 6

Tell your mates about honeymoon:

  1.  location (hot country on islands or some historical place)
  2.  your impressions

                                          

1. What can the people do? What can’t they do? Complete the sentences with can or can’t + verb.

play

the guitar

play

the piano

use a word processor

program a computer

ride a motorbike

drive a car

Peter

 -

 -

 +

      -  

    +

 +

Flora

 -

 -

 +

      +   

     -

 +

Paul

 -

 +

  -

      -

     -

 +

Marianne

 -

 -

  -

      -

    +

 +

a) Peter ……………. a motorbike and he ………………………. .

b) Peter ……………. a word processor, but ……………………. .

c) Flora ……………. a car, but she …………………………….. .

d) Only Paul ……………………………………………………... .

e) Only Flora ……………………………………………………. .

f) Paul …………………… and Flora can’t either, but Marianne and Peter can.

g) Everybody ……………………………………………………. .

h) Nobody ……………………………………………………….. .

2. a) Write three things you could do when you were three.

1) …………………………………………

2) …………………………………………

3) …………………………………………

   b) Write three things you can do now that you couldn’t do when you were three.

1) ………………………………………....

2) …………………………………………

3) …………………………………………

   c) Write two things you couldn’t do when you were three and you still can’t do!

1) …………………………………………

2) …………………………………………

3. Use modal verbs (can, could, must, have to).

It was late autumn. A hungry Fox was walking about the forest looking for something to eat, but he …… find nothing. Then he came up to the lake. “There …… be some fish,” he thought. “If I …… catch one I shall have a good dinner.” He saw a few fishes but they were swimming too fast. The Fox …… not swim. “How …… I catch them?” he thought and said, “Little fishes!” – “We …… not hear you.” – “Come nearer, you …… come on land and live in peace as I do. You …… always find something to eat in the forest and you will meet many friends.” – “He …… be so stupid if he tells us to come on land,” thought the fishes.

                    

Holidays and festivals in the UK.

  1.   Halloween

Celts began to celebrate Halloween on the 31st of October over 2000 years ago. Their festival of dead marked the beginning of winter. People believed that ghosts and witches come out on that night. They lit lanterns to keep the ghosts and witches away and wore masks and costumes to frighten them. People travelled from village to village and asked for food. They believed that any village that didn’t gave food would have bad luck. These customs were brought to the USA by immigrants in the nineteenth century. Today in the USA and UK children wear costumes and go from door to door saying “Trick or treat!” and people give them sweets to take home (13).

  1.  Guy Fawkes Night

Goes back to the days of King James 1who was very unpopular as a Protestant. So some of the Catholics made an attempt to blow up the Houses of Parliament. The man who was to explode the building was Guy Fawkes. He was discovered, arrested and hanged. Since that time, on the 5th of November, people in most parts of Britain burn the dummy of Guy Fawkes, made of straw, on a bonfire.

  1.  Pancake Day

Ash Wednesday is the day in February when the Christian period of Lent begins. It dates back to the time when Christ went into the desert and fasted for forty days. On Pancake Tuesday, the day before Ash Wednesday, they eat lots of pancakes. Some towns also hold pancake races on that day. People run through the streets holding a frying pan and throwing pancakes in the air. If they drop the pancake they lose the race!

  1.  St. Patrick’s Day

Saint Patrick is the patron saint of Ireland. He is credited with bringing Christianity to Ireland. Born in Britain, he was carried off by pirates and spent six years in slavery before escaping and training as a missionary. The most famous story about Saint Patrick is him driving the snakes from Ireland. The day is marked by the wearing of shamrocks (a clover-like plant), the national emblem of Ireland. This day is celebrated on the 17th of March.

  1.  St. David’s Day

St. David’s Day is celebrated in Wales on 1 March, in honour of St. David, the patron saint of Wales. He was a Celtic monk, abbot and bishop, who lived in the 6th century. He spread the word of Christianity across Wales. The most famous story about Saint David tells how he was preaching to a huge crowd and the ground is said to have risen up, so that he was standing on a hill and everyone had a better chance of hearing him. St. David’s Day is commemorated by the wearing of daffodils or leeks. Both plants are traditionally regarded as national emblems.

  1.  St. Andrew’s Day

St. Andrew’s Day is celebrated in Scotland on the 30th of November, in honour of St. Andrew, the patron saint of Scotland. On St. Andrew’s Day Scottish people wear a thistle.

  1.  St. George’s Day

St. George’s Day is celebrated in England on the 23rd of April, in honour of St. George,               

the patron saint of England. On St. George’s Day English people wear a red rose, it is a traditional custom. Another custom is to fly or adorn the St. George’ Cross flag in some way: pubs in particular can be seen on April 23 festooned with garlands of St. George’s crosses. This Day is also traditionally the occasion when the Queen announces new appointments to the Order of the Garter.

  1.  Burns Night

There are hundreds of Burns Clubs in the world, and on 25th January they all hold Burns Night celebrations to mark the birth of Scotland’s greatest poet. The first club was founded in Greenock, Renfrewshire in 1802. After the traditional supper “The Immortal Memory” is toasted, and everyone stands in silent remembrance. Then follows dancing, pipe music, and selections of Burn’s lyrics, the celebration finishes with the poet’s famous “Auld Lang Syne”.

  1.  Notting Hill Carnival

The last weekend in August there is a big carnival at Notting Hill in west London. People who take part dress up in fabulous costumes. Steel bands play African and Caribbean dance music and people dance and blow whistles. It’s the biggest carnival outside Brazil.

  1.  Harvest Festivals

In September harvest festivals are held. This is a Christian festival and churches are decorated with fruit, vegetables and flowers that people bring. Traditionally, the festival was held to say thank you to God for a good harvest.

  1.  St. Valentine’s Day

It is celebrated on the 14th of February. This was originally thought to be the day on which birds chose their mates. Nowadays this day is associated with people in love.

                                  Holidays and festivals in the USA.

  1.  Thanksgiving

The date of Thanksgiving Day in the USA has changed three times, but it is now the fourth Thursday in November. The first Thanksgiving was celebrated in 1621. In September 1620, a group of English people called the Pilgrim Fathers sailed from England across the Atlantic Ocean to Cape Cod in North America. They went away from England because they wanted land for their families. When they arrived, they were not the first people to live there. The Indians were there first. The Indians showed them how to grow and cook new kinds of fruit and vegetables. The first winter was difficult. Many of the Pilgrims died because it was very cold and they had little food. In the spring they started to grow food, helped by some friendly Indians, and in the autumn of 1621 they celebrated their first harvest. The pilgrims wanted to give thanks, not only for the harvest, but for their new home, new life and new friends. Nowadays most American families have a special dinner with turkey, autumn vegetables and pumpkin pie in that day.

  1.  Veteran’s Day

Veteran’s Day is on November 11. It is to honour of Americans who fought in wars. In Washington D. C. there is a ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier. Soldiers and veterans march in a parade. Everyone wears a red poppy. At 11:00 a.m. there are a few moments of silence. The President puts a wreath on the war memorial. On the wreaths are written such words as “Lest We Forget”. A song called “Taps” is played on a bugle. On Veteran’s Day Americans remember the sacrifice veterans have made for their country.

  1.  Martin Luther King’s Birthday

Martin Luther King’s life is celebrated as a national holiday on the third Monday in January. Martin Luther dreamed that some day people of every color would be equal. At that time African-American people had a lot of trouble voting in the South. They couldn’t play sports or eat in restaurants with whites. They couldn’t get good jobs. They had to sit at the back of buses. African-American children and white children had to go to different schools. Martin wanted these things to change. Martin Luther King won the Noble Peace Prize in 1964. On April 4, 1968 Martin Luther King was shot and killed on the balcony of his hotel.

  1.  Independence Day

This day has been celebrated since July 4, 1776 when the thirteen colonies of America declared independence from England. Usually on this day parades and outdoor picnics with friends and family take place.

explode – взрывать                               thistle – чертополох                          

hang – вешать                                       adorn - украшать  

dummy – чучело                                   festooned  - украшенный  

bonfire – костер                                    fabulous - сказочный

lent – великий пост                              harvest - урожай

patron – покровитель, заступник        pumpkin - тыква

slavery – рабство                                  tomb - могила

shamrock – трилистник                       poppy - мак

monk – монах                                       wreath - венок

daffodil – нарцисс                                bugle - горн

leek – лук-порей                                  sacrifice - жертва 

 

  

   

Vocabulary

In this unit you will…

  1.  Read   strategies for successful interviewing
  2.  Talk about jobs and act out a job interview
  3.  Write a resume
  4.  Learn how to ask questions.

  

  

                                                                                          

 1.Which of the jobs in the pictures are normal for both     

men and women in your country? Give your reasons (24).

        

2. Study the words from the table. Can you enlarge the list of professions?Compare it  with other students’ lists. Learn the words.

Professions: a worker, a builder, a general practitioner, a mechanic, a software developer, a sales manager, a fisherman, a tailor, a waiter, a firefighter, an accountant, a teacher, a bartender, a traffic warden, an architect, a carpenter, a plumber, a sailor, a nurse, an electrician, unemployed.

Useful expressions: (to) be promoted to chairperson, (to) apply for a position of…, (to) look for a job, (to)be in charge of, a fair salary, get along with smb, (to) get fixed up in a job, (to) be dismissed, write a resume, (to) be on leave, mental work, a temporary job, regular/permanent work, part-time job, combine jobs, work in shifts, conditions of work.

 

3. Write a list of your relatives, friends, neighbours who have jobs. What does each person do?

e.g. My mother is a doctor. Her brother is a lawyer.    

5. Crossword (16, 17).       

Down: 1) a doctor who treats people with general problems. Across: 1) Someone who enjoys growing plants and flowers.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

2) A short written account of your education and your privious jobs that you send to an employer. 3) A person who is responsible for sales or personel staff. 4) A person who builds walls with bricks. 5) Activity that you do regulary to earn money.                                                 6) A person who  controls the finantional situation of people and companies. 7) To give something to someone in exchange for money. 8) A person whose job is to make sure that people obey the law and protect their propety. 9) A person who works for an organization, business etc and are below of a level of a menager. 10) A person who designs buildings. 11) A person who repairs cars. 12) A person who gives lessons at school, college etc. 13) A person who makes things using wood. 14) A person who operates the controls of an aercraft. 15) A person who works on a ship. 16) A person who gives medical help, medicines and looks after patients. 17) A person who installs and repairs electrical things.18) A person who installs and reparis water pipes.     

6. Work in paires.

Write a brief job description, including working hours, conditions of work and duties, but do not mention the name of the job. Let the other students guess the job.   

7. Work in groups.

You are going to set up in business. Think about the company name, goods or services you are going to produce. Make a list of employees you may need and think about their duties. Present your ‘business plan’ to the class. Vote for the best project. (Make use of exercises 1-5 and your own experience).  

Grammar Focus  

1. Read the questionary and think about your answers.

2. Notice the word order

in the 2nd,3rd and 4th questions.   

Ist it the same as in the

Anxiety

  1.  You feel that others are always criticizing you, don’t you?
  2.  Are you uncontrollably anxious about people you don’t know well?
  3.  Do you have a fear or an anxiety that seems excessive?
  4.  When did you last go to a party where were people you don’t know well? Do you remember it?

Answers

If you answered “yes” to any of these questions, you may suffer from a social phobia. You become overwhelmed by your anxious feelings and may start to shake or have difficulty breathing. Eventually, you fear may become so great that you retreat from social situations.

statements? What about the

1st question?

3. Accumulate the questions

in the table bellow. One is done  

for you.

1.

Yes/No questions (expecting the answer yes/no).

AV1+S2 +V3…?

2.

Alternative Questions (propose an alternative - ‘smth or smth’).

AV+S +V..or..?

3.

Question tags

(positive statements

have negative

tag.

Negative   statements have positive tag.

S +V…, AV(not) SPr4…?

But: I am late, aren’t I?

4. When did you last go to a party?

Wh questions (begin with: what, when, where, how,why).

Wh+AV+S +V…?

AV1 - auxiliary verb;S2 – subject; V3- verb; SPr4 – subject pronoun.

See Grammar Summary, on p.116

4.Put the words in the correct order to make questions and match them to the answres bellow.

1) how you are?

2) leave did you why your last job?

3) get along with you others do?

4) long don’t seem to you hold on to a job, you do?

5) it is a fair for salary you?

a) Yes, I think so.

b) I am fine, thanks.

c) We have to move several times because of my husbend’s job, but now we’ve setteled down.

d) Yes, I think good relationships and cooperation help to succeed.

e) I had to make business trips too often. Sometimes more than 3 times a month.    

5. Write 4 possible questions to the sentenses bellow.

I am a psychologist.                                                                                                        .

Stephen plays tennis every Monday.                                                                              .

Jahanna has two sisters and three brothers.                                                                    .

David sent for the doctor an hour ago.                                                                          .

 

6. Complete the questions. Each question ends with a preposition (to/for/with/about.)

1) John is waiting for a long time? Who                                                                   .

2) You should watch this film. It is very interesting. What                                            . 

3) Marting Luther King is a famous person. What                                                         . 

4) Liz doesn’t live  on her own. She shares her flat. Who                                              . 

5) Marting is talking on the tellephone. Who                                                               .

6) She gave a lecture at the university yesterday? Who                                                 .

7. Find 4 mistakes.

1) Who does live in this house? 2) This dress suits me best, does it? 3) Her room isn’t big, doesn’t it? 4) When you last see your parents? 5) Every body is happy, aren’t they.

8.Write down the names of other students in your group and complete the questions. Try to guess the answers then ask the named students and check your guesses. How many could you guess?

  1.  Is ………………happy?
  2.  Did …………..do his/her homework yesterday?
  3.  What did ………have for breakfast?
  4.  How much TV does ………….watch every day?
  5.  How long did it take …………to do this exercise?
  6.  Can ………run 3 km?
  7.  What makes …...........angry?
  8.  What book did ………. read last night?

9. Divide into teams. Each team should think of 7 questions. Ask each other. The team with the highest number of correct answers wins.

Reading

1. Read the magazine article and entitle it. Choose from the following variants. Comment on your choice.

a) Job interviews

b)  Experts’ advice

c)  Tips and Strategies for Successful Interviewing

d) The perfect interview

  

1

2

3

4

5

Research should always be your first step. Gathering background information on employers is a crucial element in successful interview preparation. You should be prepared to answer the questions "What do you know about our company"? and "Why do you want to work here?" Knowing as much as possible about the company's past performance and future plans can make your interview more interactive and can be just the leg up you need in a competitive job market. Before the interview review the company's web site and you shouldn’t be afraid to contact your prospective employer to request details on the position you are interviewing for or to ask for company literature. Google the company to see what other information is available online.

Practice makes perfect (or at least leads to improvement). Practice with a friend and record or videotape your responses so you can replay the interview and see how well you are. Prepare answers to commonly asked interview questions. It should help you analyze your background and qualifications for the position.

It is very important to be on time for the interview. On time means ten to fifteen minutes early. If need take some time to drive to the office ahead of time so you know exactly where you are going. Know the interviewer's name and use it during the interview. If you are not sure of the name, call and ask prior to the interview. Remember to bring an extra copy of your resume and a list of references.

During the interview try to remain as calm as possible. Ask for explanation if you are not sure about the question and remember that it is perfectly acceptable to take a moment or two to frame your responses so you can be sure that you fully answer the question. End the interview with a thank you to the interviewer and reiterate your interest in the position. Then follow-up with a personal Thank You note restating your interest.

The way you are dressed is very important. Even if the job is in a modern company where the code is casual you should dress formally. According to Kim Zoller at Image Dynamics, 55% of another person's perception of you is based on how you look. Her Dressing for Success information gives some tips on how to look your best, without necessarily spending a lot of money. Here's a quick look at the basics:

Women's Interview Attire

  1.  Solid color, conservative suit
  2.  Coordinated blouse
  3.  Moderate shoes
  4.  Limited jewelry
  5.  Neat, professional hairstyle
  6.  Tan or light hosiery
  7.  Sparse make-up & perfume
  8.  Manicured nails
  9.  Portfolio or briefcase

Men's Interview Attire

  1.  Solid color, conservative suit
  2.  White long sleeve shirt
  3.  Conservative tie
  4.  Dark socks, professional shoes
  5.  Very limited jewelry
  6.  Neat, professional hairstyle
  7.  Go easy on the aftershave
  8.  Neatly trimmed nails
  9.  Portfolio or briefcase (31)

2.Choose the most suitable heading for each of five paragraphs from the list of headings below. Note: there are more headings than paragraphs, so don’t use all of them.   

List of headings

a) Practice Makes Perfect

b) Dress Your Best When Interviewing

c) Punctuality Is the Best Policy   

d) Acting the Interview 

e) Dress Formally   

f) Company Research

g) Stay Calm

h) Prepare For the Interview

3. Which of the five paragraphs of the article contains the following information:

a) Dress formally for an interview;

b) Information about the company can be very useful during the interview.  

c) Acting the interview can help you feel more confident.

d) You are expected to be punctual for the interview

e) Keep calm during the interview.

   

4. What do words in italics mean in context?

a) ……….and can be just the leg up you need in a competitive job market..

b) …Gathering background information on employers…(paragraph 1,2)

c)…. Google the company to see…………………………………

d) ………qualifications for the position……..

e)…… and a list of references………….

f) …….. reiterate your interest in the position……..

g) …… restating your interest……..

5. Make a list of the things you should do during an interview and the things you shouldn’t do. Compare your lists and come to the agreement about its content.

6. Your friend is going to a job interview. Give him advice how to have the perfect interview.  

Writing

1. Read the resumes. Compare their strengths and weaknesses (31). Comment on:

Paul Jones

6 Pine Street

Arlington, VA  12333

555.555.5555 (home)     566.486.2222 (cell)

phjones@vacapp.com

Experience

Key Holder, Mont Blanc

April 2001 - February 2005

• Opened new specialty boutique

• Placed orders to restock merchandise and handled receiving of products

• Managed payroll, scheduling, reports, and maintained clientele book and records

• Integrated new register functions

• Extensive work with visual standards and merchandising high-ticket items

Sales Associate, Nordstrom  - Collectors and Couture Departments

July 1999 - April 2001

• Merchandised designer women's wear

• Set-up trunk shows and attended clinics for new incoming fashion lines

• Worked with tailors and seamstresses for fittings

• Scheduled private shopping appointments with high-end customers

Bartender                                                                      

Jigg's Corner

February  1997 - July 1999

• Provide customer service in fast-paced bar atmosphere

• Maintain and restock inventory

• Administrative responsibilities include processing hour and tip information for payroll and closing register

Education

Ramapo College, Arlington, Virginia

Computer Skills         

• Proficient with Microsoft Word, Excel, and PowerPoint, and Internet

 

John H.Mill

Tel. (312) 493-8332

OBJECTIVE            a position as an accountant.

SUMMARY             12 years of experience in all routine work in this field.

                                 Perfect knowledge of computers and statistics.

RESPONSIBILITIES  Compiled financial reports, balance sheets and production

                                  planning forecast.

EXPERIENCE

  1.  FRISCO Docks, Inc.

San Francisco, California.

Deputy Chief of planning, Commerce Dpt.

In charge of account books, new ideas in planning.

1980-1990                 SAKHA Co,Ltd.

                                  New York.

                                  Accountant. Prepared accounts and balance sheets.

EDUCATION            LONDON SCHOOL OF ECONOMICS

(1977-1980)               London, Great Britain, Bachelor (Ec.).

REFERENCES           Available upon request                 

a) the layout (how it should start, position of address);

b) the paragraphing (what points are highlighted, how they should be divided etc.);

c) the content (things you should or shouldn’t mention).

2. Which paragraph contains:

a) contact information;

b) personal information (sex, marital status, date of birth), is this information necessary?   

c) career highlights (Is information presented in chronological order?);

d) qualifications, skills. 

3. Work in groups. Choose one of the advertisements.

Each of you is a candidate for the job your group has chosen. Decide on:

  1.  Your qualifications (e.g. university degree, specialized training).
  2.  Your experience (e.g. with computers, children, a similar organization).
  3.  Your qualities (e.g. enthusiasm, patience, administrative skill etc.).

Write a resume for one of the jobs bellow. See Writing Help, on p. 105  

 

Brand new company and office with major funding and backing. Central Birmingham based with a strong team of 6 developers already. Looking to expand this with an additional Senior Developer. Skills essential for the role are C#, SQL and ASP.NET, APPLY NOW
In recruiting this developer to their growing team you will be involved in some key products and projects. The successful Web Developer should have a solid academic track record along with good commercial .NET web development experience. You will work on stored procedures, development, coding and support on a large E-Business project, a software tool for the measuring/monitoring of web traffic and banners hits, etc.
A great opportunity for the successful C# applicant to join a friendly, busy development environment. Salary:
£30,000k to £40,000k . Location: Birmingham

APPLY NOW
Developer@list.mail.uk 

Teacher Active is currently looking for qualified and unqualified supply teachers to cover a variety of roles on both day-to-day and long-term supply basis across the West Midlands. We offer highly competitive rates of pay, based on experience and qualifications and a unique referral scheme.

Teacher Active is an Employment Business which places supply staff with schools across the Midlands.

Salary: £90-£140; Location: Birmingham.

Send your resume and CV: michelle@connex-education.com

Senior Agency Sales Executive - Consumer Publishing

A leading media owner based in West London has a really exciting vacancy for an experienced media sales professional to work on a market leading consumer sports magazine. Lots of West End Agency contact. Salary: £30,000 + commission Location: West London

e-mail: http://www.mywestmidlandsjobs.co.uk/Jobsite/Jobs

  1.  Read each other’s resumes. Think about their weaknesses and strengths. Help your group-mates improve their resumes. Vote for the best resume.
  2.  

Speaking

 

1. Which of the following suggestions about conducting a job interview do you agree with? Add

some of your own (6).

  1.  There should be more than one interviewer.
  2.  The interviewer should sit behind a desk.
  3.  The interviewer should make notes while the interviewee is speaking.                                        

                                                                              http://jobsearch.about.com

2. Organize a job interview. Follow the stages.  

Stage 1

In groups choose one of the advertisements on p. 76. Prepare a resume or use one you have already written.

    

Stage 2

In your group think about the most frequently asked questions and complete the list below:

  1.  What do you consider a fair salary?
  2.  What does the word ‘failure’ mean to you?
  3.   What are your biggest weaknesses?
  4.  Why did you leave your last job?
  5.  Where do you see yourself in 5 years?
  6.  ………………………………………etc.                                                                                                                                                              

What do you think the logical order of these questions is? Think about the answers to the questions.

Stage 3

  1.  Arrange the chairs.
  2.  Take turns to be interviewed. The candidates should sound interested and enthusiastic. The interviewers should try to find out the candidates’ strengths and weaknesses.

Vote for who you think should get the job.

 

1. Choose the words from the box and complete the sentences. Use the words in the correct form.   

apply     be promoted     be dismissed      get along with      unemployed      manage

1) She ……….to the positions of  senior developer last month and copes with her duties. 2) He ……… as incompetent. 3) We …… to the authorities for assistance. 4) I don’t think they’ll …….each other. They are rather quarrelsome. 5) The USA government developed some programmes to reduce the number of ……. people.6) Bad ………cost a lot our company and led to its bankruptcy.

2. Write questions.

1) Tom is going to leave his job. You want to know why. You ask: ………………?”

2) Ann had great holidays. You want to know where. You ask: ..…………………?”

3) You want to find La Pinta Hotel. You ask a stranger “Where…………………  ..?”

4) Susan bought an expensive camera. You want to know the price. You ask: ..…?”

5) John and Julia are getting married this summer. You want to know when. ……?”

3. Work in pairs. Read information about Big Ben and try to remember it. Write 10 or more questions to the text. Check how much your partner could remember.

1) Big Ben is, in fact the bell in Parliament Tower and not the clock as people commonly believe.

2) The Bell was named after Sir Benjamin Hall, (he was called Big Ben as Sir Benjamin was a large man), commissioner of works, 1858. It became operative in 1859.

3) The bell was cast from the metal of an earlier one given by William III to the Dean of St Paul’s.

4) The bell weights 13.5 tons, is 9 feet in diameter and 7.5 feet high.

5) The proper name for the tower is “St Stephen’s Tower’. It is 316 feet high, each of the four clock-faces is 23 feet in diameter, each hour hand is 9 feet long and the large hands which mark the minutes are all 14 feet long.

6) The clock was wound by hand until 1913. it took 2 men 32 hours once a week. Now an electronic motor does the job.

7) There are 336 stairs up to the bell.

9) in 1984 tow members of Greenpeace climbed to the top of the tower and put a banner with the words “Time to stop nuclear testing across one of the clock faces”(7).      

VOCABULARY

1. Mary knows what is …  because she reads beauty magazines.

a) fresh

b) expensive

c) fashionable

d) comfortable

2. My friend James has short, wavy … .

a) ears

b) hair

c) shoulders

d) hands

3. Her brother has broad … .

a) shoulders

b) ribs

c) lips

d) elbows

4. Mr. Jacob is 150 kg. He is … .

a) slim

b) thin

c) overweight

d) attractive

5. Person who never does any work is a … person.

a) lazy

b) hard-working

c) ambitious

d) shy

6. Peter never looks on the bright side of life. He is … .

a) self-confident

b) optimistic

c) broad-minded

d) pessimistic

7. … is a shop where you can buy ready-made food.

a) newsagent

b) baker’s

c) butcher’s

d) cookery

8. This suit is a little …, can you show me another one, please?

a) tight

b) cheap

c) expensive

d) old

9. Pork is a kind of … .

a) coffee

b) cheese

c) meat

d) honey

10. It is going to rain. Where are my new … .?

a) fur-coat and boots

b) T-shirt and socks

c) scarf and tie

d) umbrella and raincoat

11. I need cabbage, carrot and potato. Let’s stop at this … .

a) dairy

b) greengrocer’s

c) grocer’s

d) butcher’s

12. I plan to … (start) golf when I get older.

a) take up

b) do

c) catch

d) support

13. The game where you can head the ball.

a) baseball

b) football

c) basketball

d) volleyball

14. Egypt is the ideal place for … .

a) hockey

b) diving

c) horse riding

d) skiing

15. Nick is very strong. He does a lot of … .

a) mountaineering

b) weight lifting

c) motor racing

d) diving

16. What a pity! I can’t go to the swimming-pool, as I have left my … at home.

a) dumbbells

b) skates

c) racket

d) trunks

17. … are spaces for passengers to sit.

a) seats

b) flights

c) chairs

d) arm-chairs

18. The Grand Canyon is one of the … of the world.

a) shops

b) buildings

c) sights

d) parks

19. … is aircraft making a journey.

a) travel agency

b) railway station

c) flight

d) booking-office

20. It … me 8 hours to get to Canary Isles.

a) will take

b) will need

c) will do

d) will have

21. Thousands of people travel every day … air.

a) on

b) by

c) at

d) in

22. Usually tourists leave their luggage in the … .

a) dining carriage

b) booking-office

c) sleeping carriage

d) left-luggage office

23. If you need any information about a train you address to the … .

a) rest-home

b) inquiry-office

c) tourist camp

d) travel agency

24. When I travel I usually book tickets … .

a) fast

b) slow

c) in advance

d) early

25. After leaving University Jane and Robert hope to get … with a … .

a) temporary job, big salary

b) permanent work, fair salary

c) part-time job, low salary

d) mental work, huge salary

26. Conditions of work were terrible and I had to … .

a) dismiss

b) write a resume

c) work in shifts

d) become ill

27. Nail is a great … . He can shake many delicious cocktails.

a) plumber

b) carpenter

c) teacher

d) bartender

28. Mrs. Clyde broke his leg and now she is … .

a) promoted to chairperson

b) dismissed

c) unemployed

d) on sick leave

29. Mr. Carter is a … . He has to draw a lot of tracings.

a) sailor

b) tailor

c) architect

d) waiter

30. … is a person who controls the financional situation of people and companies.

a) firefighter

b) mechanic

c) builder

d) accountant

31. The woman who is getting married is called the … and the man is called the … .

a) bride, best man

b) flower girl, minister

c) bridesmaid, best man

d) bride, groom

32. It is traditional for the bride to wear a … and a … .

a) white dress, veil

b) fur-coat, gloves

c) skirt, hat

d) suit, umbrella

33. The groom wears a … or … .

a) jeans, sweater

b) tuxedo, morning suit

c) trousers, shirt

d) slippers, swimsuit

34. During the wedding service the bride and the groom exchange … .

a) belts and shoes

b) flowers and rice

c) rings and vows

d) confetti and smiles

35. … is a party given after the wedding ceremony.

a) wedding reception

b) honeymoon

c) bachelor party

d) hen party

36. During the wedding meal the bride and groom … .

a) sign the register

b) divorce

c) throw confetti and rice

d) cut the wedding cake

37. … is a band worn round the leg.

a) garter

b) ribbon

c) wedding bouquet

d) ring

38. … is a man whose role is to entertain guests.

a) priest

b) toast-master

c) minister

d) photographer

GRAMMAR

39. My birthday … in April.

a) are

b) were

c) is

d) am

40. Mary and Nelly … born in June.

a) are

b) were

c) have

d) has

41. Our President … fair hair and grey eyes.

a) is

b) have

c) was

d) has

42. Mr. and Mrs. Smith … spouses.

a) have

b) are

c) has

d) is

43. Madonna … a swift, firm handshake.

a) has

b) have

c) is

d) am

44. Apples are … than oranges.

a) more cheap

b) cheaper

c) cheapest

d) most cheap

45. This necklace is … among my jewelers.

a) the expensiviest

b) more expensive

c) the most expensive

d) expensiver

46. Health is … than wealth.

a) gooder

b) the goodest

c) more good

d) better

47. The skater was congratulated because he was … one.

a) better

b) bad

c) the worst

d) the best

48. Those women … expensive clothes to cheap ones.

a) prefers

b) is preferring

c) was preferring

d) prefer

49. They … vegetables but … meat.

a) like, don’t like

b) likes, doesn’t like

c) like, doesn’t like

d) likes, don’t like

50. Ann … to the newsagent twice a week.

a) go

b) goes

c) going

d) gos

51. Her brothers always … the truth, she sometimes … .

a) tells, lie

b) tell, lie

c) tell, lies

d) telling, lieing

52. Look at this photo! Ann … such a beautiful dress.

a) is wearing

b) wears

c) are wearing

d) weares

53. We usually … to Italy on holiday, but this year we … to Spain.

a) are going, go

b) go, are going

c) goes, goes

d) is going, are going

54. … you … the television? Can I turn it off?

a) do, watch

b) are, watching

c) does, watches

d) is, watching

55. Kate usually … in the front row. I don’t know why she … here now.

a) sit, doesn’t sit

b) sitting, don’t sit

c) sits, isn’t sitting

d) sits, doesn’t sit

56. How … does it cost to go to London? – It’s rather expensive.

a) many

b) much

c) few

d) a little

57. There are … people at the theatre tonight and only … of them have opera-glasses about them.

a) many, a few

b) much, few

c) little, a little

d) few, little

58. Has he … or … free time?

a) many, little

b) much, a few

c) much, a little

d) few, little

59. I put … salt in my soup, perhaps, too … .

a) a little, much

b) a few, many

c) little, a few

d) few, little

60. May I have … wine, please?

a) a few

b) few

c) a little

d) little

61. How … sheets of paper do you want?

a) little

b) few

c) much

d) many

62. When the taxi … I still … my things.

a) arrived, was packing

b) was arriving, packed

c) was arriving, was packing

d) arrived, packed

63. She … a nice new dress at the party.

a) wore

b) was wearing

c) weared

d) was weared

64. When the telephone … I … a cake.

a) ringed, baked

b) rang, was baking

c) was ringing, was baking

d) was ringed, baking

65. As Shinzo … along under the sun, he … his family.

a) ran, saw

b) runed, was seeing

c) was running, was sawing

d) was running, saw

66. We … about Kate when she suddenly … in.

a) were talking, came

b) talked, comed

c) was talking, was coming

d) talking, coming

67. 1) cry –     a) cryed

                       b) cried

     2) stop –    a) stopped   

                       b) stoped

     3) arrive – a) arrived

                       b) arrived

     4) stay –    a) stayed

                       b) staied

     5) walk –   a) walked

                       b) walked

68.  1) come     a) comed

                        b) came

      2) catch     a) caught

                        b) catched

      3) win        a) winned

                        b) won

      4) eat         a) ate

                        b) eated

      5) read       a) readed

                        b) read

      6) swim     a) swimed

                        b) swam

      7) break     a) breaked

                        b) broke

      8) give       a) gave

                        b) gived

69. Yesterday I attended an English wedding. The bride, the groom, the guests … (1) outside the house.

a) are standing

b) were standing

c) was standing

d) stood

The bride … (2) a long white dress and … (3) some blue flowers in her left hand.

a) was wearing, was holding

b) is wearing, is holding

c) wore, held

d) weared, holded

The groom … (4) a tuxedo and … (5) a top hat in his right hand.

a) is wearing, was holding

b) was wearing, is holding

c) wore, held

d) was wearing, was holding

They … (6) because they … (7) very happy.

a) were smiling, were

b) smiled, are

c) are smiling, was

d) was smiling, are being

70. Next winter they … hockey.

a) play

b) played

c) are playing

d) will play

71. Charles … a letter tomorrow.

a) writes

b) will writes

c) will write

d) write

72. I … you as soon as I … tickets for the train.

a) will call, will buy

b) call, buy

c) will call, buy

d) am calling, buying

73. They … for a walk before they … to bed.

a) will go, will go

b) go, go

c) are going, will go

d) will go, go

74. It … you ten minutes if you … a taxi.

a) will take, will take

b) will take, take

c) take, take

d) takes, are taking

75. When I … the money I … a new car.

a) will get, will buy

b) get, buy

c) get, will buy

d) am getting, am buying

76. Before you … for Spain ring me up.

a) are leaving

b) leaves

c) will leave

d) leave

77. You returned him the book yesterday, … ?

a) didn’t you

b) doesn’t you

c) weren’t you

d) did you

78. He doesn’t look well, … ?

a) did he

b) doesn’t he

c) does he

d) do he

79. They were not at the concert last night, … ?

a) weren’t they

b) were they

c) didn’t they

d) are they

80. Lisa is on leave now.

a) Where is Lisa?

b) Where Lisa is?

c) Where does Lisa be?

d) Where Lisa?

81. Yesterday Arthur wrote a resume.

a) When did Arthur wrote a resume?

b) When was Arthur write a resume?

c) When Arthur did write a resume?

d) When did Arthur write a resume?

82. Diana works in shifts.

a) Does Diana work in shifts?

b) Does Diana works in shifts?

c) Is Diana works in shifts?

d) Do Diana work in shifts?

83. In five years my daughter will be an architect.

a) Will my daughter an architect in five years?

b) Is my daughter be an architect in five years?

c) Will my daughter be an architect in five years?

d) Will be my daughter an architect in five years?

84. Mr. Hill is a heavy smoker. He … (1) smoke forty cigarettes a day.

a) must

b) can

c) need

d) should

His wife often says he … (2) give up smoking.

a) should

b) can

c) is able to

d) has to

Unfortunately Mr. Hill … (3) stop doing it.

a) mustn’t

b) shouldn’t

c) doesn’t need

d) couldn’t

Then he has an irritation in his throat. He is going to the doctor. The doctor says that if Mr. Hill … (4) give up smoking, he … (5) smoke less.

a) isn’t able to, has to

b) mustn’t can

c) hasn’t to, could

d) couldn’t, must

85. I’m sorry I … see you yesterday.

a) can’t

b) mustn’t

c) couldn’t

d) am not able to

86. I … to go now.

a) must

b) can

c) have

d) could

87. It was so late that I … take a taxi.

a) was able

b) can

c) must

d) had to

88. He … to finish his work yesterday.

a) was able

b) could

c) must

d) has

89. I … to go shopping tomorrow.

a) can

b) will be able

c) must

d) could

90. You … eat too much ice-cream.

a) haven’t

b) mustn’t

c) can’t

d) couldn’t

                                         CULTURE AND TRADITIONS

91. Who is the patron saint of England?

a) St. Andrew

b) St. George

c) St. David

d) St. Patrick

92. When do people of Britain celebrate Guy Fawkes Night?

a) on the 10th of October

b) on the 1st of March

c) on the 17th of March

d) on the 5th of November

93. What do people wear on

1) St. Andrew’s Day         a) red roses

2) St. George’s Day          b) daffodils or leeks

3) St. David’s Day            c) thistles

4) St. Patrick’s Day          d) shamrocks

94. What holiday is celebrated on the 25th of January?

a) Christmas

b) Harvest Festival

c) Notting Hill Carnival

d) Burns Night

95. What national holiday is celebrated in America on the 4th of July?

a) Independence Day

b) Thanksgiving

c) Veteran’s Day

d) Easter

96. What do American people have on a special Thanksgiving dinner?

a) chicken, apple pie and fruits

b) roast meat, potato and ice-cream

c)turkey, vegetables and pumpkin pie

d) barbecue, cake and sweets

97. When do American people celebrate Veteran’s Day? And what flower is a symbol of this day?

a) on the 11th of November, a red poppy

b) on the 30th of November, a red rose

c) on the fourth Thursday in November, a red carnation

d) on the 23rd of April, a red peony

98. What is Boxing Day?

a) a sport holiday

b) the day after Christmas on which people give and receive presents

c) the Christian period of Lent

d) the official holiday of Post-Office

99. What bird is traditionally on Christmas cards?

a) pigeon

b) robin

c) bullfinch

d) jay

100. What is the most popular custom for children on Christmas Day?

a) hockey

b) theatre

c) horse riding

d) panto

101. Where is Speaker’s Corner situated?

a) Westminster Abbey

b) Regent Park

c) Kensington Garden

d) Hyde Park

102. What is the home for the British government?

a) West End

b) St. Paul’s Cathedral

c) the Tower of London

d) The Houses of Parliament

103. What river flows through London?

a) the Thames

b) the Clyde

c) the Severn

d) the Avon

104. What happened in London in 1666?

a) The Great Plague

b) London became the capital of England

c) the Great Fire

d) the Big Ben was built

105. What is the name of the Queen of Great Britain?

a) Maria

b) Anna

c) Elizabeth

d) Victoria

106. What place is famous as the home of London Zoo?

a) St. James Park

b) Trafalgar Square

c) Queen Park

d) Regent’s Park

107. What can you see in the middle of Trafalgar Square in London?

a) the Statue of Peter Pen

b) the National Gallery

c) the Nelson’s Column

d) the Bank of England

108. Great Britain is … .

a) parliamentary monarchy

b) federal republic

c) absolute monarchy

d) democracy republic

109. There are many important parts of London. The oldest part of London is … .

a) the West End

b) the City

c) the East End

d) Westminster

110. The capital of Wales is … .

a) Liverpool

b) Birmingham

c) Manchester

d) Cardiff

111. The kilt is a … .

a) hat

b) musical instrument

c) flower

d) short skirt

112. The Union Jack is a … .

a) street

b) island

c) mountain

d) flag

113. Guy Fawkes was a … .

a) prime-minister

b) general

c) actor

d) conspirator

114. What is Piccadilly Circus?

a) square

b) circus

c) disco

d) museum

115. The Tower of London now is a … .

a) state prison

b) museum

c) royal palace

d) hospital

116. Shakespeare’s birthplace is … .

a) Stratford-on-Avon

b) London

c) Edinburgh

d) Nottingham

117. What is the capital of the USA?

a) Boston

b) Washington, D. C.

c) Seattle

d) Los Angeles

118. The symbol of the USA is … .

a) Baker Street

b) Big Ben

c) the Statue of Liberty

d) the Eiffel Tower

119. How many stars are there on the US flag?

a) 50

b) 49

c) 47

d) 51

120. This holiday is celebrated only in the USA.

a) the 4th of July

b) Christmas

c) Valentine’s Day

d) Halloween

121. The first President of the USA was … .

a) Lincoln

b) Washington

c) Jefferson

d) Kennedy

122. Washington, D. C. is situated on … river.

a) Columbia

b) Hudson

c) Potomac

d) Colorado

READING

Text

One of the most famous statues in the world stands on an island in New York Harbour. This statue is, of course, the Statue of Liberty. The Statue of Liberty is of a woman holding a torch up high. Visitors can go inside the statue. The statue is so large that as many as twelve people can stand inside the torch. Many more people can stand in other parts of the statue. The statue weighs 225 tons and is 301 feet tall.

The statue of Liberty was put up in 1886. It was a gift to the United States from the people of France. Over the years France and the United States have had a special relationship. In 1776 France helped the American colonies gain independence from England. The French wanted to do something special for the U. S. centennial, its 100th birthday.

Many people contributed in some way. The French people gave money for the statue. Americans designed and built the pedestal for the statue to stand on. The American people raised money to pay for the pedestal. The French engineer Alexander Eiffel, who was famous for his Eiffel Tower in Paris, invented a way to make the heavy statue stand.

In the years after the statue was put up, many immigrants came to the United States through New York. As they entered New York Harbour, they saw the Statue of Liberty holding up her torch. She symbolized a welcome to a land of freedom (22). 

123. Выберите заголовок.

a) Places of Sightseeing in the USA

b) Places of Sightseeing in France

c) The Statue of Liberty

d) Famous People

124. Выберите ответ на вопрос.

      What is the writer trying to do in the text?

a) To persuade you to go there

b) To explain how to get to the Statue of Liberty

c) To answer the question how much the statue costs

d) To describe the Statue of Liberty

125. Уточните.

      The Statue of Liberty symbolizes …

a) a land of freedom

b) a woman with a torch

c) a gift from England

d) a contribution from many people

126. Выберите неверное утверждение.

a) The people of France wanted to give the USA a special gift.

b) France and the USA had a special relationship.

c) The Statue of Liberty stands in England.

d) The statue stands in a harbour.

127. Найдите правильный ответ на вопрос.

      What do we learn from the text about contributors?

a) The French engineer figured out how to make the heavy statue stand.

b) Americans gave money for the statue.

c) The French people designed the pedestal.

d) The French people raised money to pay for the pedestal.

128. Расположите фразы в том порядке, в каком они следуют в тексте.

a) The Statue of Liberty symbolized a welcome to a land of freedom.

b) The Statue of Liberty was a gift to the USA.

c) Twelve people can stand inside the torch.

d) The French people gave money for the statue.

WRITING

129. Расположите части данного письма в правильном порядке.

1. November 12th

2. Hope to hear from you soon

3. Flat 55,

   12 Maple Street

   Birmingham

   BR7 005

4. Yours,

   Fill Patterson

5. Dear Christie

6.  I don’t like to write long and boring letters so I stop here with this short one, but I like to have good conversation with people about interesting things. I hope you answer me.

7. I’ve seen your ad at www.newfriends4u.com and liked it very much. So I decided to right you right away.

8. My name is Fill. I’m 25 years old. I’m an English guy who likes music, literature and traveling. At the moment I’m in London. My best friend Victor lives here. We spend time visiting famous London sights. Besides, every evening we play football or go to the swimming pool.

130. Write a letter of complaint to a language school.                                         Divide your letter into three paragraphs:

1. Say why you are complaining.

2. Give background information, such as precise details of the problem, how you feel about it.

3. Request action.

 

Фразы, выражающие согласие с мнением собеседника

Фразы, выражающие сомнение

Фразы, выражающие несогласие с мнением собеседника

I agree with you

I am of the same opinion

That’s right  

You are quite right

I stick to the same opinion

 I think so

I don’t know

I doubt it  

I’m in two minds about it

I’m not sure

You never know

It is hardly like that  

I disagree with you

I differ from you

I don’t think so

I wouldn’t say so

That’s where I disagree with you

I stick to another opinion

Certainly not

Classroom instructions 

Complete the following sentences - закончите предложения 

Correct the mistakes - исправьте ошибки  

Match the words to their meanings – соотнесите слова и их значение 

Look at page /see page 102 – смотри страницу 102

Check your answers - проверь свои ответы

Solve the riddle - отгадай загадку

Fill in the blanks – заполни пропуски 

Make up sentences – составь предложения 

Open the brackets… – раскрой скобки

Share your point of view - вырази свое мнение 

Look through the text – просмотри текст 

Answer the questions - ответь на вопросы 

START

1. How many milk have you got?

2. How much rice have you got? I have a few.

4. I’d like a glass of tomato juices.

3. How much apples have you got? I’ve

got a few.

5. How much is this dress cost?

6. Our teacher always gives us many homework.

8. He have some eggs for breakfast.

7. Madonna and Aguilera is famous singers.

9. It is Ann’s handbag. Give it to his.

10.  I have a little cucumbers, should I put them in the salad?

12. It is the goodest cheese in the area.

11. Jane

go skiing

every  

evening.  

13. How much times do you watch TV a day?

14. How long does it take you to get to the university? It takes me a little minutes.

17. Jane is not drink coffee in the morning

16. Are you dentist?  

15.   Tom, what do you doing now? 

18.  You is a winner!

FINISH

JUST 18 MISTAKES

Unit 1 p. 6

Policeman 2. You have a picture of the same people and you also know the names of the criminals. Describe each person to your partner so that he could write their names in his paper.

    Mr. Smith    Ms Johnson       Mr Tiny

Resume

Your Contact Information
First Last Name
Street Address
City, State, Zip
Phone (Cell/Home)
Email Address

Objective (optional)
What do you want to do? If you include this section it should be a sentence or two about your employment goals. A customized objective that describes why you are the perfect candidate for the job can help your resume stand out from the competition.

Career Highlights / Qualifications (optional)
A customized section of your resume that lists key achievements, skills, traits, and experience relevant to the position for which you are applying can serve dual purposes. It highlights your relevant experience and lets the prospective employer know that you have taken the time to create a resume that shows how you are qualified for the job.

Experience
This section of your resume includes your work history. List the companies you worked for, dates of employment, the positions you held and a bulleted list of responsibilities and achievements.

Company 1
City, State
Dates Worked

Job Title
Responsibilities / Achievements
Responsibilities / Achievements

Company 2
City, State
Dates Worked

Job Title
Responsibilities / Achievements
Responsibilities / Achievements

Education
In the education section of your resume, list the colleges you attended, the degrees you attained, and any special awards and honors you earned.

College, Degree
Awards, Honors

Skills
Include skills related to the position / career field that you are applying for i.e. computer skills, language skills.

References available upon request
There is no need to include references on your resume. Rather, have a separate list of references to give to employers upon request (31).

                                  

Registration

1. Name                                       10. Degree What Kind

Family                                        11. Language  Yes        No    

2. Year                                                  English     

3. Where                                                What kind   

4. Kind sex                                             English

5. Status                                                  American  

6. Father                                                 Scotland

7. Believe                                               Australian

8. Passport                                    12. Disease: AYDS   PLUGUE   TWOBERQLOSIS

9. Other country                                    13. Meat  

14. Today                                               What Kind

15. Name

1.Образование множественного числа существительных.              

Форма множественного числа большинства существительных образуется посредством прибавления окончания -s к форме единственного числа. Особые случаи образования формы множественного числа:

1) Существительные, оканчивающиеся на согл. + y, образуют форму множественного числа так: y заменяется на i, и прибавляется окончание -es: babybabies; partyparties.

2) Существительные, оканчивающиеся на глас.+ y, образуют форму множественного числа прибавлением окончания -s: daydays.

3) Существительные, оканчивающиеся на -sh, -ch, -s, -x образуют форму множественного числа прибавлением окончания -es: church - churches bus - buses 

4) Существительные, оканчивающиеся на -z, образуют форму множественного числа на -zzes: quiz - quizzes.

5) Большинство существительных, оканчивающихся на -o, в частности, все новые слова, появляющиеся в языке, образуют форму множественного числа прибавлением окончания -s: kilo - kilos photo - photos concerto - concertos.

Некоторые существительные, оканчивающиеся на -o, образуют форму множественного числа прибавлением окончания -es: cargo - cargoes echoechoes, heroheroes, potatopotatoes, tomatotomatoes.

6) Следующие существительные, оканчивающиеся на -f или -fe, образуют форму множественного числа на -ves: calf, elf, half, knife, leaf, life, loaf, self, sheaf, shelf, thief, wife, wolf halfhalves, wifewivesю Исключения: roof 

7) Ряд существительных имеет особые формы множественного числа: child - children foot - feet goose - geese man - men mouse - mice ox - oxen penny - pence tooth - teeth woman - women 

8) Большинство сложных слов образуют форму множественного числа так: последняя часть сложного слова ставится в форму множественного числа, остальные части остаются неизменными. toothbrush  - toothbrushes, shoe shop  - shoe shops. б) Если в конце сложного слова стоят определяющие элементы, окончание множественного числа прибавляется к главному слову: passer-by - passers-by, mother-in-law - mothers-in-law (3).

2. Притяжательный падеж 

1) Существительное в притяжательном падеже служит определением к другому существительному. Форма притяжательного падежа образуется так:

а) к существительным во множественном числе, оканчивающимся на -s, прибавляется окончание ' (апостроф);

б) к прочим существительным прибавляется окончание ' s: childchild's JohnJohn's waitresswaitress's childrenchildren's boysboys' waitresseswaitresses' в) Если имя собственное оканчивается на -s, возможны два варианта окончания притяжательного падежа: ' s и ' (но форма на ' s более распространена): DickensDickens's или Dickens'

В притяжательном падеже также может стоять распространенная именная группа:  Peter and Jane's house — дом Питера и Джейн. В данном случае ’ s добавляется к последнему имени (3).  

3. Притяжательные местоимения 

Притяжательные местоимения выражают принадлежность существительного и соответствуют личным местоимениям. Притяжательные местоимения в английском языке имеют две формы: одна используется как прилагательное (при существительном), другая - как существительное (независимо) (3).

Притяжательные местоимения - прилагательные:

my— мой, моя, мое, мои

your — твой, Ваш и т.д.

his— его

her— ее

its— его, ее (неодуш.)

our  — наш и т.д.

their — их

e.g. It is my book

Притяжательные местоимения - существительные:

Mine — мой, моя, мое, мои

yours — твой, Ваш и т.д.

his  — его

hers  — ее

its — его, ее (неодуш.)

ours — наш и т.д.

theirs — их

         e.g This book is mine.

4. Артикли (3) 

1)Употребление неопределенного артикля.

Неопределенный артикль употребляется только перед исчисляемыми существительными в единственном числе в случае, если соответствующее существительное употреблено как неопределенное, то есть если слушающий, по мнению говорящего, не может знать, какой конкретно предмет из тех, которые могут быть обозначены данным существительным, имеет в виду говорящий, или если это не важно. В частности, с неопределенным артиклем употребляются существительные, обозначающие новую информацию.

Неопределенный артикль в английском языке имеет форму a ( перед словом, начинающимся с согласного звука) или an ( перед словом, начинающимся с гласного звука). An apple. A cat.

2)Употребление определенного артикля.

Определенный артикль в английском языке имеет единственную форму the.

  1.  Определенный артикль употребляется как перед исчисляемыми, так и перед неисчисляемыми существительными в единственном или множественном числе.
    1.  Определенный артикль употребляется в том случае, если соответствующее существительное употреблено как определенное, то есть если слушающий, по мнению говорящего, может однозначно установить, какой конкретно предмет имеет в виду говорящий. В частности, с определенным артиклем употребляются существительные, обозначающие информацию, уже известную из предыдущего контекста или непосредственно из окружающей ситуации.

5. Употребление местоимений (a) little, (a) few, much, many, a lot (3).   

1) Mестоимение (a) little сочетается с формой единственного числа существительных (обычно неисчисляемых).

 He drank a little wine — Он выпил немного вина.

2) Местоимение (a) few сочетается с формой множественного числа существительных (обычно исчисляемых).

She bought a few apples — Она купила несколько / немного яблок.

3) Местоимения little и few (без артикля) имеют обычно отрицательный оттенок и могут означать "меньше, чем нужно", "меньше, чем ожидалось" и т.п.

We have little flour. (It is not enough to make the cake).

 A little, a few (употребленные с артиклем) отрицательного оттенка не имеют; могут означать "немного, некоторое количество".

You don't need to buy anything, I've got a few potatoes and some bread. — Не нужно ничего покупать, у меня есть немного картошки и хлеба.

 4) Местоимение much употребляется только с неисчисляемыми существительными. I have much sugar.  

5) Местоимение many употребляется только с исчисляемыми существительными. Существительное после many употребляется в форме множественного числа. I have many apples.

 6) Выражение a lot имеет сходное значение с much/many; обычно используется вместо much и many в утвердительных предложениях.(Таблица 1).

Таблица 1

Nouns  

много

                      Examples

countable

uncountable

many

much

a book – two books – many books   ***

bread – much bread

countable

uncountable

 мало

few books

little bread

few/little

countable

несколько

There are a few books on the shelf.

a few

uncountable

немного

We have a little bread at home.

a little

countable

uncountable

много

We have a lot of book at home.

We have a lot of bread at home.

a lot of

6.  Present Simple

1) Употребление Present Simple.

Данное время употребляется для выражения:

  1.  повторяющихся, обычных, постоянных действий, свойственных подлежащему, т.е. действий, происходящих вообще, а не в момент речи.  

    I get up at eight o’clock.

  1.  состояния.

   We are not very rich, but we are happy.

  He lives in Magnitogorsk.  

Таблица 2

 Affirmative

He

She      works , teaches      

It                    

I                     

You    work

We

They

Negative

He

She       does not (doesn’t)        

It                   work

I                     

You         do not (don’t)   

We                work

They

Questions

                   he

         Does she        work?

                   it                     

           I                     

 Do    You         work?

          We

          They

2) Образование Present Simple.

Таблица 3

 Affirmative

I                               am

You we they            are   

He she it                   is            

Negative

I                               am not

You we they            are not  

He she it                   is not            

Questions

 Am          I  …?                             

 Are      you we they …?            

 Is          he she it…?                             

Утвердительная форма настоящего времени группы Simple совпадает с инфинитивом без to для всех лиц, кроме 3-го лица ед.числа (he, she, it), принемающего окончание s. Глаголы оканчивающиеся на ss, ch, sh, x, принимают в 3-ем лице ед. числе окончание –es. I teachhe teaches. Глаголы оканчивающиеся на y с предшествующей согласной, меняют в 3-ем лице ед. числе y на i и принимают окончание –es. I cryhe cries.

Вопросительная и отрицательная формы образуются при помощи вспомогательного глагола do (I you we they) или does (he, she it) и смыслового глагола в инфинитиве без to. (Таблица 2). Исключение составляют глаголы «to be» и «to have» (2). Они представлены в таблице 3 и 4.

Таблица 4

 Affirmative

I                     

You    have got

We

They

He

She      has got

It                    

I have got tow sons

She has got a house.

Negative

I                     

You          have not got

We

They

He

She      has not got

It                    

We have not got a car.

He has not got a flat.

Questions

               I                     

Have     You       got…?

              We

             They

               he                     

Has      she       got…?

               it

              

Have you got a car?

Has he got a car?

7. Present Continuous

Таблица 5

Affirmative

I            am + Ving

he,

she,           is +Ving

it     

You

We              are  + Ving

They

Question

Am      I            + Ving?

         he,

Is       she,         + Ving?

          it     

           You

Are        We              + Ving?

           They

Negative

I            am not + Ving

he,

she,           is not +Ving

it     

You

We              are not + Ving

They

1) Употребление Present Continuous

Present Continuous употребляется:

  1.  для выражения длительного действия, совершающегося в момент речи; 

What are you doing John?

Listen! Somebody is crying.

  1.  для выражения длительного действия, совершающегося в настоящий период времени, хотя и не обязательно в момент речи;

He is reading for the exam this week.  

  1.  для обозначения будущего действия, когда выражается намерение совершить действие и уверенность в его выполнении

They are going to the theatre tonight. (They have tickets).

Следует помнить, что глаголы, выражающие чувства, восприятия и умственные состояния (like, know, hate, see, forget, want and others) не употребляются в данном времени.

2) Образование Present Continuous

Present Continuous образуется при помощи вспомогательного глагола to be в настоящем времени (am is are) и формы причастия настоящего времени (Present Participle) смыслового глагола. (He is reading a book now). В вопросительной форме вспомогательный глагол становится перед подлежащим (Is he reading now?). Отрицательная форма образуется при помощи частицы not, которая ставится после вспомогательного глагола (He is not watching TV) (2). (Таблица 5)

8. Past Simple

1) Употребление Past Simple.

Данное время употребляется для выражения:

  1.  действия совершившегося или совершавшегося в прошлом;

Tom always visited his granny on Sundays.  

Yesterday she got up early and walked to her office.

  1.  в повествовании, при изложении событий имевших место в прошлом.

He left the hotel, took a taxi and drove to his office.

2) Образование Past Simple.

Past Simple правильных (Regular verbs) глаголов образуется путем прибавления окончания –ed к инфинитиву без to.   Глаголы оканчивающиеся на y с предшествующей согласной, меняют y на i и принимают окончание –ed. I cryhe cried. Past Simple неправильных (Irregular verbs) глаголов образуется другими способами (стр. 118). Вопросительная и отрицательная формы образуются при помощи вспомогательного глагола did  и смыслового глагола в инфинитиве без to (2). (Таблица 6).  

Таблица 6  

Regular verbs

Irregular verbs

Affirmative

I, we,

you,                      + Ved

they, he, she, it  

I, we,

you,                      + V2

they, he, she, it  

Question

I, we,

Did           you,          + V ?

they, he,

she, it

Negative

                                              I, we,

                                             you, they,   did not + V.

he, she, it

9. Past Continuous

1) Употребление Past Continuous

Past Continuous выражает прошедшее действие в процессе его совершения. Данное время употребляется:

  1.  для выражения длительного действия, начавшегося до определенного момента в прошлом и все еще совершавшегося в этот момент;

He was writing an exercise at 5 o’clock. It was raining at noon.

  1.  для выражения длительного действия, которое совершалось в истекшем отрезке времени, хотя и не происходило непрерывно в течении всего этого отрезка;

He was writing a novel during the summer. When we met at the station she was waiting her mother.  

2) Образование Past Continuous

Past Continuous образуется при помощи вспомогательного глагола to be в прошедшем времени (was, were) и формы причастия настоящего времени (Present Participle) смыслового глагола. (He was reading a book at 12:30). В вопросительной форме вспомогательный глагол становится перед подлежащим (Was he reading at 12:30?). Отрицательная форма образуется при помощи частицы not, которая ставится после вспомогательного глагола (He was not watching TV) (2,3). (Таблица 7)

Таблица 7

Affirmative

I, he, she, it  was +Ving

We, you, they, were +Ving

Question

Was I, he, she, it  Ving ?

Were we, you, they Ving ?

Negative

I, he, she, it  was not +Ving

we, you, they, were not +Ving

10. Future Simple

1) Употребление Future Simple.

Данное время употребляется для выражения как однократных, так и повторяющихся действий в будущем. I will go to Spain next summer.

Future Simple не употребляется после слов when, if, before, as soon as, after (т.е. в придаточных времени и условия), в этом случае вместо Future Simple используется Present Simple If I pass my exams successfully, I will go to Spain on holidays.   

2) Образование Future Simple.

Future Simple, образуется при помощи вспомогательного глагола will. В вопросительной форме глагол will ставится перед подлежащим, а в отрицательной к нему добавляется not (will not=wont). (Таблица 8).

Таблица 8

Affirmative

I, he, she, it  

We, you, they       will +V.

Question

I, he, she, it

                    Will         We, you, they        +V?

Negative

I, we,

you,                          will not (won’t) +V

they, he, she, it

11. Comparison of Adjectives

Имена прилагательные, как и в русском языке, образуют степени сравнения: сравнительную (the Comparative Degree) и превосходную (the Superlative Degree).Основная форма прилагательного не выражает сравнения и называется положительной (the Positive Degree).

Таблица 9

Positive

Comparative

Superlative

Прилагательные оканчивающиеся на -e

large 

lager 

(the) largest

Прилагательные оканчивающиеся на согласную с предшествующим кратким гласным

big 

bigger 

(the) biggest

Прилагательные оканчивающиеся на y с предшествующей согласной

dirty

dirtier

(the) dirtiest

1) Односложные прилагательные, а также ряд двусложных прилагательных, образуют сравнительную степень путем прибавления к форме прилагательного в положительной степени суффикса -er. Превосходная степень образуется путем прибавления -est. (Таблица 9)    

Таблица 10

Positive

Comparative

Superlative

famous

more famous

(the) most famous

2) Большинство двусложных, а также прилагательные, состоящие из трех и более слогов, образуют сравнительную степень при помощи слова more, а превосходную - most. Эти слова ставятся перед прилагательным в положительной степени (2). (Таблица 10).

3) исключения см.с.11 упр.4

12. Modal Verbs

Глаголы can/must/have to/should относятся к группе модальных глаголов. Модальные глаголы не употребляются самостоятельно, а только в сочетании с инфинитивом (без частицы to) смыслового глагола. Они обозначают возможность, вероятность, необходимость, совершения действия выраженного смысловым глаголом. В 3-ем лице ед.ч в настоящем времени (Present Simple), модальные глаголы не имеют окончания s. He can do it. В вопросе модальные глаголы ставятся перед подлежащим, а отрицательная форма образуется при помощи частицы not, которая ставится после модального глагола. Can you do it? I can’t swim well (2). (Таблица 11).  

 Таблица 11

      Modal Verbs

    Affirmative

Negative

    Questions

Can

(asking for permission, giving permission, talking about permission, ability to do smth.)

I/he/she/you/we/they

    can eat meat.

I/he/she/you/we/they

cannot (can’t) eat meat.

Can I/he/she/

you/we/they eat meat?

Must

(express obligation or  necessity, authority comes  from the speaker)

I/he/she/you/we/they must eat fruits.

I/he/she/you/we/they must not (mustn’t) eat fruits.

Must I/he/she/you/we/

they eat fruits?

Have to               

(express obligation or necessity, authority comes from outside the speaker)  

I/you/we/they have to get up early.

He/she has to get up early.

I/you/we/they do not have to get up early.

He/she does not have to get up early.

Do I/you/we/they have to get up early?

Does he/she have to get up early?

Should

(necessity – advice)

I/he/she/you/we/they should go there.

I/he/she/you/we/they should not (shouldn’t) go there.

Should I/he/she/you/we/

they go there?

13. Вопросы

1.  Общий вопрос - это вопрос, на который можно ответить "да" или "нет".

1) be, have и модальные глаголы .

а) Если в предложении есть модальный глагол (Modal verbs), be (как вспомогательный или основной глагол) или have (как вспомогательный глагол), то вопрос образуется с помощью инверсии: be / have / модальный глагол ставится в начало предложения, перед подлежащим.

Is he alive? — Он жив? Could you turn on the light, please? — Ты не мог бы включить свет?

 б) Если have употребляется как основной глагол, то вопрос образуется как от обычного глагола (см. пункты 2 и 3). Вопрос, образованный вынесением have в начало предложения, употребителен только в официальном стиле в британском варианте английского (см. have / have got , стр. 110). Have you got a girlfriend? — У тебя есть девушка?

2) Если глагол в предложении употреблен в форме простого настоящего или прошедшего времени (Present Simple или Past Simple ), то вопрос образуется так: в начало предложения (перед подлежащим) ставится вспомогательный глагол do в той форме, какую имел основной глагол, т.е. в том же времени, лице и числе (do/does  для Present Simple или did для Past Simple). За подлежащим следует основной глагол в форме инфинитива.

Does she give any reason for choosing your house? — Она объяснила, почему выбрала именно твой дом? Did he recognize you? — Он тебя узнал? Do you still want to go there? — Ты все еще хочешь туда идти?

2. Альтернативный вопрос - это вопрос, предлагающий выбор из двух (или более) вариантов ответа. Альтернативный вопрос состоит из двух (или более) общих вопросов

1) Во второй части альтернативного вопроса обычно опускаются повторяющиеся элементы: вспомогательный глагол, основной глагол, дополнение и т.д. Shall we go by bus or by train? (= or shall we go by train) — Поедем на автобусе или на поезде?

2) Повторяющийся вспомогательный глагол в отрицательной форме (со значением "или нет") может замещаться на выражение " or not". Did you go there or not? (= or didn't you) — Так ты ходил туда или нет?

3. Специальный вопрос - это вопрос, который начинается с вопросительного слова.

1) образование специального вопроса.

а) Порядок слов в специальных вопросах (кроме вопросов к подлежащему) таков: Вопр.слово +Вспомог.глаг + подлеж.+ сказуемое…. В начале предложения стоит вопросительное слово; после него слова идут в таком же порядке, как и при образовании общего вопроса. When will she come again? — Когда она придет снова? What are you doing, Tom? – Том, Что ты делаешь?

 б) В вопросе к подлежащему на место подлежащего (т.е. в начале предложения) ставится вопросительное слово; порядок остальных членов предложения такой же, как в повествовательном предложении.

 Who broke the cup? — Кто разбил чашку?

What is in his pocket, my precious? — Что у него в кармашке, моя прелесть?

 в) Если предложение содержит глагол с предлогом, то, как правило, предлог ставится в абсолютный конец вопроса. How on earth can I get these shoes on? — Как это я могу надеть эти туфли?  Where did you get this dress from? — Откуда у тебя это платье?

 

4. Расчлененный вопрос несколько отличается по форме от других вопросов. Он состоит из утвердительного или отрицательного предложения с присоединенным к нему общим вопросом. Приблизительно соответствует по смыслу русским выражениям "не так ли?"; "не правда ли?"; "правда?". Присоединяемая вопросительная часть состоит из вспомогательного глагола и местоимения, относящегося к подлежащему невопросительной части. Вспомогательный глагол и его форма выбираются в зависимости от формы глагола в невопросительной части по тем же правилам, что и при образовании общего вопроса.

1) Типы расчлененного вопроса.

Как вопросительная, так и невопросительная части могут быть в утвердительной или отрицательной форме, при этом если первая часть вопроса – утвердительная, то вторая обязательно должна быть отрицательной и наоборот.  I suppose he has money, hasn't he? (Yes, he has.) — Я полагаю, у него есть деньги, не так ли? You are not getting married at all, are you? (- No, I am not.) — Ты вообще не женишься, так? (Нет, не женюсь.)

Если обе части вопроса стоят в утвердительной форме это обычно означает, что задающий вопрос просит подтверждения уже известного ему факта. So she's getting married, is she? — Так что, она выходит замуж? (расскажите об этом поподробней) (3).

 


IRREGULAR VERBS

be

become

begin

break

bring

build

buy

can

catch

choose

come

cost

cut

do

drink

drive

eat

fall

feel

fight

find

fly

forget

get

give

go

grow

have

hear

hit

keep

know

learn

leave

lose

make

meet

pay

put

read

ride

run

was/were

became

began

broke

brought

built

bought

could

caught

chose

came

cost

cut

did

drank

drove

ate

fell

felt

fought

found

flew

forgot

got

gave

went

grew

had

heard

hit

kept

knew

learnt

left

lost

made

met

paid

put

read

rode

ran

been

become

begun

broken

brought

built

bought

could

caught

chosen

come

cost

cut

done

drunk

driven

eaten

fallen

felt

fought

found

flown

forgotten

got

given

gone

grown

had

heard

hit

kept

known

learnt

left

lost

made

met

paid

put

read

ridden

run

say

see

sell

send

shut

sing

sit

sleep

speak

spend

stand

steal

swim

take

tell

think

understand

wake

wear

win

write

said

saw

sold

sent

shut

sang

sat

slept

spoke

spent

stood

stole

swam

took

told

thought

understood

woke

wore

won

wrote

said

seen

sold

sent

shut

sung

sat

slept

spoken

spent

stood

stolen

swum

taken

told

thought

understood

woken

worn

won

written

Do you remember?

ex. 8   a) 4, 12;  b) 9;  c) 3, 8;  d)10;  e)7;  f) 1,2,5;  g) 11;  h) 6.  

Unit 1 “People”

Reading

ex1. 1) Madonna 2) Diaz

Grammar

ex1. cat

Review

ex.2 300, 206, 27, 14, strong, long, wider, 20.    

Unit 2. “Shopping”

«Just 18 Mistakes» Referee’s answers:

1. How much milk have you got? 2. How much rice have you got? I have a little. 3. How many apples have you got? I have got a few. 4. I’d like a glass of tomato juice. 5. How much does this dress cost? 6. Our teacher always gives us much homework. 7. Madonna and Aguilera are famous singers. 8. He has some eggs for breakfast 9. It is Ann’s handbag. Give it to her. 10. I have a few cucumbers, should I put them in the salad? 11. Jane goes skiing every evening. 12. It is the best cheese in the area. 13. How much time do you watch TV a day? 14. …It takes me a few minutes. 15. Tom, what are you doing now? 16. Are you a dentist? 17. Jane doesn’t drink coffee in the morning. 18. You are a winner!

Unit3 Sports

Grammar

ex.1  1 person.

Writing

ex1. b) sympathy c) thanks d) asking for information e) ordering goods f) congratulations g) job application

“Olympic Quiz”

1)a 2)b 3)c 4)a 5) b 6)c 7)b 8)c 9)a

Review    

ex3 1) about, at, to, -; 2) to; 3)for; 4)for; 5)to; 6) for; 7) on.

ex4 practiced, try, bodies, are going down , gave up, better, younger.  

Unit 4.  Tourism  

Reading

Ex1. 1) 7.5 million; 2) 9 million 3) b; 4) 1509 – 50000, 1600- 200000, 1665 – 100000, 1881 – 3 million.  

Writing

ex2. 1) When answering the questions, write everything from write to left - words, letters and numbers. Lean the page with registration form against a window and check your spelling.  2) When answering question 2 and 4, the Muslim calendar must be used. According to the Muslim calendar it is now the year 1428. Now you know how frustrated non-English speaking people from Arab or Asian countries must feel when they come to Russia or an English speaking country.

Review

Ex 4“Brain of Britain Quiz”

1)a , 2)b, 3)c, 4)c, 5)b, 6)a, 7)a, 8)a, 9)b, 10)b, 11)b, 12)a

Unit 6 Hunting A Job

Vocabulary

Down: 1) general practitioner.

Across: 1) gardener; 2) resume; 3) manager; 4) builder; 5) work; 6) accountant; 7)sell; 8) policeman; 9) worker; 10) architect; 11) mechanic; 12) teacher; 13)carpenter; 14) pilot; 15) sailor; 16) nurse; 17) electrician; 18) plumber.       

Reading

ex1. d

ex2. 1)f 2)a 3)h 4)g 5)b

CONTENTS

Предисловие 3

Test “Do you remember?” 5

UNIT 1. PEOPLE

Grammar: The Present Simple Tense; Degrees of Comparison of Adjectives 7

UNIT 2 SHOPPING

Grammar: The Present Continuous Tense; Indefinite Pronouns 19

UNIT 3 SPORTS

Grammar: The Past Simple Tense; The Past Continuous Tense 32

UNIT 4 TOURISM

Grammar: The Future Simple Tense 46

UNIT 5 WEDDING

Grammar: Modal Verbs 58

UNIT 6 HUNTING A JOB

Grammar: Interrogative Sentences 72

TEST CHECK YOUR KNOWLEDGE 82

Language Support 102

Extra Time! 103

Writing Help 104

Grammar Summary 107

Irregular Verbs 118

Key 119

Литература 121


 

А также другие работы, которые могут Вас заинтересовать

10417. Национальная политика в России 34.5 KB
  Национальная политика в России. Задача современной национальной политики достижение межнационального мира в условиях широкого движения за национальное возрождение Исходным постулатом решения этой задачи должно быть признание того что Россия это единое многонацио...
10418. Понятие Политическая культура 31 KB
  Понятие Политическая культура. Политическая культура неотъемлемая составная часть общенациональной культуры. Она включает зафиксированный в обычаях и законах политический опыт общества его классов социальных групп трудовых коллективов индивидуумов уровень их
10419. Политическое мировоззрение как стержневой элемент политической культуры 32 KB
  Политическое мировоззрение как стержневой элемент политической культуры. Тема политическая культура занимает особое место в курсе политологии. Она посвящена проблемам взаимоотношений власти и личности политического поведения субъектов политики. Политическая ку...
10420. Политическое управление и политические процессы в обществе 37 KB
  Политическое управление и политические процессы в обществе. Существует множество интерпретаций понятия политический процесс Но по существу все они признают что политический процесс раскрывает движение динамику эволюцию политической системы Он представляет собо
10421. Политические решения. Общие понятия и отличия от других решений 33.5 KB
  Политические решения. Общие понятия и отличия от других решений. Понятие решение определяет выбор одной из ряда альтернатив в процессе достижения поставленных целей. Альтернатива же в свою очередь является одним из вариантов действия исключающим возможность реали
10422. Современные формы национально-государственного устройства 39.5 KB
  Современные формы национально-государственного устройства. Современный мир представляет собой конгломерат многообразия форм государственного устройства. С точки зрения особенностей взаимопонимания государства и личности воплощения в государственном устройстве р...
10423. Проблемы формирования политической культуры общества 30 KB
  Проблемы формирования политической культуры общества. Весьма актуальной для любой политической системы является проблема формирования политической культуры общества. Особенно важным является охват всех структур общества и его политической элиты всех уровней призв...
10424. Существующие варианты управления конфликтами, их формы 26.5 KB
  Существующие варианты управления конфликтами их формы. Существенным аспектом теории конфликта является вопрос об управлении и регулировании политических конфликтов. Этими проблемами занимается самостоятельная отрасль знаний конфликтология. Один из важнейших ее р...
10425. Участие России в решении глобальных и региональных проблем современности 38 KB
  Участие России в решении глобальных и региональных проблем современности. Ведущим жизненно важным интересом России ныне стало недопущение необратимой территориальной дезинтеграции государства. Главный региональный интерес России в настоящее время должен быт...